i'm craving for... | Pakar Cantik

Monday, March 16, 2009

i'm craving for...

Kelantanese Food!



really. really kuasa 12. sungguh-sungguh mengidam nk makan makanan kelantan. especially my mom's cook la kan.. taw tak, dah lebih sebulan aku berpantang or to be exact, 41 hari berpantang. bayangkan, badan dah susut. dah la beta ni x besar mane orangnye, tambah pulak susut berat badan, makin mengeciklah jawabnye. kalau aku tgh diet, aku mmg suke kalau berat badan turun. tapi skang tgh saket so agak risau jugaklah bila berat dah turun. orang sekeliling mula melemparkan komen "eh gewes, ko sekarang dah kurus lah. nmpak sgt badan tu susut lepas saket" or some said "mizah, badan kau sekarang makin susut. dari belakang obvious nampak kurus. kalau dari depan tu xtaw la nk komen.ngeh3".



list makanan yang giler^12 im craving for:



1. laksa kelantan. kuahnya putih, dibuat dari ikan rebus yang ditumbuk bersama bebawang + santan. rasa lemak-lemak gitu. ditambah pulak dgn ulam-ulaman spt kacang panjang, daun kesom, taugeh + timun.



2. laksa penang. yup, i know. itu dari penang. tp, sila beri perhatian. kalau laksa penang yang org laen buat mmg aku x layan sangat. kalau kelantanese yang buat especially cousin aku, mmg layan abes lah. mmg superb lah. orang lalu kt blakang buat donno jek ;)



3. nasi + ike singge + budu. umph! kalau ade niat nk diet, mmg x jadi laaa kalau nmpak hidangan seperti tersebut kt dapur. tambah berpinggan-pinggan. kalau x cukup capacity perut, stop dulu kejap, sambung kejap2 lagi bile perut dah lega sket.



4. nasi minyak yang my mom/ grandmom masak. fingersss licking good omputis kate. nyum nyum nyum.



5. nasi beriani mak aku. fullamak~ memang licin lah periuk tuh. berkali-kali masuk dapur, dari pagi sampai ke petang. mak aku sgt suke kalo kami slalu masuk dapur, itu menandakan masakan dia mendapat tempat dalam hati kami, atau lebih tepat perut kami.



6. kueh-mueh yang sedap spt akok, nekbad, bahulu, caco yg abah aku buat (xtaw cane nk eja), kato, bla bla bla (aku lupe nama mereka, byk sgt!)



7. tomyam. ibah, u owe me ok!



8. nasi lemak dgn sambal ikan bilis, sambal kerang, sambal sotong, sambal udang. wah, mewahnye nasi lemak aku. well3~ anak laut, bak kate abah aku. (anak laut lah sangat~!)



9. nasi kerabu. plus solok lado+telur masin. meleleh beb!



10. pape jelah, asalkan yg mak aku masak. or nenek aku. cousin pon boleh lah. yg aku masak? aku x suke masak lah!



11. sume benda yang aku kena pantang skang. SEMUA ok.



sungguh tak sabar utk sembuh sepenuhnya. nak gain weight. nak makan banyak2. nak hargai nikmat kelazatan makanan yg aku tak dapat rasa utk sepanjang tempoh berpantang. (wah, dah ade pengalaman berpantang tu.. nnt senang lah sket kan. ngeh3)

7 comments:

  1. weyh
    gmbr kontrovesi tlg remove

    ReplyDelete
  2. wrong spelling for nekbad...
    sppse 2 b nekbak....=)
    bru make d kb mareng...hehe

    ReplyDelete
  3. mr dob: xde gamba kontroversi, so xmaw remove. haha :P

    pejo: x kesah la spelling betol ke salah asal sedap dimakan :)

    ReplyDelete
  4. yeah...dats rite...
    sdp shgge mnjilat jr 2...=)

    ReplyDelete
  5. eh..eh.. dh bleh komen????
    wahh... byk ngidam nmpk!!!!!!!!
    heee

    ReplyDelete
  6. pejo: yup2.

    the kecik: sile2 la komen. dah x jadi tuka background layout lah nampak gayenye.. hehe. beselah, org berpantang, sume nak. bile boleh makan x nak pulak.. diet lah, itu lah, ini lah..haih~

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...