Ibu Gojes: February 2009

Wednesday, February 25, 2009

Cerita-ceriti

sudah lama tidak meng-update; orang bz la katakan... sungguh banyak kerja yang perlu diselesaikan (padahal tiap2 malam tido awal, kerja tak buat.. haha)

hari ni hari rabu, penat. biasalah, hari rabu hari bz utk semua warga UTP. waktu petang (2-5) dikhaskan utk adjunct lectures - sebarang ceramah/talk/seminar/lecture/briefing akan dibuat pada petang rabu. bg budak2 cheme jan06, setiap rabu kami ade KBC adjunct lectures.

KBC tu sebuah consultancy company (rasanyalah) yang suka buat seminar for engineers. menurut lecturer aku, Mr. Khor, sesape yg nk g seminar (i mean engineers la kan) yg KBC buat ni, kene spend about RM2 thousand jugak la.. mahal, kan. maka beruntunglah kami student UTP yang mana KBC tu datang for free (i mean student x perlu bayar, mungkin UTP dah bayar siap2. baeklah sgt hati mereka dtg dr singapura utk bg ceramah free~)

oleh sebab petang rabu petang utk adjunct lecture, maka mereka (lecturers/speakers) berebut-rebut nk sibukkan petang rabu kami. selalunya, byk clashes smpai kami pening xtaw nk pegi yg mana. td ade talk about internship; wajib kpd mereka yg akan pegi intern next sem, dalam kurungan akulah tu!. badan ade satu tp kene pegi 2 lectures dlm satu masa - KBC adjunct lecture+internshare. dua-dua wajib. so pegi half-half la, baru adil.. takde orang kecik hati nnt kalo aku x attend mane2 lecture (bajet hot?)

oh ya! utk sem ni, setiap hari rabu, satu subjek je aku blaja - Transport Phenomena. Klas start pukul 8 pagi - lecture. Then sambung ngan tutorial 2 jam at 9. Transport Phenomena (TP) ni subjek paling tough utk sem ni (bagi aku setakat ni). Byk sgt differentiation ngan integration utk derive sesuatu equation. Aku ni lemah siket kalo bab2 nk menderive equations ni. Add math dulu aku telan je ape yg cekgu ajar, langsung x kunyah! hadam pon tidak. Kawan2 aku yg kreatif mencipta nama baru utk TP, antaranya:
>>Tak Paa (aku rase kawan aku bermaksud takpe kalo x study TP, buat donno jek..)
>>Tengah Pening
>>Tak Paham
and ntah pape lagi lah, aku sudah lupa..

hari ni hari rabu, hari pasar malam kat bandar seri iskandar. memang meriah habeslah pasar malam kat sini. iyelah, warga UTP+UiTM+penduduk seri iskandar ramai-ramai pakat keluar cuci mata. aku pun sama, kuar pasar malam utk beli buah sbb dh lame x makan sayur (kaitan x makan sayur ngan beli buah?) dan hari ini agak special dari hari-hari rabu yang laen. sbb: ade beberapa insiden kelakar yg berlaku, antaranya:

1. kisah parking
aku bawak waja aku tu pegi pasar malam, ngan piah. sedang mata melilau-lilau cari parking, tibe2 terpandanglah aku satu ruang yang pada hemah aku muat utk waja aku masuk parking kat situ. maka aku pon terkial-kial lah nak parking kete kt ruang yg tersedia di antara 2 bijik kereta itu. oh, perkiraanku kurang jitu!

'macam x muat je ni piah', aku ckp kt piah.
'aku pon rase x muat gak' piah jawab.
'ah, tuka parking lah' aku decide.

then aku reverselah kereta itu utk carik parking laen. sbenanye, tuan punye kete kt sbelah tu ade kt depan kereta aku. seorang wanita. dia kelihatan agak nervous tgk aku terkial-kial nk masuk parking. sekejap depan, sekejap reverse. sanggup dia tunggu aku, sbb risaukan keselamatan kereta dia agaknya. (haha)

sedang tgh terkial-kial utk reverse kereta itu, tibe-tibe datang seorang abang Stesen Minyak PETRONAS sambil berkata: 'sebenanya boleh masuk parking ni, kena masuk straight dulu, pastu belok slow2'. Kata-kata itu cukup kuat, ok! aku yg kt dalam kereta dgn tingkap tertutup boleh dgr dgn sgt jelas, seolah-olah dia berada di sebelah aku. damn, sume orang pandang! dah lah punye susah aku nk masuk tadi, orang sekeliling dh risau tgk aku. ditambah lg dgn suara abang 'macho' ni, lagilah mereka nk pandang aku. adoiii, capub lah pulak~

and, thanks jugaklah kt abang PETRONAS itu. boleh masuk parking dgn selamatnya. muka wanita pemilik kereta itu akhirnya kelihatan lega, bole senyum plak kt aku ;) nk parking kete pon perlu ade guider ke cik mizah oiii? kalo cite pasal parking sisi, hampeh. reverse parking lg parah, parking depan pon terkial-kial.. apelah nasib, orangnye kecik tp bawak kete besar.

2. Kisah isi minyak
masa nk isi minyak tadi, ade sebuah kereta, milik student UTP aku rase.. dalam kete tu sume dak laki. kete tu tgh tunggu nk isi minyak, duk kt tgh2 antara 4 pam minyak. tibe-tibe kuar segerombolan dak laki dari kete tu, tolak kete. maka aku ngan piah pon kepelikan lah.. apesal la plak kan, tibe-tibe nk tolak kete ke pam minyak. rupe-rupenye kete itu sudah tersangat kehabisan minyak, smpai dh xleh nk start. gilelah, berani bawak kete xde minyak camtu. tu seb bek dh smpai stesen minyak, kalo jauh beribu batu cane? takke menyusahkan idop namenye tuu.. haih~

setakat inilah dulu ye kawan-kawan, beta byk kerja nk kene buat neh... (rajinlah pulak aku menaep malam ni ;) )
Baca selanjutnya...

Wednesday, February 18, 2009

current addiction ;)

Kegelapan malam ini menyesakkan jiwa,
Tanpa bintang untuk aku mimpikan mimpimu,
Aku merindu indah bulan,
Menyuluh kelam malam,
Mengharap bintang akan bersinar.

Kesepian hati ini mengundang derita,
Penantian satu seksa bila tanpa balas,
Aku menanti kata hati,
Darimu satu pasti,
Mengharap mimpi akan hakiki.

Cinta,
Bisikanlah asmaraku,
Padanya gelora di kalbu,
Hembusan nafas ini hanyalah kepadanya,
Mencintai setulus hati.

Cinta,
Bukakanlah asmaranya,
Padaku setia menunggu,
Antara kau dan aku adanya persamaan,
Untuk cinta bersemi nanti.

Andai ada di hatimu
Ruang cinta itu,
Kan ku simpan anugerah,
Ke akhir hayatku.

Menanti pasti
Baca selanjutnya...

Tuesday, February 17, 2009

kasut?

One thing i've learnt: do not expect other people to fit in into your own shoes. sbb? kaki i kan kaki cindarella, mane muat masuk kaki orang laen... hihi
Baca selanjutnya...

Wednesday, February 11, 2009

hidup ini sebenarnya indah walaupun ada kepahitan dan kepedihan. itulah ujian. tanpa ia kita tidak tahu di mana prestasi kita. apabila diam seketika dan berfikir, kita akan dapati alangkah manisnya ujian itu kerana ia mengajar kita untuk faham macam-macam perkara. tanpa susah, sedih dan pahit kita takkan sedar kita hanyalah hamba kepada Yang Maha Esa
credit to Naqirah
Baca selanjutnya...

Wednesday, February 4, 2009

a bad happy day ever

i told u that i'll be off to Teluk Batik for mandi-manda; and yesterday was the day. we (fezi, eQin, wanie, aimi and i) left UTP when the rest of UTPians are still on their lovely beds. it was soooo nice i wanted to stand still and breathe in the fresh air as much as my lungs could. it's been soooo long since the last time i felt the morning fresh air. didn't i tell u how much i love the morning scent? pleasant. so refreshing..

it took us about an hour to reach Teluk Batik by keping's kancil. after unpacking all the stuffs we brought - spaghetti and kuah, drinks, agar-agar, pinggan-mangkuk and newly bought tikar, we eagerly jumped into the sea. we're among the earliest, only a few people were there having their mandi-manda. the sea water was cold and salty of course. but it was great, having good time with besties, mandi-manda like that. we were acting like we're in our primary school (you can never imagined how childish we were/can be). hanging around the rented pelampung (ber-5) while our foot busy kicking the water to make us move, laughed wholeheartedly like we'll never encountered the tears (at the moment, at least), sand-castling, and all we did was enjoying the moment and making that beach ours.


'kusangkakan panas sampai ke petang, rupanya hujan di tengah hari...'


sedang asyik berseronok dalam air, tiba-tiba... zzzz (konon-konon mcm kene electric current). my oh my, sungguh pedih. saket. kakiku kepanasan. i hurried to the beach, to check what happened to my right feet. the other 4 followed, examined my 'bintat' feet.
'Why, why, why??' lebih kurang mcm tu lah their expressions mase tuh.
'Ade something gigit. saket. siyes saket!' i exclaimed.

then we saw a pakcik, went to the shore and catched the thing that gigit me. it was a jellyfish. a BIG one i tell youuu... the pakcik's sons then buried it in the sand later on. dalam hatiku: 'padan muka! sape suh gigit aku?? dush.dush.dush! pang.pang.pang! rasa nk pijak-pijak je. penyek-penyekkan dia.' (sambil berimaginasi)

i was stung by a gigantic jellyfish. gigantic = of giant size. yes, that jellyfish sungguh sangat besar. i was terribly in pain. seumur hidup aku, ni la first time rase saket yg teramat seperti itu. mahu menanges but there's no tears rolled down. mereka suruh bersabar. aku cuba. sabar. sabar dan sabar. tp masih saket. wuuuuu...

aimi called her mom, telling the situation, asking what to do. (kantoilah, pegi Teluk Batik x bgtaw mak). her mom urged us to go to the clinic. (kalo mak dia x suruh pon aku tetap akan pegi, saket punye pasal.)

then i called ma. telling her i'm at Teluk Batik (juga kantoi, x bgtaw b4 datang). here's our conversation:
me: ma, ore kt Teluk Batik ni..
ma: heh, mano?
me: Teluk Batik, mandi laut.
ma: g jale sokmo..
me: hee.. arini cuti..
ma: cuti gapo pulok?
me: cuti sbb jubli perak pemerintahan sultan perak.. perak jah cuti..
ma: oh..
me: ma, ore kene ketik ko apa-apa ni..
ma: heh? apa-apa? tu la galok lagi..
me: ..... :(
ma: gatal keno ketik ko gotu tuh. pah tu nk wak gano tuh?
me: meta ag nk g spital.. xdok gapo eh, xsoh risao. (walhal tgh tahan saket. tahan air mata)
ma: ho, g spital cpt2.. maen gak lg..
me: yela2.. ok lah. bye.

wanie rinsed my feet with mineral water before i go for a shower. luckily there's an akak, she came to us and a bit concern laa about what happened. she gave a tip, rinse the feet with urine. i did it, with mine of course. asalkan nk hilangkan bisa punya pasal. but still, painfullllll!

then, bergegas ke hospital. that akak and her husband showed us the way. thanks akak and abang! oh ye, they're kelantanese. the way they talked obviously indicates their nationality. the power of budu i guess. hehs ;)

sampai je kt emergency department we went to registration corner. a registration staff asked me 'kenape jalan mcm tu? kaki kene ape?' and i replied 'kene sengat ngan obor-obor. sakit...'that staff: 'ish. bahaya tu, boleh bawak mati tuh'
me:'mati?alaaa.. cepatla, jumpe doktor.. xmaw mati lg niii..' '
that staff: 'dah2, cepat masuk jumpa doktor'

masuk wad kecemasan. i sat on a chair near the doctor on duty. sambil mengaduh, dgn muka dalam kesakitan yang amat. lalu dpt attention doktor itu.

the doctor: kenapa?
me: sakit, kena sengat dgn jellyfish
the doctor: nnt kita inject ye. tunggu kejap..
me: ok (nk kate ape lg kan..)

ade la sorang abang gatal yg keje kt dlm wad kecemasan tuh. ape ntah tugas dia.. menggatal kot. mcm2 tanye aku.. antara perbualan plastik antara aku dan abang gatal tuh:
abang gatal: ni kenapa ni? moyok je muka
aku: sakit la, kena sengat ngan obor-obor. (takkan laaa aku nk senyum?)
abang gatal: la, mandi pantai ke?
me: ye lah (obor-obor ade dalam sungai ke?)
abang gatal: laa, nape mandi pantai? mandi la sungai ke.. kt swimming pool ke..
me: ............
abang gatal: doktor, nnt cucuk dia dgn jarum yg paling besar ek..
then, the doctor called me, asked me to lie down on the bed, dia mahu inject. before that he sprayed vinegar on the infected area. pedisss wooo... then he injected me, kat lengan. sakit sikit je kalo nk compare ngan sakit kt kaki tu, tapi sabo je lew~ dh nasib!

mase tgh tunggu-tunggu nk amek ubat tu tibe-tibe abang gatal tu datang. lalu bertanya: ni tunggu ape lg kt sini?
me: tunggu nk amek ubat lah.
abang gatal: amek ubat bkn kt sini, kt depan sane (yg lokasinye kami x tahu)
me: oh, manelah tahu.. nape x bgtaw awal2? kami bknnya orang sini, mana tahu sume2 tu..
abang gatal: dah tu x tanye.. ni haa, bg kt kawan awak yg pakai tudung itam. yg ni plak bg kt yg pakai tudung coklat. heee..
(patut kan, aku bg nama abang gatal. kan3?) aku layan jek abang gatal tuh sbb x maw ingatkan kesakitan yg sgt dahsyat itu.. sbb tu la plastik!


on our way back to utp, terpaksa singgah kt kedai jap sbb ade awek cun nk beli barang. terpaksalah aku menunggu seorang diri. bkn dalam kereta tp di kaki lima depan tmpat parking kete. nape x tunggu dalam kete? panas! dan aku x tahan panas. mase tu punyelah tension. bayangkan, kaki saket gilerrrr, kene menunggu org, dlm keadaan panas plak tuh. mulalah ingat kt mak. i needed her sooooo bad tp itulah, what to do.... kami dipisahkan jarak yg amat jauh. suddenly some tears rolled down.
Baca selanjutnya...

Monday, February 2, 2009

i like. i like.

seronok bersenang-lenang tanpa perlu fikir assignments/lab reports/quizzes/tests/exams/bla bla yg seangkatan dgnnya..

esok (3rd feb 09) cuti, sempena perayaan jubli perak pemerintahan sultan perak (kot, lebih kurang macam tu laa). will be off to Teluk Batik (yes, again) for mandi-manda. walaupun rumahku (maksud yg lebih tepat: rumah ibu-bapaku) di tepi laut, tp aku cukup excited utk itu. sebab: aku sgt jarang mandi laut (sbb x reti berenang, takut lemas)

duduk-duduk dlm bilik smbil layan lagu kt winamp, bergolek-golek atas katil, berangan-angan menjadi snow white - itu sudah ckp membahagiakan. walaupon ptg td emosi sedikit tidak stabil, tibe-tibe rasa malas nk melayan orang. pms kot?? sori kalo ade yg terlibat, siyes xde niat nk kecikkan hati sesiapa.

oh, sungguh teruja! wanie (kot) akan masak spagetti for us. sudah lama mengidam, kat rumah xleh masak makanan luar M'sia, x dpt sambutan (takkan lah aku sorang2 nk msk n mkn spagetti yg kurang mereka minati itu? kan3?)
Baca selanjutnya...

Sporty

Semalam (1st Feb 2009), aku pegi makan kt v2 bersama-sama aweks cun (malas nk mention nama, nnt perasan lak diorang tuh). Otw nk ke cafe v2 itu mmg jadi lumrah kami akan lalu kt parking kereta V2, sambil usha2 kereta yang tersadai kt sane (smbil-smbil usha kete sndiri jgk, bt melepas rindu. ececeh~)

Tiba-tiba (jengjengjeng~!)...
Mata kami tertumpu pada sebuah kereta putih. Semat beb, 2 seats jek (kete putih mmg sentiasa semat di mata aku, lebih2 lg jenis yg sporty mcm tu). Tp, aku xtaw la plak ape name kete tu.. (perempuan mcm aku ni mana kisah sgt pasal nama2 kereta; yg penting duk sbelah driver macho. pakai spek itam, jalan2 pusing dunia smbil sembang-sembang. hoho) Wow~ (smbil berangan memiliki seorang balak yg memandu kereta seperti itu (of cos la sebagai pemilik juga).

Aku igt nk amek gamba, wat koleksi tp memandangkan perut berkeroncong dgn sungguh dahsyat sekali, later on lah snap gamba kete tu.. so, dgn cepat2 kami bergegas ke cafe v2. Tgh jalan2 tu, cik keping keluarkan statement:

"laki kt utp yang pakai kete besar2+semat2+sporty mesti dh ade awek. and pompuan plak sure xde balak lg."

dan aku; terasa seperti dush! kena kt muka aku. (haha)

selepas abes makan-makan sume tu, maka berangkat pulanglah ke v3 and again, melalui parking v2 itu dan meneruskan niat utk snap gamba kete yg semat itu. namun, saat aku amek handphone utk snap2 itu, tiba-tiba kelihatan 2 orang lelaki menuju ke kereta tersebut lalu membuka pintu kereta, terus masuk dan menghidupkan enjin. tuan punya kereta rupanya. orangnya biasa-biasa aje tp bunyi enjin power beb!

p/s: i need a macho driver utk berulang-alik dari UTP-Kelantan and vise versa. siapa sudi? yg macho-macho sahaja, ok!
Baca selanjutnya...

Sunday, February 1, 2009

i miss abah



i miss him, sgt2. tak tahu kenapa, sayu je rasa hati ni. mcm nk nanges pon ade. sobsobsob :( aku x penah rindu abah mcm 2-3 arini.. biasanya rindu aku lebeh kpd ma tp kebelakangan ni abah lebih mendominasi sudut hati aku..

mungkin sbb cuti sem selama lebih kurang 2 bulan tu buat aku lebih rapat dgn abah. abah gave me his car and buy another one for him. he said he loves Waja more than that new CRV. aku ingat lg, mase Waja hilang arituh (2004) dia sedih sgt. sgt3! aku x penah tgk abah sesedih itu. stress sgt2. ditambah dgn atuk aku yg koma masa tu, jelas abah tertekan. tp abah maintain cool, dan aku tahu itu hanyalah luaran je..




selama cuti lebih kurang 2 bulan tu, abah banyak bercerita tentang sejarah. i mean kisah abah dulu-dulu. kenakalan abah masa kecik, macam mana ma and abah get married, mcm mana abah and ma survive dari xde pape kpd siapa mereka sekarang. honestly, i love the story-telling time. it makes me appreciate my family more. biasanya, hanya aku, ma and abah involved when the story-telling took place. adik-adik aku yg laen jarang2 je ikut sama, budak-budak (iwe and aje) suka maen, rini pulak sibuk buat tugasan masa cuti and helmie sibuk ngan praktikal.

i'm glad that i have abah as my father. only God knows how much i love him, adore him. abah dah makin x muda, kepala lebih byk uban dari rambut. dulu-dulu abah buat byk kerja untuk sara kami. mmg bz habis lah. abah jarang bawak kami jalan-jalan sbb abah lebih suka kerja. abah pilih kerja bukan kerana abah x sayang kami. abah pilih kerja sbb abah sgt sayangkan kami, supaya kami dapat makan makanan berkhasiat, supaya kami dpt pakai pakaian yg cantik, supaya kami dapat tinggal dalam rumah yang selesa, supaya kami dapat belajar dgn baik, supaya masa depan kami cerah.

ramai manusia otak cetek dengkikan kami. mengata itu mengata ini. tak pernah senang tgk orang senang. wahai manusia otak cetek, gunalah otak yang Allah anugerahkan itu utk berfikir. kami hidup senang hari ini sebab penat-lelah abah dulu. abah kerja kuat. bukan sejenis kerja yg abah buat. berjenis-jenis. kalau guna otak, mesti boleh fikir kan; kalau nak hidup senang, rajin-rajinlah banting tulang 4 kerat utk bela nasib sendiri. jgn asek nk harapkan emas berlian turun dari langit ketika sdg asek maen aji kt kedai kopi. kerja malas tp mahu senang. ape cer?
Baca selanjutnya...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...