Ibu Gojes: March 2009

Tuesday, March 31, 2009

at this point...

i feel like running away.
so far^12 away.
but i have to stay.
because im belong here.
here in UTP, even its the worst place to live in (at least at this moment)

sesungguhnya sem ini sgt serabot.
dan aku benci utk terus hidop dlm keserabutan itu.
bilakah akan berakhir?
sabar.
teruskan bersabar.
sampai bila?
sampai tiba masanya...
tp bila?
ah, tunggu ajelah!
Baca selanjutnya...

Sunday, March 29, 2009

i've told you that...

i was craving for kelantanese food kan.

i thought i could eat those yummy food at home during the midsem break..
but i was unlucky, my feet didn't fully recovered at that time..
so balik umah pon still berpantang lagik! :(



tp berpantang at home is much2 better compared to here.
yelah, the food which my mom masak SEDAP!



my the-best-mom-and-grandmother cooked nasi lemak. nasi lemak biasanya berlaukkan telur and sambal bilis kan, those yang i kene pantang.. they were so baik hati gantikan the telur and sambal bilis dgn daging masak merah, yang dimasak dgn resipi sambal ikan bilis. sedap! tp kureng sket sbb dah mind set kene ade telur+sambal bilis. tp xpelah, itupon dh lebih dari cukup. thanks to both of you. i know u love me~ ;)



laksa. i was craving for laksa kelantan but i didn't get the opportunity to makan-makan sampai perut maw pecah. dapat makan laksam jek. tp oklah, kuahnya still same ngan kuah laksa. a tick to my must-eat list. bravo!



oh ya, ikan percik was awesome. the day i went home was the day my parents buat kenduri maulud. antara menunye: ikan percik yang super sedap, singgam daging, budu durian, ulam-ulam, buah tembikai and air sirap. the food was finger licking. plate licking pon bole jugak, tp kene control ayu dpn tetamu. (p/s: aku x jilat pinggan, ok!)



yang laen2 tu, coming soon.. kaki dah nak baek dah tp still kene pantang. sungguh berbisa si obor-obor kawan spongebob itu...
Baca selanjutnya...

the change

hello frens. here i am again, back from a 'loooong' midsem break. long lah sgt, x puas pon cuti seminggu.. nk cuti lagi~ balik je utp terus byk keje nk kene buat. esemens (ppd and cpdc) due tomorrow, test tomorrow (cpdc), mini project due on this friday (ppd - not even started!)

ah, keje mmg x akan abes.. as long as you're a student, esemens akan berlambak-lambak mengejar.. dah abes satu, satu yg laen plak dtg. eh, bkn satu, bergunung-gunung yg datang. (padan muke, sape suh jd student?) haha!

i miss my boyfren sooooo much.

oh, mungkin ade yg terkejut; since when lah aku ade boyfren kan..

yup, i do have a boyfren. tp tulah.. x ramai yg tahu. biarlah rahsia bak kate datuk siti.. biar kami je yang tahu. kekasih saya ada dalam hati, x nampak dilihat.. hoho (poyo seyh)

kawan-kawan, harap x kesah ye aku x inform awal2 aku dah berboyfren... alah, boyfren je pon.. nnt kawen aku jemput lah korang ye.. ;)


jap, kete diconsider as a boyfren?
Baca selanjutnya...

Saturday, March 28, 2009

it was my birthday

21st march 2009 - maka genaplah usia beta 21 tahun..

tQ for the

sweet birthday wishes
great birthday presents
thoughtful blog entries syafiQin & samiRah
Baca selanjutnya...

Friday, March 20, 2009

saya sedang mengemas

ye, saya tgh mengemas ni.. esok pagi2 lagi dh nk balik kelantan. home sweet home here i come~ penat betollah kerja-kerja mengemas nih. aku memang tabik lah ngan my mom yg slalu kemas umah tuh tanpa kenal penat. kalau penat, sah2 laa aku atau adik2 aku yg kena kemas. tapi takpe, since aku suke wat keje part time seperti kemas umah ni.. walaupon x bergaji tp aku puas bila tgk umah dah kemas. sejuk mata memandang... rasa bahagia terus menyelinap dalam diri tatkala tgk suasana yang menenangkan spt rumah/bilik yg kemas. rasa nak lompat-lompat je, sungguh seronok! minah ni mmg pscyco sket, xyah layan sgt dia nii..

ok lah. dah tak mahu bebel-bebel dah... esok kena bangun awal-awal pagi so that bole balik awal dan sampai umah awal. esok ade kenduri sket kt umah kt kelantan. sambut maulud rasanya.. hehe.

hargailah detik-detik terakhir sebagai seorang insan berusia 20 tahun.
Baca selanjutnya...

Wednesday, March 18, 2009

hari rabu yang malas

sepatutnya skang ni ade tutorial Transport Phenomena. aku tak pegi. sebab: malas. pagi tadi bangun mengejut. sedar-sedar dah 7.40. lecture TP kul 8. alamak, lewat dah ni.. lalu bergegas ke bilik air dengan terhoyong-hayang. rasa cam penin-penin lalat gitu.. xde mood nk g klas. bermenung kejap b4 siap-siap nk g klas. sambil pk2, nak pegi ke taknak. tgh pk2 tu eQin n kaksu datang menjemput. so, pegi jelah kan... dgn kepala yang tak berapa ringan, plus sedikit denyutan akibat bangun mengejut td.

malas tak malas, rajin tak rajin je dengar lecture dr nurul hasan tu. copy ape yang patut. ape yang dia ajar langsung tak masuk otak. salah dia ke? dah aku malas nk dengar, ape je yang masuk dalam otak..

balik bilik terus basuh baju yang sebakul tuh. malas plak nak jemur, lagi malas nk melipat.. (blogging rajin lah pulak~!) adusss, sungguh tak best hari ini. esok malamnye ade test. Process Plant Design (PPD). kalau mendesign bilik seronok jugak, ni nak kene design heat exchanger network lah, distillation column sequencing lah, process recycles lah.. malasnye nak study. esok petang ade presentation PCS, malasya nak menghafal text presentation+prektis.

lusa (jumaat) ade test lagi. Chemical Process Dynamic and Control (CPDC). juga malas nak study. nak kene control process lah, buat dynamic model lah, laplace transform lah, cari transfer function lah.. macam-macam lah!

petang ni ade KBC adjunct lecture lagi, assignment yang dia bagi minggu lepas pon x buat lg. standard lah tu, copy mase lecture karang lah. mane serbuk kopi+air+gula? cawan dan piring sudah siap sedia niii... (aka mana source nak copy ni? tangan aku dah redi nak menyalin nii) haha.

eh, tibe-tibe test CPDC postpone. apekesss? tak suke test postpone ke? sabtu ni dah midsem dah, so nak balik bergembira dgn senang hati selepas sume tests dah abes. tp, nmpaknye kene pk pasal test jgk after midsem ni. geramnyeee. tp ok lah jugak kan, takdelah terbeban sangat otak aku ni nnt.

oh, laparnyee. belom breakfast lagi ni. dah nak kul 11 dah ni. waktu tutorial TP 2 jam diabeskan utk basuh baju+jemur baju+blogging+brunch(breakfast+lunch). mungkin kalau 2 jam ni diabeskan bersama tutor-tutor yang sering bercanggah pendapat itu + soklan-soklan yang mencabar pemahaman akan menambahkan lagi kadar denyutan kepala aku. kaccip molek bak kate adik aku yang sudah cukup umurnya 20 tahun hari ini. wah, kita sama umur la mie.. oh, lagi beberapa hari aku akan berumur 21 tahun. suka? tak sangat. lebih suka utk balik umah ;)
Baca selanjutnya...

Monday, March 16, 2009

i'm craving for...

Kelantanese Food!



really. really kuasa 12. sungguh-sungguh mengidam nk makan makanan kelantan. especially my mom's cook la kan.. taw tak, dah lebih sebulan aku berpantang or to be exact, 41 hari berpantang. bayangkan, badan dah susut. dah la beta ni x besar mane orangnye, tambah pulak susut berat badan, makin mengeciklah jawabnye. kalau aku tgh diet, aku mmg suke kalau berat badan turun. tapi skang tgh saket so agak risau jugaklah bila berat dah turun. orang sekeliling mula melemparkan komen "eh gewes, ko sekarang dah kurus lah. nmpak sgt badan tu susut lepas saket" or some said "mizah, badan kau sekarang makin susut. dari belakang obvious nampak kurus. kalau dari depan tu xtaw la nk komen.ngeh3".



list makanan yang giler^12 im craving for:



1. laksa kelantan. kuahnya putih, dibuat dari ikan rebus yang ditumbuk bersama bebawang + santan. rasa lemak-lemak gitu. ditambah pulak dgn ulam-ulaman spt kacang panjang, daun kesom, taugeh + timun.



2. laksa penang. yup, i know. itu dari penang. tp, sila beri perhatian. kalau laksa penang yang org laen buat mmg aku x layan sangat. kalau kelantanese yang buat especially cousin aku, mmg layan abes lah. mmg superb lah. orang lalu kt blakang buat donno jek ;)



3. nasi + ike singge + budu. umph! kalau ade niat nk diet, mmg x jadi laaa kalau nmpak hidangan seperti tersebut kt dapur. tambah berpinggan-pinggan. kalau x cukup capacity perut, stop dulu kejap, sambung kejap2 lagi bile perut dah lega sket.



4. nasi minyak yang my mom/ grandmom masak. fingersss licking good omputis kate. nyum nyum nyum.



5. nasi beriani mak aku. fullamak~ memang licin lah periuk tuh. berkali-kali masuk dapur, dari pagi sampai ke petang. mak aku sgt suke kalo kami slalu masuk dapur, itu menandakan masakan dia mendapat tempat dalam hati kami, atau lebih tepat perut kami.



6. kueh-mueh yang sedap spt akok, nekbad, bahulu, caco yg abah aku buat (xtaw cane nk eja), kato, bla bla bla (aku lupe nama mereka, byk sgt!)



7. tomyam. ibah, u owe me ok!



8. nasi lemak dgn sambal ikan bilis, sambal kerang, sambal sotong, sambal udang. wah, mewahnye nasi lemak aku. well3~ anak laut, bak kate abah aku. (anak laut lah sangat~!)



9. nasi kerabu. plus solok lado+telur masin. meleleh beb!



10. pape jelah, asalkan yg mak aku masak. or nenek aku. cousin pon boleh lah. yg aku masak? aku x suke masak lah!



11. sume benda yang aku kena pantang skang. SEMUA ok.



sungguh tak sabar utk sembuh sepenuhnya. nak gain weight. nak makan banyak2. nak hargai nikmat kelazatan makanan yg aku tak dapat rasa utk sepanjang tempoh berpantang. (wah, dah ade pengalaman berpantang tu.. nnt senang lah sket kan. ngeh3)
Baca selanjutnya...

Sunday, March 15, 2009

Jauh?

tak rasa ke kita makin jauh?
siapa yang menjauh; awak ke saya?
atau kedua-duanya sekali?
atau hanya imaginasi saya semata-mata?
saya lebih suka menganggap saya berimaginasi.

hari ini tak sama macam semalam
lebih gelap, selalu mendung, asek hujan
hari-hari semalam cerah, matahari selalu ada
saya suka detik-detik hari cerah itu
yang mungkin sekadar kenangan?

saya pelik
bila hari hujan, saya sorang je yang basah.
awak ada payung, taknak kongsikan dengan saya?
mungkin awak tak suka lagu 'Umbrella'
Rihanna nyanyi 'you can stand under my umbrella'

mungkin, saya expect too much
nak tumpang berpayung
tapi awak ada orang lain yg lebih fevret
utk sama2 berpayung dgn awak

oh, kawan
saya rindu awak
saya sayang awak
selalu sayang awak
awak, sayang saya?

maafkan saya
andai ada hati yang terguris
ketahuilah kawan,
sekeping hati ini juga terguris
Baca selanjutnya...

Friday, March 13, 2009

Antara yang menarik ;)


setting up tmpat untk membakar



api yg first terhasil
mari bakar membakar~


bakar ikan plak




sonoknye mereka maen air, walaupun obvious cetek





yang ni no komen ;)

Baca selanjutnya...

Tuesday, March 10, 2009

hujung minggu yang aktif

Selamat kembali kpd cik amizah azid. Sudah lama anda tidak menulis, ye... Well, alasan yg sudah basi: sibuk! Ya, saya sungguh sibuk dgn kehidupan sebagai seorang bakal engineer yg berjaya; atau lebih tepat sebagai seorang pelajar yg menjurusi bidang kejuruteraan kimia yang sering dilema oleh assignments+tests+projects. (wah, ayat xleh blaaahhh!)



berbalik kpd tajuk post: hujung minggu yang aktif - dalam konteks yg sedang dibincangkan ini, hujung minggu itu merujuk kpd hujung minggu lepas, yang sudah seminggu berlalu; bertarikh 7-9 mac 2009. (apekess entry ni skema semacam?)



ok, start ngan preweekend; jumaat. malamnye pegi tesco (pasir puteh kot name tmpat tuh). buat ape ek? shopping! ni shopping makanan. walaupon siket jek makanan yg aku beli, tp sumenye berat-berat belaka. naseb baek x putus jari-jemari yang kecil ini. sebenanye aku ikot ibah+sepul+ija hanim. diorang pegi beli keperluan utk picnic. mcm2 diorang beli; naget, sosej, bla bla bla (padahal, tu je kot!) yeay~ picnic ari isnin, cuti maulidur rasul..



apa yg berlaku ari sabtu? oh, ye! aku pegi ipoh. dgn sape? aan+ieja kecik. buat ape? shopping mopping la... seronok sgt^12! sbb:aku berjaya habeskan duit dalam purse; siap kuarkan duit lagi tuuu..beli 4 helai baju baru+sepasang sandal kaler purple+sepasang selipar hitam putih. 2nd time pegi ipoh drive sendiri. tahniah! (walaupon cam tahu-tak tahu jek jalan, tp we all manage to sampai ipoh+pulang ke utp dgn selamatnya). oh, ye. balik dari ipoh, kami singgah kt tesco lg (tesco yg aku dh pegi malam td). kt sini aku dh x shopping dah, tunggu jek diorang shopping. sudah kering!



ahad plak. pegi pasar malam kt pusing. nk carik ikan+ayam+daging. kan nk picnic esoknye, nk berbbq.. kate sepul: ikan kt sini mahal. pegi tesco jom. aku: tesco lg? 3 hari berturut-turut aku pegi tesco nmpaknye. maka, berangkat lah kami ke tesco, beli ikan yang murah itu.. adegan kt tesco - pilih ikan-ikan yang segar. dah lame x pegi pasar ngan my mom, pilih-pilih ikan. oh, rindunyeeee! ape yg jadi ngan ikans tersebut? disiang oleh sepul. oh ye, ayam+daging pon same. sume sepul yg buat. jap, dibantu oleh dak2 laki yang laen spt dobi+agan+pitpain? entahlah, aku tak pasti pasal itu sume. sebab: aku malas nk amek tahu, tak minat! haha.



maka, tibalah giliran ari isnin. yeay~ aku bangun awal, pukul 5 beb~ (terpancar keexcitedan disituh!) oh, aku kesuntukan masa. papehal, click kt sini: http://imranahz.blogspot.com/2009/03/long-weekend.html encik dobi ade cerita yg lebih menarek utk dikongsikan (encik dobi, harap anda tidak kisah blog anda diglemerkan di sini)



setakat ini sahajalah entry bertajuk hujung minggu yang aktif. hujung minggu datang lagi~ sudah preweekend hari ini; oh, sukenyeee sayeeee~ ;)
Baca selanjutnya...

Monday, March 2, 2009

lumrah

gelak ramai-ramai, nanges sorang-sorang. ade orang kesah? lumrah, ape nk heran...

hard time. ya Allah, help me! keep me stronger.. aku dah penat hidup dgn air mata. aku x perlu simpati, aku hanya perlu kuat.

peliharalah aku dan orang-orang yang aku sayang dalam rahmat dan redhaMu ya Allah...
amin.
Baca selanjutnya...

Sunday, March 1, 2009

MRSM Gerik tetap di hati

didn't i tell you... how much i miss mrsm gerik? it's the no 2 best place to live ever (the best place of course la home, kan)


>>how i miss those time when we're a school student.
>>how i miss to wear my school uniform again, those which i myself jahit, ok!
>>how i miss the atmosphere; cold and berkabus during the morning.
>>how i miss to wake up early in the morning, rushing to shower and get ready to the surau for subuh prayer.
>>how i miss watching my frens tersengguk-sengguk during subuh prayer.
>>how i miss to have our breakfast beramai-ramai before heading to class.
>>how i miss the pathways we used to walk on to school.
>>how i miss the DS (Dewan Selera), the pedas and tak sedap food by the makcik DS.
>>how i miss the classroom, the classmates. the bisingness when the teachers're having meeting.
>>how i miss those days when i wasnt able to finish homework and came early to class semata-mata utk mengopy.
>>how i miss the surau; the kisah-kisah nabi stories, hafazan time, mengaji al-Quran time, the azan, the imam and being makmum.
>>how i miss those time when water supply's gone.
>>how i miss to go and mandi sungai beramai-ramai sbb seminggu xde air (dan ade kemungkinan selama seminggu tu ade orang tak mandi langsung)
>>how i miss to go camping again, with scouts ONLY. buat menara, masakan hutan, naek turun bukit, pendek kata, everything lah!
>>how i miss the kelab masakan dan jahitan.
>>how i miss my best friends from mrsm gerik.
>>how i miss the care they used to give me.
>>how i miss the moment when everyone's caring for each other. melawat-lawat orang sakit, tapawkan food utk org sakit, jaga org sakit like a mother do.
>>how i miss those things, and many-many-many more. all about gerik. all about 2001-2003.


i learnt to be somebody.
i learnt to love.
i learnt to care.
i learnt to miss.
i learnt to be strong.
i learnt to be independent.
i learnt to be who i wanna be.
i learnt to not to wait.
i learnt to not to stop.
i learnt the meaning of sincerity & honesty.
i learnt the meaning of friendship.


mungkin kebelakangan ini aku sedikit terlupa tentang those things. dan aku perlu bangkit, menjadi seperti aku yg dulu; aku yang kuat, aku yang independent, aku yang hanya-aku-yang-tahu.. terima kasih kepada mereka yang pernah hadir dalam hidup aku, yang sama-sama mengukir memori indah/luka. kerana semua itu sebahagian dari hidup dan aku perlu terus melangkah dengan lebih matang. (kerana aku bakal berumur 21 tahun tak lama lagi. my o my, 21?)




Baca selanjutnya...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...