Pakar Cantik: November 2009

Wednesday, November 25, 2009

Wajib tengok!

rezak doh budok2 zaman lening.. haih
tibe2 tulih dalam loghat terengganu (padahal aku x pehe sbutir habuk)
hahaha.










Baca selanjutnya...

Monday, November 23, 2009

Something new

Memandangkan winter dah start, maka banjir adalah bukan sesuatu yang ganjil di tempat-tempat rendah seperti kawasan yang dilanda banjir sejak 2-3 hari yang lalu..
ada hati nak winter kat Paka

Musim tengkujuh tahun ni lain dari yang sebelumnya.

Apa yang lain?

Winter sebelum ni (eh, buat-buat tersasul pulak~ aku maksudkan musim tengkujuh sebelum ni) disambut di rumah kedua ibu bapa yang terletak di perkampungan nelayan di suatu sudut di daerah Bachok.

Rumah kedua ibu bapa aku itu xde kebocoran melampau seperti yang dialami oleh rumah sewa kami berlapan ini. Rumah itu sungguh cantik, sungguh indah dan permai sekali. Oh, saya rindu rumah itu.

Ya, rumah sewa ini adalah rumah sewa yang sama yang dikhabarkan fully-furnished suatu ketika dahulu. Yang juga dikhabarkan cantik molek. Yang sewanya dibayar RM100x8orang students UTP yang buat industrial internship di daerah Paka setiap bulan. Yang.. (ah, malas lah aku nak elaborate lebih-lebih sebab entri ini bukan bertajuk rumah sewaku)

Semalam hari Ahad. Seperti biasa aku bangun pagi dengan penuh tiada semangat untuk pergi kerja. Hujan mencurah-curah sejak Khamis atau Rabu, tak henti-henti. Makin mengurangkan semangat yang sedia tiada ini.

Sejuk dowh. Macam mana mahu mandi? Awal-awal pagi pintu kecomelan masih belum terbuka untuk masak air untuk dibuat mandi (padahal pemalas). Last time mandi dengan air panas yang direbus adalah beberapa tahun yang lalu, masih di bangku sekolah rendah. Darjah satu kot mase tu, tu pon mak yang rebuskan air :P

Btw, aku mandi pagi walaupun sambil menggigil. Tutup cerita mandi, tak best langsung!

Sampai je kat tempat kerja, terpelik seketika aku. Lengang beb, lengang. 2-3 buah kereta je yang ada. Kepelikan itu dibuktikan dengan sebuah pertanyaan "Hari ni hari Ahad kan?"

Dengan langkah yang penuh ragu-ragu aku masuk ofis. Gelap gelita. Tiada seorang pun manusia. Ke mana semua orang? Masa punch card tadi aku tgk dah pukul 8.20++ tapi kenapa dalam ofis tiada orang?

Ah, pedulikkan orang lain. Ofis ni aku yang punye~ hoho.

Rupa-rupanya staff laen stuck sebab banjir di dungun dan sebahagian paka. 3 orang je staff dalam ofis sepanjang hari. Secara total, 6 orang je sek-sek design pegi kerja semalam, iaitu 2 managers, 2 engineers, 1 clerk and 1 trainee. Hahaha. Pengalaman yang menyeronokkan :P

OK OK, entri yang bosan ini akan dihabiskan segera. Sebelum itu, tataplah beberapa keping gambar yang terselit dalam entri ini.




Tulisan sape neh? :P


Satu-satunya benda yang kena bertahan sehingga 8 Januari 2010:




Baca selanjutnya...

Wednesday, November 18, 2009

November please don't leave me

I have tonnes of workload to be completed before December.

I am 'addicted' to logbooks. I mean finishing them.

I'm exhausted of staying late at night and staring at my laptop screen day and night, weekdays and weekends.

And guess what, I have never been this rajen before.

Those 'rajennesses' during my schooldays or exam weeks -> they can never beat this superajen I am behaving. *lebih rajen dari biasa*

OMG (Oh My Gucci)! I can't believe it.

And I am more than happy for being this superajen as it put smiles on my face when i successfully finished my work.

But sometimes i do get stressed-out with the workloads.

To be honest, i am now.

I need a break.

But being me, a determined supergirl I'll always want to accomplish my target no matter what happen.

Sometimes I hate being a determined supergirl as I always forget that I am just a girl with no superhero ability.

I always forget the fact that *I am not a supergirl*

It's winter again. Eh, raining season :D

It makes me wanna curl like a baby in the blanket the whole day.

But it is so unlike me, sitting there with nothing to do when there's really something to do.

Oh, how i hate being superajen when i need a break -_-"



p/s: sorry for the tunggang-langgang grammar. *(preparing for the final presentation)*
Baca selanjutnya...

Monday, November 9, 2009

Oh mama, saya mahu kawen!

Dah dua hari aku pulang lewat. Dekat-dekat maghrib baru sampai rumah. Dalam dua hari ni aku kena halau. 2 hari kena halau, tapi aku masih tabah.

Well, aku kan tough. Walaupun lebih kepada bajet, tp aku tough!

Eh, aku bukan kena halau dari rumah lah.. aku kena halau dari ofis T_______T Nak bajet rajen balik lambat pon kena halau. Fine fine. Aku memekak jek kat ofis tu nyanyi suke-suke hati sambil buat logbook yang tak siap-siap.

"Weyh, kau ni bila nak balik?"
"Kejap lagi balik lah.. tunggu kawan, dia ada hal siket"

Dan tiba-tiba...

*jeng jeng jeng*

"Mizah ada kawan yang jadi cikgu tak?"
"Takdelah, kawan Mizah sumenye engineer (to-be).. kenapa?"
"Ni ha, mak saya dah sibuk suruh kawen.."
"Owh. dah tu, kawen jelah.."
"Takde calon nk jadi isteri laaa.. awek ramai je, tapi yang nak jd bini tu takde.."
"Owh. suruh lah mak carikan, senang keje takyah fikir byk-byk"
"Itu yg susah tu.. Mizah lah yg tlg carikan.. hehe"
"Erk!?"

OK OK. Dah dapat ke belom point mukaddimah ni? Haha. Macam entah pape jek mukaddimah -_-"

Pointnye di sini, si engineer tu beria-ia nak cari cekgu utk dibuat bini. 2 hari ni topik tu je dia duk sebuk cerita kat satu ofis (after office hour --> dgn staff yang OT dan aku yg pulang lewat)

Dia taknak perempuan yg jadi engineer dgn alasan dia nak bini yang pandai jaga anak. Apa, engineer tak reti jaga anak ke?

Alasan dia: engineer (atau perempuan bekerjaya hebat) pasti akan balik rumah lewat sebab kerja. Then, balik rumah tu kompem dah penat dan tak sempat nak melayan anak (dan suami). Tak pun, balik rumah je anak-anak dah tido.. konon-konon nanti anak-anak lebih mesra dengan bibik dari ibu sendiri.

Kalau cekgu, laen lah. Korang pon tahu kan cekgu kerjanya macam mana. Kan kan? Sekolah cuti cekgu pon cuti. Takde outstation. Banyak masa boleh dihabeskan bersama keluarga..

Tak aku nafikan ada betulnye apa yang dia cakap tuh. Dan sekarang pon, ada je kan kita tengok fenomena seperti yang digambarkan tu berlaku, realiti..

Memandangkan aku bakal menjadi seorang engineer suatu hari nanti yang juga akan berkeluarga, aku mula memikirkan hal ini secara lebih mendalam.

Aku nak kawen. Nak ada anak-anak (plural tuuu). Nak jaga sendiri makan-minum husband aku. Nak jaga sendiri anak-anak aku. Aku nak jadi macam mak aku.

Semua dalam rumah aku tu (maksud aku rumah parents aku) mak aku yang jaga. Pendek kata kalau sehari mak aku tak ada kat rumah tu, abeslah tunggang-langgang hidup kami sekeluarga. Cari gula tak jumpa, cari penyapu tak jumpa, cari baju yang dah dimasukkan ke dalam wardrobe pon tak jumpa.

Entahlah, aku pon tak faham sindrom apa yang melanda rumah aku tu (aku maksudkan ahli-ahlinye).. kalau sehari tak menjerit "Ma, towel kat mana?" (sambil menyelongkar almari) or "Ma, kualinye mane?" (sambil melilau-lilau cari kuali kat dapur) (atau perbuatan lain yang membawa maksud yang sama)memang tak sah. Entahlah, memang tak faham. Semacam lebih kepada mengada-ngade je anak-anak mak aku. Haha.

OK, berbalik kepada cerita nak kawen. Cerita manage rumahtangga sebagai seorang wanita bekerjaya hebat.

Aku tak fahamlah apa yang lelaki nak. Ada bini punya baek punya cantek punya kerja hebat punya beria-ia balik rumah pukul 5 nak masak untuk suami tapi suami curang. Mungkin sebab kerjaya hebat?

Salah ke seorang wanita bekerjaya hebat? *masih kolot*

Mak aku suri rumah sepenuh masa dan dia happy hidup begitu. tengok anak-anak membesar depan mata. itu salah satu definisi bahagia, sekurang-kurangnya dari viewpoint mak aku.

Definisi bahagia dari viewpoint aku: bergelumang dengan orang yang aku sayang dan menyayangi aku, juga bergelumang dengan perkara yang aku suka. Sekurang-kurangnya kalau stress dengan hidup, aku di tengah-tengah kasih sayang dan kesukaan.

Aku nak kerja. Aku in love dengan engineering stuffs (design engineering to be exact). Aku tak akan sia-siakan 5 tahun aku bergelumang dengan chemical engineering di UTP (juga 32 minggu internship di MSET)

Aku seorang yang family-oriented type of person. Semestinya aku akan cuba sehabes daya untuk manage family aku sebaek mungkin, dengan pembahagian masa yang optimum antara kerja dan family. Luangkan masa berkualiti, quantiti bukan ukuran. InsyaAllah aku tak akan sia-siakan my kesayanganss kerana mereka sumber kebahagiaan aku :)

Sekiranya derita merinduimu itu sebenarnya bahagia.. Aku pilih derita (lirik lagu Derita Merindu oleh Ahli Fiqir)
*Bahagia itu subjektif*
Baca selanjutnya...

Sunday, November 8, 2009

aku stress. amat.
Baca selanjutnya...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...