Pakar Cantik: 2010

Wednesday, December 29, 2010

Twenty Eleven

Thank you Allah for twenty ten. Alhamdulillah, saya sampai ke sini hari ini dengan rahmat dan redha-Nya. Sangat banyak rahmat Allah, tak terkira dan saya bersyukur untuk itu.

Welcome twenty eleven, praying for the best. Yet the best is to come; have faith! I believe :) :)

Azam tahun baru:

1. Berhenti jadi budak HOT
Hot sangat tidak cool. Jom jadi cool! Haha :P Abah tak suka saya jadi budak hot, jadi Abah minta saya belajar jadi orang dewasa cool. Saya anak Abah, harus obedient. Abah kata tak apa, slow-slow sebab Abah pun hot, no wonder lah saya juga hot sebab gen hot Abah saya warisi. Walaupun Abah hot, Abah sangat wise. Sebab Abah orang dewasa. Saya kan masih budak-budak, baru belajar nak jadi dewasa, tak hairanlah selalu kepanasan. Haha :P Selepas ini, seiring dengan meningkatnya usia saya menjadi orang dewasa, saya perlu jadi dewasa; cool dan wise. Saya bakal seorang dewasa, yeah!
 
Nota: Mana-mana perkataan HOT/Hot/hot yang dijumpai dalam gewmiza merujuk kepada emosi semata-mata. I know where I stand, tak payah risau (Haha :P)

2. I want Money. Money. Money. Moneeeeyyyyy! 
Maaf, saya perlu jadi materialistik sebab it seems realistik. Bukankah begitu? Minyak naik harga, semua barang naik harga derr. Takde duit macam mana nak hidup? Saya nak duit. Saya kena cari duit! Ya ya ya I know, Money bukanlah segala-galanya tapi, money move us (people). Tak setuju? OK, tak apa tak payah bahas i malas layan. Haha :P

3. Bekerja. 
Tapi duit lagi penting. Kalau tak kerja tapi dapat duit sangat best. (Haha :P). Tapi saya mahu kerja sebab saya ada cita-cita. Ya lah, cita-cita saya engineer, haruslah bekerja sebagai engineer. Kalau nak jadi manager atau ceo pun boleh, tapi bukankah itu juga satu pekerjaan? Pokoknya bekerja.

Saya nak kerja bukan sebab money alasan utama, tapi sebab cita-cita. Saya nak buat perkara/benda yang saya suka, yang saya in love with (insyaallah). Tak mahu lah spend the rest of my life loving you buat benda yang saya tak suka, tak ada passion with. Borringgg. Haha :P Lepas tu barulah datang isu money. Bukankah anda materialistik? Cik kak, sekarang tak boleh pilih kerja tahu? Tahu, tapi money bukanlah segalanya walaupun saya materialistik. Sikap materialistik belum cukup tebal dalam diri ini, maafkan saya. Haha :P

Cita-cita saya yang kedua selepas engineer adalah surirumah. Mind you, suri rumah pun bekerja. Penat OK jadi suri rumah. Kalau suri rumah yang ada orang gaji tolong kemas rumah tolong masak untuk suami dan anak-anak tu tak payah cerita lah, saya tak kagum pon walaupun anda kelihatan best. Haha :P Oh ya, saya tak rasa saya nak kawen awal walaupun saya ada bakat jadi suri rumah. 

Haih, panjang pulak menaip pasal  kerja. Ciri-ciri penganggur terserlah di situ. Ya Allah, murahkanlah rezeki hambaMu ini. Amiin :)

4. Azam tercapai
Saya berazam agar ketiga-tiga azam saya akan tercapai at the end of twenty eleven, insyaAllah. Kalau nak tahu, ini first time saya betul-betul pasang azam. Sebelum ni tak pernah ada azam yang spesifik, berazam secara general sahaja, macam tak ada azam pun ada. Haha :P
Baca selanjutnya...

Sunday, December 26, 2010

Anak Abah

Ya Allah,
Mudah-mudahan aku mampu menjadi seorang anak seperti yang Abah harapkan.
Amiin.
Baca selanjutnya...

Wednesday, December 22, 2010

Late nite muvi

Masih berjaga; sorang-sorang. Tengok Raja Lawak Musim 3, minggu ke-7. Biasalah Astro, siaran ulangan :P Bukan tengok persembahan peserta, tapi suka tengok gelagat Zizan. I like Zizan! Haha :P Tapi tak suka sangat Johan. Tapi OK lah, mereka bergabung membentuk kombinasi yang not bad. Enjoy lah jugak, gelak sorang-sorang dalam gelap. Haha :P

Tengah-tengah malam macam ni lapar lah pulak. Berkeriuk perut ni. Krukk kreeekk. Krukk krekk. Seriously, perut aku bunyi macam tu? Haha :P

Sekarang layan Marry me Mary di saluran 391, KBS World. Sebenarnya siang-siang tadi dah tengok, ni siaran ulangan la pagi-pagi buta ni.. Sekarang baru episod 4, baru lagi sebab start tengok semalam. Sekali tayang 2 episod terus. Siap ada ulangan lagi pagi-pagi buta. Not bad lah cerita ni, boleh buat aku layan dua kali dalam tempoh tak sampai 24 jam. Haha. Tak semua Korean series best, banyak je cerita yang aku tak layan kat KBS World ni. Cerita emak-emak macam Pretty Mom Pretty Woman ke apa nama dia. Borrring.




Setelah digoogle, Marry me Mary ada nama lain, iaitu Mary Stayed Out All Night. Pelakon utama cerita ni terdiri daripada erkk malas lah nak google, broadband @%$#^%&*! Pelik lah orang Korea, muka lelaki dengan perempuan sangat alike, macam tak boleh nak beza. Siang-siang tadi masa tengok dengan my Mom, dia tanya, dua-dua perempuan ke tu, macam pelik je muka yang sorang lagi tu...? (merujuk kepada pelakon lelaki). Kadang-kadang nampak muka lelaki lagi cantik dari muka perempuan buat I jeles. Haha :P

Fuhh. Thanks to broadband yang @%$#^%&*! tak jadi review K-series. Nasib baik nasib baik. Kalau tak entah apa-apa la yang akan aku goreng nanti. Tiba-tiba dapat job baru review K-series tak berbayar. Haha :P Sekarang semua benda nak 'Money'. No money, sorry derr :P




Baca selanjutnya...

Tuesday, December 21, 2010

Taipan rambang

Menaip secara rambang sahaja hari ini..

1. Hujan.
2. Winter. Eh, winter lah..!
3. Bosan.

Malam tadi demam. Sobss. Ya Tuhan, sakit satu badan. Macam ada orang cucuk-cucuk je badan ni.. Kalau demam je, mesti sakit-sakit badan macam nenek tua. Eh, macam lah pernah jadi nenek tua.. Haha :P

Badan panas tapi menggigil. Seksa sangat rasa. Tak larat sangat sampaikan kalau boleh nak elakkan dari bangun pergi toilet. Kalau kena air, menggigil kuasa dua jadinya. Serius, sejukkk. Nak jalan pun fikir 2-3 kali sbb lantai sejuk gila. Kalau desperate sangat baru akan berjalan atas lantai, kalu tak baring jelah atas tilam tuh. Nak minum air pun ngada-ngada suruh adik tolong amekkan. Biasalah, adik-adik sayang Kak Long mereka. Kak Long je kejam asek buli mereka. Haha :P

Hek eleh, cerita demam pun nak publish kat sini. Poyo lah u! Haha :P

Petang semalam kawan saya Cik M (yang dulunya rumet masa intern) ajak saya ke rumah Mr. P (yang dulunya selalu jadi driver saya bila nak balik Kelantan/UTP). Ceh ceh sekarang pandai guna nama samaran dalam bentuk short form. Biasalah, kena berhati-hati dengan apa yang ditulis, entah-entah nanti kena saman siapa tahu. Eh, tiba-tiba. Haha :P

Best pergi rumah Mr. P. Air Coklat yang Mr. P bancuh sangat sedap. Mula-mula order Milo beng (iced Milo) tapi dapat air coklat yang kaw punya. Mak aiii sedap gila okkayy. Tak sia-sia halang emak Mr. P bancuh air sebab nak tunggu Mr. P sendiri yang bancuh. Ye, Cik M memang ngade-ngade suruh Mr. P bancuh air. Tapi ada orang kesah? Haha :P

Lepas tu, Mr. P bawak we all pergi sempadan Malaysia-Thailand. Tengok laut yang tak berapa tenang. Kan musim tengkujuh ni, mana ada laut yang tenang? Laut sekarang jangan dibuat main you all, boleh ragut nyawa. Eh, we all tak main laut lah. We all hiking ke muara sungai. Err, kalau ada gambar kan lagi senang nak cerita. Tapi, gambar semua ada pada Cik M. Tak apa, you all jangan pening-pening boleh abaikan, anggap saja perenggan ini tak pernah wujud. Haha :P

Pergi rumah Mr. P memang tak sah kalau tak kenyang. Dah lah sedap-sedap, banyak pulak tu makanan yang dihidang. Serius, I terpaksa serender walaupun kue teuw lakna yang adik Mr. P masak tu sedap gila. I serender sebab tangki I kecik. Rugi lah bawak tangki kecik pergi makan free. Haih rugi rugi. Sampai ke sudah senak perut. No wonderlah kampung I bernama Kampung Pantai Senak. No kidding eh, itu memang nama kampung I. (Tapi nak jugak gelak) Haha :P

Balik rumah pukul 10 malam baru sampai. Sampai je terus demam. Kena sampuk ke apa? Haha :P Nasib baiklah bukak mata pagi ni dah baik demam. Alhamdulillah.

Eh, baru I sedar hari ni tak mandi lagi. Haha. Baiklahhh. I pergi mandi sekarangggg.
Baca selanjutnya...

Sunday, December 19, 2010

I mimpi you!

Selamat pagi Malaysia!
Hari baru, semangat baru.
Hari ni I dan Ma dan adik-adik akan ronggeng ke Kota Bharu bandaraya Islam.

Ececehhh. Ronggeng katanya.. padahal banyak hal yang nak kena settle (salah satu perihal saman). Kalau ada masa lebih (ececeh busy macam  mengalahkan manager atau ceo je lagaknya) barulah akan shopping. Shopping kata kau? Banyak duit~  haha. Window shopping pon boleh derr :P

Tak sangka, malam tadi I mimpi you.
Baru seminggu tak jumpa dah termimpi-mimpi :((
Mimpi siapa?
Mimpi you lah! UTP.
Seriously, I mimpi UTP.. (?)
I rindu UTP ke?
Adakah mimpi itu tandanya I rindu UTP?
Ataupun tandanya I berjodoh panjang dengan UTP?
Sambung study kah?
Atau bekerja kah?
Atau kedua-duanya kah?

Banyak lah pulak tanda soal macam annoying lah jugak kan :P
Rileks bro, jangan cepat annoyed nanti cepat tua.
Ye lah kan, kalau annoyed dengan sesuatu mesti buat muka annoyed.
Dan muka annoyed tu pasti macam berkerut dengan mata dan bibir macam senget.
Ah, malas lah imagine bukan cantik pun :P








Tempat kejadian yang terlibat dalam mimpi I, Chancellor Complex
Gambar-gambar kredit kepada pemilik, Encik Imran dan Encik Farid :)



Tahu tak I buat apa kat situ dalam mimpi I?
Concert you all!
Tak, bukan kat dalam Chancellor Hall tapi kat luar hall tu..
Meriah I cakap, lampu warna warni macam berdisco. Fiwitfiwit.
Tapi I tak tahu lah pulak siapa yang perform, sbb I nampak lampu je yang meriah. Haha :P 

OK lah you all, I nak pergi mandi nak bersiap untuk ronggeng. Ma dah bising-bising dah tu.. Lalu tepi I main jeling-jeling pulak. Baiklahhhh. I pergi mandi sekarang, Ma. Walaupun sejuk gila sekarang tengah winter kat Bachok. Rumah pulak takde air panas, nak rebus air macam tak cool lah kan, sebab katanya HOT. Hakhakhak :P
Baca selanjutnya...

Nothing much

It's been a week. Baru seminggu rupanya. Rasa macam bertahun. Cess, hiperbola!

Doing good, I guess. Staying at home of course lah good! Tak begitu? hikhikhik ;p gedik!

Sangat suka hati. Walaupun kadang-kadang macam ada krisis kat rumah ni. Padahal krisis diri sendiri. Biasalah tu, krisis dah macam kawan. Tapi kawan biasa je lah, bukan kawan karib pun.

Kat TV2 sedang menayangkan Transformers, antara my fav movie. Sanggup tengok kat wayang 2 kali suatu ketika dahulu. Ulang tayang kat laptop 2-3 kali. Siap burn dalam cd dan tengok kat TV jugak 2-3 kali. Haha macam kipas susah mati dah jadinya :P

Bukanlah sebab Sam Witwicky tu handsome, Transformers jadi my fav movie, tapi sebab cerita dia menarik. Cool. Kagum dengan robot yang canggih. Comel lah mereka. Lagi-lagi yang hack Air Force tu. Pandai pulak jalan tutup muka nak selamatkan diri. Adorable, tak begitu?



Robot bertukar jadi kereta dan sebaliknya juga cool. Tak tahan kereta buruk kaler kuning bernilai 4000 dollar bertukar jadi camaro yg sangat semat. Haha sangat cool OK.




Tak sabar nak tunggu Transformers 3: Dark of the Moon Julai nanti. Entah ada entah tidak jodoh untuk menonton Transformers 3. Tengok lah nanti macam mana, the future is soo unpredictable. Eh eh tiba-tiba masukkan unsur the future. Well, crisis :P

Doakan yang terbaik untuk saya! ;)

Baca selanjutnya...

Thursday, December 16, 2010

Aktiviti penganggur

Sebenarnya, saya bukanlah menganggur.
Sebab, saya sebenarnya sedang bercuti. (Keskeskes)

Rileks la bro, baru 5 hari balik rumah tak kan dah nak gelabah cari kerja.
Saya nak berehat dalam seminggu dua barulah nak job haunting hunting.
Mungkin akan dimulakan dengan minah kilang, siapa tahu..
Come again, minah kilang?
Degree in Chemical Engineering tapi minah kilang?

Rileks la bro, cari pengalaman tak salah kan..?
Sekurang-kurangnya nanti bila saya jadi manager atau ceo, saya faham perasaan seorang minah kilang, barulah boleh jadi manager atau ceo berjiwa rakyat. Ececeh, tengok tu, kalau berangan.. memang tak nak kalah. Haruslah dimulakan dari bawah, tak gitu..? Takkan lah terus nak jadi manager atau ceo, ambik mood bekerja jadi minah kilang dulu.. Hehehe :)

Aktiviti standard kat rumah adalah tido, bangun tido, makan, tengok tv, dan kitaran berulang. Ah, takyah cerita lah, tak  best pon.


******************************************


Kelmarin (selasa), posmen hantar 3 pucuk surat. Satu untuk saya, satu untuk abah dan satu untuk Helmie (adik saya yang hensem). 

Surat untuk saya tu bukan surat tawaran bekerja tapi sekeping cek bernilai RM300 dari MARA yang prihatin. Cek tersebut adalah untuk elaun thesis. Dah selesai thesis baru dapat cek. Haish! Dah kau baru mintak! Errr. Hehehe :) Dapat RM300 dalam situasi macam ni memang terbaek!lah. Alhamdulillah, nak melompat rasa. Sempat jugak menari tango seminit dua kerana terlalu gembira. OK, tipu hahaha :P

Surat untuk Helmie tu seperti biasalah tak lain tak bukan bil Astro. Tak, bukan dia penyara keluarga tapi atas sebab tertentu, bil astro terpaksa ambil nama dia. Tapi money still dari abah. Abah kan penyara keluarga, haruslah abah yang bayar semua bil. Tq abah! hehe :)

Dan surat untuk abah tu adalah jeng jeng jeng surat saman. Untuk saya sebenarnya sebab saya yang drive dari utp-rumah masa balik raya haji arituh. Memang tak boleh mengelat langsung sebab tempat dan masa kejadian positif menunding jari ke arah saya. Ditawarkan kompaun RM300. What, RM300? Jeng jeng jeng habeslah cek RM300 terbang melayang. Punah impian. Sob sob sob. Uwaaaa :(((

Kali ini, bukan abah yang bayar walaupun dia penyara keluarga. Sebab, siapa salah dia yang bayar (haha padan muka). Berani kerana benar, takut kerana salah. Maka, saya berani pertaruhkan cek RM300 pemberian MARA untuk bayar kompaun tersebut. Tapi sebenarnya pinjam duit adik-adik dulu sebab cek tu hanyalah sekeping kertas, belum bertukar menjadi not-not RM. Jangan risau adik-adik, nanti Kak Long bayar balik bila kertas ajaib itu bertukar menjadi duit. Ceh ceh tiba-tiba mengaku Kak Long padahal sebelum ni tak pernah membahasakan diri sebagai Kak Long. Tak apa, Kak Long start prektis hari ni. Haha :P

Baca selanjutnya...

Saturday, December 11, 2010

Perasaan ini best, tapi, sebenarnya...

tapi sebenarnya tak tahu nak express macam mana.

Tak sangka, 5 tahun yang kononnya lama gila tu dah abes.
5 tahun boleh jadi lama, boleh jadi sekejap.
Dulu-dulu rasa macam nak tumbuh janggut tunggu nak abes..
Tapi bila makin lama makin nak abes makin cepat pulak masa tu marathon.
Tak terkejar mak aii lajunya!

Biasalah tu, bukan luar biasa.

Selamat tinggal 5 tahun yang bermakna
Selamat datang cabaran baru

Saya akan sangat rindukan 5 tahun ini..
Sangat bermakna.
Setiap kamu punya tempat di hati aku..
Setiap kamu ada bahagian dalam hidup aku..

*Tak sangka air mata bergenang*

Berakhirnya 5 tahun ini bermakna bermulalah fasa hidup yang baru..
No longer sponsored.
Self-earned money.
Tanggungjawab baru, lebih besar.
Cabaran baru, lebih hebat.

Saya mungkin masih keliru
Saya mungkin tak tahu mana hala tuju
Tapi saya tahu, Dia tentukan yang terbaik untuk saya
Dan saya akan survive, seperti mana 5 tahun ini..

Saya tak nak janji I'll be the same sebab saya tahu saya akan berubah, seperti yang berlaku dalam 5 tahun ini..

Dan saya tak berharap awak awak semua kekal macam ni sebab saya tahu, semua orang akan berubah seiring masa dan persekitaran..

Cumanya, saya harap perubahan tu bercirikan positif semuanya.. :)

Saya juga berharap, kita semua akan keep in touch.
Tak perlu call/sms setiap hari
Tak perlu like/comment status fb setiap hari
Tapi, kalau makan nasik minyak tu jemput lah saya
Kalau buat gathering ajak lah saya sekali (yang penting ajak, pergi ke tak tu soal nombor 2 :P)
Kalau datang Bachok tak bagitahu siaplah! (Fitri et. al, 2010) :P


****************


Terima kasih kepada kawan-kawan yang sudi buat tag tertiba-tiba itu :D


****************


Will be leaving very early tomorrow morning (it's 4.26 a.m now, very soon i guess)
Thanks all, for the memories, for everything..
You know I love you, <3

Baca selanjutnya...

Friday, December 10, 2010

Beberapa perkara terakhir..

1. Maple

08.12.2010
11 pm

Peserta: Muhibbah, Shahilia, Rosniza, Aimi, Syafiqin, Ainul, Safiah, Kak Suliana dan Amizah


Semua perserta. Sabar tunggu order.


(roti bakar telur manis) rbtm cheese. 


Megi goreng. Kak su dah tak sabar dah tu..


Aney. Ada orang panggil aney "Bang, nak order". Aney la, aney! haha :P


Licin. Yes, berjaya crop aney dari camera!


Roti tisu. Hidangan terakhir. Pinggan bersusun-susun. Wah, kalau makan...~



to be continued (mungkin) :P
Baca selanjutnya...

Komplikasi selesai...

Alhamdulillah, berkat doa semua orang, hardbound berjaya disubmit hari ni..
Tapi tak submit dekat Dr. K, submit dekat Dr. M je..

Rasa macam nak melompat bila dengar perkhabaran dari seorang kawan mengatakan tak payah submit dekat Dr. K, tapi submit dekat Dr. M. Dan Dr. M sign on behalf of my SV, Dr. A. Alhamdulillah, dipermudahkan :)

Tapi sayang, gambar hardbound lupa nak snap. Tak apalah, dah snap dalam hati dan kotak fikiran. Ececeh. Tapi tak faham kenapa berfikir dalam kotak. Haha. Abaikan :P

Clearance dah selesai.
Hardbound dah selesai.
Tinggal packing je ni..

Bila entah nak packing. Malam nanti sempat lagi kot.. Petang ni nak enjoy sket, jalan-jalan dengan kawan-kawan; sebagai masih seorang student (yang sudah grad unofficially).

Tapi ralat la dah nak abes, esok dah nak balik tapi sepanjang 5 tahun kat utp tak pernah pergi Cameron Highlands. Ye lah, bukan ada apa sangat pun kat sana (menurut mereka yang pernah pergi) tapi.. hello, Cameron tu kat situ je pon~ apsal tak pernah pegi? Big L. Hahaha :P

Kalau petang ni pergi cameron, sempat pulang tak sebelum abah sampai pagi esok? Haha. Tak payah buat kerja gila. Lagi pun bukan ada orang nak bawak pon T_T Amizah Azid, L!
Baca selanjutnya...

Thursday, December 9, 2010

Sedikit komplikasi

Hardbound trip 8hb. Dijangka siap tengah hari 10hb. Esok 10hb. Berdebar-debar tunggu untuk jumpa Dr. K. Auww, Dr. K! ;)

Sedikit komplikasi. My SV on leave esok. Great!
I tak amek sign SV lagi untuk certification of approval. Great kuasa dua!

Dr. K available before 3 pm, after 3, he chow. Habeslah kalau tak sempat submit hardbound before that. Great Kuasa 3? No No No.

In case tak dapat submit hardboud esok before 3 p.m, kena tunggu 16hb which means a longer stay at utp. Ini tidak great langsung ok! Kena tunggu 16hb sebab Dr. K will be away on 13th, 14th and 15th. Tak great OK, tak great.

Kawan-kawan, marilah sama-sama berdoa semoga semuanya dipermudahkan esok. Mudah-mudahan Dr. K berlembut hati approve hardbound kita semua esok. Janganlah di reject walau sebijik. Mudah-mudahan hardbound Amizah Azid berjaya disubmit dengan gemilangnya esok sebelum pukul 3 petang. Harap-harap Dr. K tak banyak soal hardbound aku tak ada sign SV. Tolonglah approve, please..?

Ya Allah, permudahkanlah. Amiin.
Baca selanjutnya...

Setelah 5 tahun...











Keep in Touch!


Gambar-gambar credit kpd tuan punya. 
mr.dob, farid, pitpin.
Thanks. Hehe :)
Baca selanjutnya...

Wednesday, December 8, 2010

Alhamdulillah :)

Alhamdulillah, FYP Final Presentation sudah habes. Sangat lega. Walaupun sebenarnya saya kurang berperasaan pada hari 6 dec tersebut. Semacam sahaja rasa, lebih kepada kurang sihat sebenarnya. Mengah. Sikit-sikit mengah. Cepat penat. Adui seksa jugaklah perasaan tersebut. Tapi saya gagahkan diri ke building 5 untuk present. Pergi semata-mata untuk present. Orang tegur pun layan ala kadar je. Senyum macam tak senyum. Nasib baik present bukan ala kadar, cuba jugak buat yang terbaik dan termampu dengan kesihatan yang kurang menyeronokkan itu.

Tapi saya sebenarnya tak berpuas hati sangat dengan mutu presentation saya.  Walaupun sebelum saya start presentation, one of the examiner suggest me to publish a journal about my FYP. Interesting katanya, boleh dikomersilkan. Tapi saya tak pulak rasa happy. Bukankah itu satu compliment? Tak start presentation lagi tapi sudah disuggest untuk publish journal. Because I'm not into eat it. Catalyst is not my food obsession. Presentation saya biasa-biasa je (tapi bukan ala kadar), walaupun sudah diberi compliment awal-awal lagi. I bet mesti examiner tu down bila tengok presentation aku, sempat menguap lagi. Haha. Lain kali, jangan expect tinggi-tinggi boleh tak? Belum apa-apa lagi dah suruh saya publish journal. Tahu tak, saya tak makan catalyst.. saya makan nasik je. Tak ada kaitan, abaikan :P Tapi internal examiner tu macam handsomelah jugak kan? Kan? :P

Project tu memang bagus, tapi saya tak cukup minat. Tapi saya risau jugak dengan satu tabiat saya ni, accomplish what you have started. Risau la jugak kan kot-kot tahun depan saya datang lagi utp buat masters sambung project fyp, siapa tahu. Semangat sangat tu apsal, kata tak minat? Haha. Tapi kadang-kadang curious jugak nak tahu kesudahan catalyst yang saya buat tu. Ish, tak boleh jadi. Stop fikir pasal catalyst tersebut, aku tak makan catalyst tapi aku makan nasik! Tapi kan, kalau ada pangkat DR ke PROF ke best jugak kan? Sure abah bangga gila dengan aku. "Anak aku professor!" mungkin itulah kata-kata yang bakal abah bagitahu semua orang kampung suatu hari nanti (yang kurang pasti).

Errr. Baiklah, kembali ke utp pada 7 dec 2010.

Alhamdulillah (lagi sekali), final dissertation pun sudah siap print dan sudah dihantar untuk hardbound kaler dark green pada malam tadi sebelum keluar dinner. Seharian tak makan buat report dengan penuh keihklasan, walaupun kadang-kadang mengeluh kemalasan. Seharian jugak tak mandi sebab buat report dengan sangat cekal. Nasib baik lah mendung seharian, kalau tidak haruslah badan berpeluh-peluh dan kegatalan. Maka dengan ini saya mengisytiharkan diri sendiri sebagai sangat tabah.

Mana tak tabahnya, badan kurang sihat tapi lagi bersuka hati tak makan dan tak mandi, lagi la longlai jadinya. Jari dan hati je yang tak longlai, gigih edit betulkan repot. Kerja edit-mengedit ni memanglah leceh. Nampak macam sikit nak betulkan tapi suntuk jugak seharian mengadap laptop, sejak petang 6 dec lagi. See, gigih. Balik present terus semangat nak betulkan report. Kegigihan ini haruslah dirakam dalam blog supaya nanti boleh jadi pembakar semangat tatkala sangat malas dengan hidup. Saya ni, entah bila mahu rajin. It's OK amizah, tak rajin tidak mengapa, asalkan gigih. Bukankah gigih itu lebih cool? Haha :P

Mengikut perjanjian dengan si tukang hardbound, dissertation yang siap di hardbound insyaAllah akan dapat pada tengah hari 10 dec nanti. Saya sangat berharap mereka si tukang hardbound menepati janji kerana saya perlu submit dissertation tersebut by hook or by crook on that day jugak. Sebab esoknya pagi-pagi lagi saya nak balik rumah for good. Yeay tak sabar! My dad akan datang amek seperti yang digembar-gemburkan dalam entry terdahulu. Sangat excited! Dengan adanya abah sebagai driver, maka bahagia dan tenteramlah jiwa saya sebagai penumpang tempat duduk belakang :D

Menurut planning abah, abah dan ma (mungkin abah dan ma sahaja) akan bertolak dari rumah sewaktu dinihari atau sebelum subuh atau mungkin pukul 3 atau 4 pagi sabtu tersebut (11 dec) dan akan sampai di utp dalam pukul 9 atau 10 pagi. Setelah angkut punggah semua harta kepunyaan saya ke dalam kereta abah, maka kami akan bertolak pulang ke kelantan. Mungkin lah juga akan singgah di beberapa perhentian untuk makan dan solat, atau shopping di Rantau Panjang mungkin, depends on mood and money. Haha :p

Sekarang, saya mengantuk. Oh, ya! Lupa pula. Tadi baju tengah laundry secara bersendirian di dalam mesin basuh di ground floor block G. Maka sebelum tidur baju tersebut harus dipungut dan .... lipat esoklah!

Selamat malam semua orang! Mimpi indah :)
Baca selanjutnya...

Sunday, December 5, 2010

Dedicated for Chemejan06




To Chemejan06;
I dedicate lagu ni untuk you all!

with love,
Amizah Azid ;)



***************


Sebenarnya, tak tahu pun kewujudan lagu ni.. pagi-pagi tadi ternampak dekat facebook, Saiful Sofian dedicate untuk Chemejan06. Sebagai warga Chemejan06, haruslah saya klik play. So touching and I cried. Sobss.

Semalam family day Chemejan06. Best gila!
Berseronok secara tidak keterlaluan atas beberapa sebab seperti di bawah:

1. Family Day di Teluk Batik.
Ingat tak peristiwa serangan obor-obor awal tahun lepas? Seriously night mare. Tak pernah jejak Teluk Batik dah sejak kejadian ngeri tersebut. Tetapi disebabkan Chemejan06, saya rela ke Teluk Batik lagi. And I had so much fun with you all (Thanks organizer dan warga Chemejan06 yang menjayakan family day yg awesome tersebut. Love you!). Walaupun ada juga terserempak dengan obor-obor. Nasib baik itu bangkai. Kalau bernyawa, I run away. Mungkin jugak histeria, siapa tahu. Tapi alhamdulillah, saya kuat semangat :)

2. Saya belum present.
Esoklah hari yang ditunggu-tunggu. Semalam tak boleh nak all out masa family day sebab dalam kepala asyik teringat-ingat slides tak siap lagi. Tahu tak, saya cepat cuak..? Tak boleh nak buat-buat lupa walaupun sekejap. Macam masa intern dulu, orang lain yang nak present, saya yang dulu cuak padahal masa tu, turn saya present lambat lagi, dalam 2 minggu lagi. But it's OK friends, cuak menjana progress. HAHA. Balik je family day terus sambung buat slides. See, cuak menjana progress :P

3. Hujan.
Walaupun saya suka hujan tapi saya tak suka kena hujan. Dipengaruhi oleh sebab nombor 2, saya tak suka kena hujan, bermula semalam. Sebab, saya sangat risau kalau-kalau saya demam sebab saya tak present lagi! Kalau dah present, memang seronok la main hujan semalam, sebab saya mana pernah takut hujan. Haha :p Walaupun sebenarnya bukan lebat pun hujannya tapi sebab saya tak present lagi, maka hujan jadi sebab. Banyaknya perkataan sebab dalam entry ni. Haha :P

Tapi, seriously i enjoyed Chemejan06 Family Day. Tak tahu bila akan bergembira seperti ini lagi. I heart Chemejan06! Walaupun ada 3 sebab di atas, itu adalah minor. Majornya kamu semua! Thanks all yang menjayakan, especially organizers.

Till we meet again <3
Baca selanjutnya...

Wednesday, December 1, 2010

Kawan-kawan, please..?

Siriusli bosan sampai terpengsan-pengsan.

Tunggu 6 Dec 2010 macam tunggu bulan jatuh ke riba. Eceh. Over taw :P

6 Dec, datang cepat boleh tak?
Dah tak sabar nak menggoreng nampak~ Haha :PP

Sebenarnya, 6 Dec 2010 tu ada FYP final presentation. Walaupun tak ada penemuan baru yang berlaku sepanjang setahun aku duk pulun (pulun lah sangat) buat FYP, tapi aku memang tak sabar gila nak habiskan degree aku kat utp nih. Dah ramai yg dah abes dan ramai jugak yang dah balik tapi ramai jugak yang tak balik lagi sebab tunggu aku sebab tak habis exam lagi (Haha) dan juga sebab nak habiskan sisa-sisa masa yang ada dengan kawan-kawan tercinta tersayang sebelum masing-masing bawak haluan sendiri kelak.

Sobsss. Tiba-tiba tersedih :( :(

Siriusli, dah nak abes?

Walaupun perasaan ini best, tapi, sebenarnya, (dot dot dot)
Apa kata sambung sendiri di entry masing-masing?
Kawan-kawan, please..?
Hehe :)

I tag semua kawan yang dah/bakal grad. Tiba-tiba terbuat tag. Haha.
Kawan-kawan, please..? Please..?
Baca selanjutnya...

Thursday, November 25, 2010

Perasaan ini best!

Alhamdulillah, final exam is finally OVER. Sengaja BESARkan dan boldkan perkataan over. Sebab, no more final exam lepas nih. No more bebeh, no more! (Harap-harap semua orang (especially petchemers) lulus dengan cemerlang untuk semua subjek (especially major subjects). Amiin).

Dengan berakhirnya final exam tengah hari tadi, maka saya officially 75% grad. Lagi 25% akan over pada 6hb Desember ni. Final presentation untuk Final Year Project. Mungkin akan menggoreng catalyst pada hari tersebut, siapa tahu. (Haha).

Hal 6hb tu jangan fikir dulu. Kita longgarkan dulu mana-mana urat saraf yang berselirat sepanjang seminggu ni. Kita tonton movie dulu! :)

Mahu ronggeng tapi kereta tak ada.
Jadi, apa mahu bikin?
Movies/Series sampai pengsan!

Macam dah lama gila tak tonton movies/series. Sangat berilmiah hari-hari yang dilalui. (Alhamdulillah Hehe)
Dah lama gila tak usha Damon dalam the Vampire Diaries, dah masuk season 2 dah katanya. I bet mesti dia rindu i. Haha :P  

Dah nak grad rupanya. Gembira tak terkata. Senyum je manjang. Rasa nak lompat-lompat jerit-jerit kegembiraan. Tapi tak payahlah terkinja-kinja sangat. Kata cool. Haha tiba-tiba pulak mengaku cool, padahal hot. (KAHKAHKAH)

Tapi convo lambat lagi. Lagi setahun kena tunggu nak pegang scroll. Tapi it's OK, setahun pun setahun lah, kami kan cool. Tapi kesian lah mereka yang nak kerja dengan kerajaan. Harap-harap orang yang nak kerja kerajaan itu juga cool. Hehe.

Bagi mereka yang nak kerja suri rumah, tak payah tunggu dapat scroll pun tak apa. Lepas 6hb pun dah boleh mula kerja. Eh tapi bukan saya lah yang start kerja 7hb tu.. Hehe. Saya macam berpotensi tanam anggur sepanjang Disember. Harap-harap Januari 2011 dah boleh tuai anggur dan jual untuk dapat sedikit duit belanja. Maklumlah, MARA dah tak bagi duit belanja dah bermula Januari 2011. Kalau bernasib baik dan tanaman berhasil yang memberangsangkan, boleh export anggur tu. Lebih sikit la dapat income nanti. Hehe. 

Doa-doakan saya murah rezeki senang dapat kerja (engineer). Semoga Amizah Azid murah rezeki senang dapat kerja yang terpaling baik untuk dia. Thanks hehe :)
Baca selanjutnya...

Monday, November 22, 2010

Malam ni saya bercuti

Eceh. Cuti malam-malam ni cuti apa?
Cuti IRC. Hahaha.

Saya penat, malam ni nak tidur awal.

Tapi IRC best sebab sejuk dan kondusif.
Tapi saya penat, macam dah nak tepu.

Maka saya tidur sahaja malam ini.
Harap-harap boleh bangun tersangat awal esok lalu study dengan penuh bersemangat. InsyaAllah :)

Good Luck kepada kawan-kawan yang ada paper esok. Jawab perekse elok-elok, banyakkan selawat. Semoga dipermudahkan semuanya :)

Baca selanjutnya...

Sunday, November 21, 2010

Hari tu..

Hari tu kan hari raya korban.. haruslah saya balik beraya di kampung. Alhamdulillah, sepanjang hidup 22 tahun ni tak pernah miss beraya bersama keluarga bahagia :) Berbaloi sangat balik raya, habiskan masa berkualiti bersama keluarga, walaupun sebenarnya masa tu tengah study week. Err. Sebenarya balik beraya tatkala orang lain dah start exam. Pagi-pagi Isnin tu orang lain sibuk pergi exam, saya and the gang sibuk packing barang masuk kereta. Mentang-mentanglah paper start lambat kan, heaven je balik raya. I like! Saya suka! Haha :P

Saya and the gang (Ibah, Mala dan Azuary) bertolak pada pukul 9.30 a.m (lebih kurang). Masa tengah drive tu saya dapat instinct yang kami akan sampai lewat lalu saya bagitahu mereka "Aku rasa la kan, lambat kita sampai hari ni".

Kemudian, one of them (saya tak ingat siapa) tanya kenapa dan saya jawab "Nak bawak slow je hari ni, kereta berat banyak barang dan ramai penumpang". Sebab biasanya saya balik berdua je tapi hari tu berempat plus bonet penuh dengan barang. Kan dah nak abes belajar, so angkut barang sikit-sikit bawak balik rumah so that nanti kereta tak penuh sangat bila balik yang paling last. I Saya tak sabar nak balik yang paling last tu. Can't wait!

Maka bergerak lah kereta itu dengan tidak seloww seperti yang digembar-gemburkan tadi. Maksudnya di sini, saya tetap speeding apabila perlu. Haha. Apabila perlu saya ulang :P

Masa tengah panjat bukit dekat hutan Gerik tu tak payah lah berangan nak speeding buat kejang kaki je tekan minyak tak laju-laju. Tunggu je bila turn turun bukit. Tak payah tekan minyak pun dah cuak sebab laju sangat. Berdebar-debar control steering sambil sekali-sekala tekan brek. Mata+Otak fokus 200% kat depan, orang sebelah sembang memang tak dengar dah. Dalam hati dup dap dup dap (gayat neh, gayat! :P). Fuhh, adventure betul nak balik kampung. Tapi saya suka! :P

Tapi ada satu incident yang agak ngeri berlaku. Tengah laju turun bukit tu kan, tiba-tiba ada kereta kat depan datang dari arah bertentangan. Sedang memotong, haruslah laju kan. Amboi-amboi, sesuka hati dia je nak potong lori dekat double line. Tahulah lori tu selow, tapi tu kan double line bang, tak nampak ke? Nasib baiklah saya buat-buat cool, tekan brek dengan tak steady sangat (mengejut, haruslah. kalau tak nahaslah kami). Dan nasib baiklah jugak tak ada kereta kat belakang. Kalau tak, nahas kuasa dua.

Bila dah tahu bukan saya yang salah, dengan selamba saya hon kereta tu. Hon panjang-panjang, lama-lama. Kasi reminder sikit lain kali double line jangan gedik nak potong, lagi-lagi dekat selekoh atau kawasan bergunung-ganang berbukit-bukau. Sumpah menjengkelkan pandu kereta tak berhemah. Nyawa saya dan kawan-kawan sangat precious tau. Syukur, diselamatkan dari malapetaka. Alhamdulillah :)

Dan ada satu lagi incident yang berlaku. Tapi kali ni tak ngeri lah. Cumanya, kereta habis bateri. Kong terus. Langsung tak hidup kereta bila start. Lagi sekali, saya cool. Sebab ada kawan-kawan dan ibu bapa Mala yang tolong tunjukkan kedai jual bateri kereta (kediaman Mala di Tanah Merah). Nasib baiklah jugak berhenti makan tu dah dekat-dekat kawasan bandar Tanah Merah. Senang lah sikit mencari kedai bateri. Dibuatnya berhenti makan dekat Puncak Titiwangsa, tak ke nanye nak mencari kedai bateri. Alhamdulillah lagi :) Tapi melayang jugak lah RM170. Tapi tak apa, yang penting kereta dah hidup dan boleh balik beraya.

Sudahnya, sampai rumah pukul maghrib. Maksud saya di sini, elok je sampai rumah orang azan Maghrib. Betul kan instinct saya, sampai lewat. Patutnya, perjalanan balik kampung amek masa 6 jam je, so kiranya dalam 3.30 atau 4 petang dah boleh sampai rumah. Cari kedai bateri dan pasang bateri pun dah amek masa dekat 2 jam, tambah pulak terambik jalan jauh nak balik ke rumah, mana taknya nak sampai cepat. HAHA. Apakan daya, kami hanya mampu merancang, Tuhan penentu segalanya. Apa-apa pun, pengalaman pertama kali ini haruslah saya ingat sampai bila-bila. Hehe :)

Saya rasa, mungkin itulah kali terakhir saya pandu kereta dari UTP-rumah sebab balik yang paling last ni abah saya nak datang amek! Syoknya syoknya! Maka, kereta kesayangan saya tinggalkan di rumah. Tapi sekarang saya masih belum terbiasa dengan ketiadaan kereta di UTP. Asyik terfikir-fikir park kereta kat mana bila nak keluar pergi IRC (IRC je destinasi penting 2-3 hari ni). Park kat rumah la akak oii! So pergi IRC tumpang orang je la. hehe. Thanks Fatin! ;)

P/S: Entri suka-suka lepas gian lama tak berblog.
Baca selanjutnya...

Nah, update

Dah lama tak update.
Been busy, been rajin [tuka trademark :P]

Sekarang tengah exam week di UTP
Paper i start rabu ni, 24th November (2.30 p.m - 5.30 p.m) dan berakhir keesokan harinya 25th November (9 a.m - 12 p.m) Cool kan? HAHA.
Exam terakhir di UTP, haruslah cool :P

Bila dah sedar lagi beberapa hari je hidup kat UTP ni, maka kami pelajar tahun akhir jurusan kejuruteraan kimia majoring in gas and petrochemicals engineering (petchemers) telah mengadakan jamuan makan-makan dan photo shoot untuk memperingati hari-hari kami pernah muda apabila tua kelak.

Hasilnya adalah seperti berikut:








This is my fav pic, jd desktop background. hikhik ;)


Aidil Adha best gila! Makan sampai pening. HAHA.

Baca selanjutnya...

Wednesday, November 3, 2010

Ketika ini..

Oh, dah November.
Tapi Tragedi Oktober masih belum berakhir.

Hectic tahap semak.
Hectic tahap semak sebab bilik semak mengalahkan belukar.
Tapi bilik i tak ada samun sebab i bukan penyamun. (Eh, sempat lagi!)

Adoi.
Seksanya rasa.

Tapi gembira juga sebenarnya.
Sebab dah nak abes! :DDD

Tak sangka, 5 tahun tu macam sekejap pulak rasanya bila dah dekat nak abes ni..
I know, I akan rindu 5 tahun tersebut.
Lagi-lagi tahun terakhir ini.
Tahun i berhempas pulas bersengkang mata.
Lagi-lagi-lagi semester terakhir ini.
Semester i berkelam-kabut hidup tak tenang.

Kadang-kadang i sesat tak tahu mana hala tuju
Lagi-lagi selepas ini.
Selepas official tamat belajar.
I ada banyak options tapi i keliru.

Sebenarnya, i just tak tahu apa sebenarnya yang i nak.
Sebab itu i tak nampak ke mana nak pergi.
Kadang-kadang i macam yakin nak option tu.
Kadang-kadang yang selebihnya, i just l.o.s.t

Ah, I selalu dilanda konflik dalaman.
Tapi tidak mengapa, you alls.
For the time being, I'll just ikut flow.
Bila masanya tiba, I tahu apa yg patut i buat.

Go with the flow. co-currently. :)

Ya Allah, permudahkanlah urusan hambamu ini. Amiin :)


P/S: Thanks for reading :))
P/S/S: Klik sini.
Baca selanjutnya...

Wednesday, October 20, 2010

Alamak shampoo habis

Nampak gayanya esok kena potong rambut sebab syampu habis T_______T


Tak tak. Acah je lah :P


Sebenarnya i tak boleh tidur. Sebab petang tadi minum nescafe berperisa mocha.
Dah 2 jam i baring-baring atas katil tp tak lelap-lelap.

Bosan betul minum nescafe je terus tak boleh tidur. Padahal minum pada pukul 2.30 petang. Tapi nasib baek nescafe sedap, so tak lah bosan sangat minum nescafe. Kiranya berbaloilah walaupun perut merana T_T


Hari ni dah 20 Oktober 2010.
20.10.2010
Nombor cantik.
Berharap ada orang masuk meminang pada hari ini. *Acah lagi*

Tahun depan i nak kawen 11.11.11 atau 20.11.2011.
Kalau tak kawen tahun depan, kawen tahun tahun depan pada 12.12.12 atau 20.12.2012.

No comment *Tiba-tiba no comment apehal?*


Selamat malam UTP, kita di Toronto!
Baca selanjutnya...

Saturday, October 16, 2010

Lek luh~

If you have too many things in your head and they make your nerves tangle with each other, you might need this: a list of entanglement.

Apa yang penulis maksudkan dengan a list of entanglement adalah; satu senarai yang mengandungi semua perkara yang menyerabutkan. Senaraikan semua kalau tidak makin serabut nanti. Kalau anda terer handle keserabutan, tak payah lah senaraikan mereka, buang masa dan kertas dan dakwat sahaja T_T. Dan bolehlah juga beransur pulang, entri ini tidak membantu. T______T

Kerana keliru dan serabut, penulis yang tidak terer minum nescafe ini telah consume nescafe secara berlebihan sehingga menimbulkan kecederaan pada perut. Bloated semacam sahaja perut tersebut sampaikan telah mengancam selera penulis. Asek tidak lalu sahaja makan, langsung tidak bernafsu tapi kelaparan. Oh, kesian!

Ya, beliau telah menzalimi diri sendiri. Apa-apa entah penulis ini. Haish. Jangan ditiru aksi ini di rumah plis plis plis T_T

Setelah buat a list of entanglement tersebut dan mencari beberapa penyelesaian yang mungkin boleh pakai, penulis telah menyedari satu perkara penting, iaitu; penulis suka menyerabutkan diri dengan benda yang tak bersabut. Errrr maksudnya lebih kurang menjadi serabut itu satu hobi bagi penulis. Benda kecik pun nak serabut, apa daaaa T______T

Pengajaran hari ini: lek luh~ [cool baby cool] --> takleh blah translet begini :P

Kesimpulan, sabut pada keserabutan penulis tu dah berkurang. Thanks to that list of entanglement. You rock bebeh!

Kesimpulan kedua: Avoid nescafe if you're Amizah Azid :P
Baca selanjutnya...

Friday, October 15, 2010

October Randomness

Dah separuh bulan 10 dah; dan Oktober kelihatan seperti sebuah tragedi.
And yes, itu lagu Awie: Tragedi Oktober :p

Been busy, Been lazy
[trademark baru gewmiza mungkin :p]




Sekitar FYP (II) Poster Presentation



Writer's block. Type type type. Backspace. Type type. Backspace backspace. Type. Backspace backspace backspace. Bosan lah!



Nah, gambar.




Project make-over by Fatihah Salleh

Cun tak model i? Klik sini


P/S: UTP femes 2-3 minggu ni :p 
Universiti of Toronto, Kanada.

Baca selanjutnya...

Saturday, October 2, 2010

Cuci Mata

I do not know
but I hate this feeling

I am not OK
but I know I'll be better

*Sekali sekala bersihkan mata apa salahnya*


I promise, I will not give up :)

Rise and shine, beauty.
*Pinjam kata-kata Syazana*


P/S: I did not blame you for not being here.
Baca selanjutnya...

Thursday, September 30, 2010

C untuk konfius

Tak tahu nak pergi mana
Pilih untuk diam
Tapi kalau diam, tak ke mana

Apsal entah rasa kosong
Heartless tahap kronik

Bawak-bawak lah move on Mizah oi
Tak ke mana pun kalau tunggu kat situ

Tapi nak pergi mana?
Baca selanjutnya...

Monday, September 20, 2010

Welcome back!

Selamat meneruskan perjuangan yang ditinggalkan sebentar.
Cuti 2 minggu tak hengat. Haha

Lain cerita di lain entry

Have fun people!

Terutama kepada AFS dan warga cheme Jan06

We rock! *Tetiba*
Baca selanjutnya...

Saturday, September 4, 2010

Selamat Hari Raya in advance :)

Eh, title tiru gewcloset pulak



SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI
MAAF ZAHIR BATIN





Jemput datang beraya ke rumah i..
Ada kek coklat kukus yg sedap~
Ececeh. Kalau i rajin la, i akan bake lagi kek coklat seperti tertera dalam entry di bawah.

Enjoy your raya everyone ;)

Baca selanjutnya...

Saturday, August 28, 2010

Kek Coklat Yummy ;)

Wah, bulan-bulan puasa ni tayang gambar kek coklat yang sedap lah pulak~


Mintak maaf kawan-kawan, bukan niat nak menunjuk-nunjuk kesedapan kek coklat tersebut tetapi hanya sekadar untuk berkongsi resepi. Senang je kawan-kawan, trust me! You all kan tahu i ni pemalas kalau bab-bab masak tapi sekali kalau masak.. hmmph! licin~ Erkk. Tiada niat untuk riak, maafkan saya kawan-kawan. 

Baiklah kawan-kawan, kita terus je ke resepinya. Membebel banyak-banyak pun tak ada guna, bukan boleh 'ngap' pon gambar kek coklat tersebut. Konon-konon sambil bebel sambil ngap. Adalah elok kiranya dicuba resepi yang bakal diberi ini. Sumpah tak tipu, senang dan sedap.

Bahan-Bahan: (Wah, dah pandai guna garis dalam entry :p)
Bahan A:
6 biji telur - Saya guna telur ayam bersaiz besar
2 1/2 cawan gula
2 sudu teh* esen vanila
2 sudu teh* garam

Bahan B:
1 tin susu cair
2 cawan minyak masak
1 cawan air suam

Bahan C:
3 1/2 cawan tepung gandum
2 cawan serbuk koko
2 sudu teh* baking powder
2 sudu teh* soda bikarbonat

*Kerana alasan bujang, saya guna sudu makan sebab tiada sudu teh. OK, alasan takleh blah. Cepat-cepat scroll ke bawah untuk cara-caranya.

Cara-cara:
1. Gaulkan kesemua benda yang terkandung dalam bahan C. Ayak mereka bersama-sama sehingga membentuk mixture seperti dalam gambar

Bahan C yang telah diayak dan digaul bersama
 

2.Pukul semua bahan A sehingga kembang. Saksikan persembahan bergambar di bawah:


6 biji telur ayam bersaiz besar

Vanilla essence out of stock di KR Rahmath. Maka i rembat perisa pandan.



Setelah dimasukkan 2 1/2 cawan gula, 1 sudu makan perisa pandan dan 1 sudu makan garam. Kita pukul sama dia!!! dush dush dush!


Maka akhirnya bahan-bahan A selamat dipukul sehingga kembang.



3. Masukkan sedikit demi sedikit bahan B sambil dipukul lagi sehingga lembik sampai sebati. 

4. Masukkan bahan C sedikit demi sedikit.

 






5. Setelah adunan sebati, masukkan ke dalam loyang/bekas yang sesuai. Kukus sehingga masak

Saya guna multipurpose cooker. Kecik je haa boleh muat.



6. Sedia untuk dihidang :)

Hendaklah dimakan pada waktu yang dibenarkan sahaja. (Berbuka/bersahur - bulan Ramadhan. Lain-lain bulan anytime boleh makan, macam tak biasa pulak dia~)


Note: Bekas yg saya guna kecik je, so kena kukus 3 kali. Jenuh jugak lah nak tunggu 3 batch kek masak. Sambil-sambil tunggu, sebijik dah selamat dimakan bersama kawan-kawan :p

Announcement: Kepada kawan-kawan yang nak rasa, anda sangat-sangat dialu-alukan. Roger me okayh! Stock terhad harap maklum :p

Selamat mencuba kawan-kawan! Mana tahu nanti kawen tak yah tempah kek, bake sendiri jek. haha gurau sahaja :P


Lupa nak bagi kredit, resepi diambil dari sini



Baca selanjutnya...

Thursday, August 26, 2010

Objek Aneh





Nak tahu apakah objek aneh tersebut?
Nantikan kemunculan entry seterusnya yang tak tahu bila..

Time-time bz duk pulun progress report FYP ni la banyak idea nak update blog
Harap-harap habit ini akan berakhir sekarang juga T_T
Baca selanjutnya...

Tuesday, August 24, 2010

Jalan Slow Slow

Berperasaan seperti mahu berlari
Tapi apakan daya, tak cukup kaki tangan
Jangan diikutkan sangat mainan hormon tuh -_-"
Ah, tidur sahaja lah sudah lewat malam

Selamat malam UTP
Jangan bermimpi, nanti lambat bangun esok kelas pukul 8! T_T
Baca selanjutnya...

Saturday, August 21, 2010

Run baby run

Rasa macam nak lari
Tapi tak apalah, jalan slow-slow je..


Have a nice weekend people! :)
Baca selanjutnya...

Tuesday, August 17, 2010

Hari ini 17 Ogos

Kawan-kawan tahu tak hari ni dah 17 Ogos?
Dah 17 hari masuk bulan 8, dah lebih separuh bulan
Mak aiii cepatnya masa berlalu, tak terkejar dibuatnya
Walaupun dengan sedarnya tahu tak ada masa untuk dibuang tapi still, buang masa tu hobi feveret haeh haeh sila tuka hobi sekarang -_-"

Masa terlalu cepat ke aku teramat lembap macam siput si snail mail? (Haha tak ada kaitan snail mail jugak diseret masuk ke dalam entry)

Everytime klas Polymer Process Engineering mesti lecturer terkial-kial bagi lecture sambil kejar masa.. walaupun kejar masa, lecturer tidak berlari dalam kelas ye kawan-kawan, sebab dia sangat behave :p

Jarang sangat dia sempat habiskan slides presentation dia tuh sbb banyak sangat benda nak disharekan. End up, "you baca sendiri lah ye mana yang tak sempat habes tu, you kena baca ni jangan tak baca pulak, BACA!" pesan lecturer (sambil memberi amaran i guess)

Yang kita tak tahu sekarang ni "you" yang sedang menaep untuk publish entry baru ni ikut ke tak pesan lecturer yang berbau amaran itu? Biarlah rahsia Datuk Siti tolong jawabkan :p

Oh ya pagi tadi on the way nak ke kelas polymer tersebut i terserempak dengan seorang mamat berkaki panjang yang luar biasa. Pada mulanya i ingatkan dia pakai kaki palsu sebab nampak tinggi semacam je, 75 degree i kena dongak nak tengok muka dia. Tapi selepas tunduk 75 degree, i notice kaki dia tu bukan kaki palsu. Wah, misterinya lelaki itu..

Rupa-rupanya dia pakai sejenis alat yang i pun tak sure apa dia tapi dengan bantuan alat yang memanjangkan kedua-dua kakinya itu, dia mampu melangkah luas dan berjalan laju lah of course meninggalkan i tak terkejar di belakang dah la kaki i pendek kejar kejar pon tak dapat sampai penat termengah-mengah exercise pepagi buta kelas pukul 8 uolls! (WOW, satu perenggan satu ayat tapi uolls boleh baca sambil berhenti sekejap-sekejap tarik nafas dalam-dalam, bulan puasa ni cepat mengah i know :p)

Moral story: Panjangkanlah kaki anda supaya cepat sampai ke kelas nanti tak termengah-mengah jalan laju-laju sebab dah lewat :p

I rasa cukuplah setakat ini karangan i buat hari ke-17 bulan Ogos tahun 2010.
Selamat menjalani ibadah puasa pada hari ke-7 kepada semua umat Islam :)

P/S: Kalau nak usha tudung raya lawa2, usha la kat my blogshop (gewcloset) dan my rumet's (muhiboutique). Klik je lah kat link di kotak yang bernama blogshop kat sebelah tu :)

P/S/S: Nak murah datang la bilik :p
Baca selanjutnya...

Thursday, August 12, 2010

Hari satu

Tak sampai isyak dah terbongkang
Pukul 2 baru bangun smayang
Bangun bangun terus jek lapar
Then terus grab a Snickers sebab dekat wrapper tu tertulis "Hungry? Grab a SNICKERS"
Dalam mamai-mamai baru bangun pukul 2 pagi tu i terus lah grab a snickers, semacam menurut perintah sahaja gayanya :p
Dah habis sebijik Snickers, i terus kenyang lalu suka hati dan mula mengupdate blog

Sebenarnya, tak payah update blog pon takpe.
Sebab, sebenarnya, dah kena start buat progress report FYP dan buat assignment segala bagai.
Tapi sebab senang hati kenyang makan Snickers, i update lah blog walaupun tak ada benda sangat pon nak di'sharing-is-caring'kan

Tapi tak apa, i 'sharing-is-caring'kan foto ini buat tatapan umum. Hahaha :p


Ada gaya model tudung tak? :p

 
Bukan main lagi i buat pembedahan plastik dekat gambar i tuh. Nasib baiklah ada Picasa si foto editor. Thanks Picasa! Motip letak gambar ni adalah nak cakap i dah terer buang jerawat di gambar. Kahkahkah :pp Kalaulah semudah itu buang jerawat di muka... T_T

Dah 3.58 am, tapi i takleh tido sebab nanti nak kejut rumet bangun sahur.
Selamat berpuasa pada hari ke-2 kepada semuanya :)


P/S:
Kelebihan Solat Tarawih Malam Kedua: Diampunkan dosa orang-orang yang beriman yang mengerjakan solat Tarawih, serta dosa-dosa kedua ibubapanya. (Taken here)
Baca selanjutnya...

Tuesday, August 10, 2010

Ramadhan datang lagi

Selamat Berpuasa kepada semuanya :)

Perbanyakkan amalan di bulan Ramadhan yang mulia ini
Jangan lupa teraweh! Kalau boleh cukupkan sebulan..
Malam ni tidur awal ye kawan-kawan, pagi esok bangun sahur
Jom berpuasa penuh tahun ini! :)

Esok jangan buat-buat lupa sedang berpuasa sampai terlunch sepinggan nasi dan ayam goreng serta segelas air mangga madu :p

P/S:
Kelebihan Solat Tarawih Malam Pertama: diampuni dosa orang-orang yang beriman sebagaimana keadaannya baru dilahirkan
Baca selanjutnya...

Sunday, August 8, 2010

Second Weekend :)

Futsal  Mania Convo Fair 2010



 

 
 
 

 

 Enjoyed the game so much
Tak sangka I maen futsal
Biasanya tengok je bola tu kena sepak
Kali ni kaki i pulak yang sepak bola
Nice, even lebam kaki
Dan sakit badan sebab urat tegang
Naseb baek tak cramp je


Laen kali sure akan sepak bola lagi
Boleh hilang stress
Imagine sepak orang yang i tak suka instead of sepak bola
Puas hati
Hahaha :p


Thanks double eight (88)!
 We're 22 and we're AFS
Final Sem here we go~ :)

Baca selanjutnya...

Tak loser dah :p

Cepatnya dah seminggu!

Lenguh-lenguh badan caving di Gua Tempurung pun tak hilang lagik ni
Asal tengok gambar-gambar di GT mesti rasa lenguh (hahaha)

Masih terasa lagi makanan shabu-shabu tempoh hari. Nasib baek lah orang belanja, kalau pergi sendiri confirm tak sampai. Sebenarnya, tak berbaloi pun bawak aku pergi shabu-shabu sebab aku jenis perut sempit

Seperti ramai yang dah tahu, shabu-shabu itu nama sebuah restoran yang letaknya tidak dekat dari UTP, dekat-dekat Lumut jugaklah letaknya (aku tak tahu nama exact tempat tu - buta jalan T_T). Nasib baik jugaklah orang lain yang drive, kalau tak confirm tak sampai shabu-shabu

Kalau tak pernah sampai shabu-shabu memang rasa loser gilalah. So sekali dah sampai shabu-shabu terus rasa tak loser, terus rasa macam winner yang dapat pingat emas setelah penat terkinja-kinja lari dalam guni.

Budak-budak UTP pakat duk cerita pasal makan kat shabu-shabu best, boleh makan banyak-banyak sampai pecah perut, memang berbaloi gila duduk lama-lama dalam tu asek suap je mulut dengan makanan sampai kau rasa nak muntah (OK, over)

Oh ya, korang haruslah pandai masak kalau nak makan kat restoran ni sebab dia akan bagi sebijik periuk dan induction cooker untuk korang masak sendiri. Lauk-pauk haruslah pilih sendiri kan, so masak pon sendiri. Tapi bagi yang tak tahu masak, jangan risau, ko campak je semua lauk yang dipilih dalam periuk tu dan tunggu sampai masak. Don't worry babe, rasa tetap ada. Keskes :p

Tapi betul lah, boleh makan banyak-banyak sebab tauke restoran tu kira kepala, bukan kira makanan. Kalau tak habes kena denda so tips di sini adalah hancurkan makanan yang tak habis tu seperti dalam gambar. Kalau tak nak rugi, ambik je lauk mahal-mahal macam seafood seperti udang dan ketam dan daging dan lembu dan ayam dan sebagainya :p






Perut kenyang suka hati. Thanks Syuwari! :)
Baca selanjutnya...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...