Ibu Gojes: 2011

Saturday, December 31, 2011

Running Away

Home is the best place to run/escape.
They never failed me.
Thanks for being there and make my weekend.
I love you!


It was the worst day ever
I cried all my way home (sweet home)
An unplanned escape - worth a thousand smiles (even it's only seven of us)

Feel much more better
Ready to face reality

Be strong, aja aja fighting!


Baca selanjutnya...

Wednesday, December 28, 2011

All Is Well

Let's all watch 3 Idiots tonight (TV3, now)
I watched it several times, tak pernah bosan.
It's some kind of an eye-opener for me.
OK, it's mind actually.
It's something about education; people's perspective and about what you should really do/don't in life.
Go watch it lah then you'll understand :p


***


# Farhanitrate; Prerajulisation
# Is life really a race?

# All is well doesn't solve the problem. 
# It helps us to face it.

# Do you really learn when you memorize all the texts/notes? 
# Do you understand?


***


3 Idiots - all time favorite.
Highly recommended.

Baca selanjutnya...

Tuesday, December 27, 2011

Dear Sir,

Being/acting arrogant will not make people amused; neither respect nor befriend. Well, they might respect or befriend, in front of you. What happen at your back is them to know. Pity you.

***

And pity me, still gasping for a friendship at work. Seriously I make no good friend here. Maybe I'll just let the officemate-friendship over when 8-5 slot is over. Or should not I?

I'm not that kind yang pilih bulu; I'm that kind yang pilih kepala. HAHA. Trust me, I'm a good friend if our head make a good match.

Yes, I'm that kind yang sombong because I'm not THAT friendly. I know how to smile at people and I also know how to smirk when people don't smile back at me. HAHA.

I'm not into texting/SMSing people 24/7; unless I really have something to say (like IMY :P). I don't text people to ask what kind of clothes would you wear to work today, baju kurung or jeans&t-shirt. HAHA kiddinggg :P


P/S: I love you. Have a good sleep people!
Baca selanjutnya...

Monday, December 26, 2011

Live life lively

I heard someone said:


"What's the point of 4-5 years of study if you don't use th0se knowledge you gained during your study when you work bla bla bla..."


"There's something wrong with Malaysia's education system bla bla bla.."


"Why don't you (we) study what you (we) really gonna use when you (we) work? What a waste."




My opinions are:


1. Ilmu Allah luas, you lose nothing when you learn (during your study), instead you gain something. Right? 


Waste does not exist here. 


2. It's true that we don't really use them when we work. I don't use my Chemical Engineering knowledge when doing Mechanical Design, instead I have to learn many new things at work. Even if I do the Process Design, I still have to learn many new things; new terms, new equation, new everything. 


Learning is a never-ending process, FYI. It's not just happen in school, it happens in LIFE too.


3. How you (a girl/boy) suppose to know what you're gonna be when you grow up? How sure are you, you gonna be a doctor when you take Biology for SPM? How sure are you, you gonna be a Chemical Engineer when you sign up for Chemical Engineering course? How sure are you, you gonna be an Engineer when you finished your degree? How sure are you? 


The future is uncertain, how can I tell?


4. Life's a journey, remember? Live life as it is. Embrace your every day.


Yes, you can dream. You can work very hard for your dreams to come true. But when life goes against what you wanted to, remember you still have the future. You still have today. Live life lively.


5. My counselor (MRSMPC) once said: Live purposely (Hiduplah dengan sengaja). Pergi kelas sebab nak pergi kelas (untuk belajar haruslah!), bukan sebab tengok kawan-kawan berduyun pergi kelas bawak buku. 


My CPDC (Chemical Process Dynamic Control - harap2 lah tak salah) lecturer  (I forgot her name but I remember her face) once said: 
... you pursue your study (masters) because of you want to, not because of you have to (sebab you nak jadi lecturer)


So, kesimpulannya ialah: Belajarlah sebab nak cari ilmu, bukan sebab nak jadi senior design engineer :P
Baca selanjutnya...

Mind Awake

I should wake up earlier than I used to now. It's not that I wake up late, it just my nerve transmission is slower in the morning; need time to warm up I guess. Sometimes I still mamai when driving to work, which obviously can cause accident. 

Pernah satu hari I termasuk Reverse gear when red light turns to green at the traffic light. Luckily my car has sensor lalu cepat-cepat I tukar gear D. Fuhhhh; alhamdulillah. Another incident is I lupa tekan break when my car approaching traffic light with red. Scary gila OK. Nasib baik sempat, tu pun dah near-miss I rasa. Alhamdulillah lagi. 

Syukur Tuhan masih beri peluang untuk hidup, untuk lebih berhati-hati, untuk baiki kesilapan, untuk jadi orang yang lebih baik. Hopefully there will be no third incident. Please Amizah, wake up early and drive safely with your mind awake



P/S: It's a reminder, for me and for you readers. Please, drive carefully and do not speeding. It's not about the car you're driving, it's about how you drive. And of course it's about your safety, yourself and your beloved.
Baca selanjutnya...

Sunday, December 25, 2011

What matter most is it's MY definition

Assalamualaikum w.r.t

Selamat petang semua. Selamat berhujung minggu yang panjang. Hujung minggu I macam Chipsmore; sekejap ada sekejap tiada. Jumaat weekend, Sabtu weekday dan Ahad weekend balik. Itu maksud I apabila I wrote macam Chipsmore; sekejap ada, sekejap tiada.

Macam Chipsmore tidaklah bermaksud manis atau sedap atau menyelerakan atau irresistible seperti sebungkus Chipsmore always do. And oh by the way, I sudah lama tidak makan Chipsmore sebab takut I sekejap ada sekejap tiada, maka itu kedengaran seperti scary. Of course I bukan makhluk ghaib boleh datang dan pergi sesuka hati. Tapi kadang-kadang risau jugak dengan apa yang Chipsmore boleh lakukan. Sekejap ada, sekejap tiada; misteri. Eh apa aku merepek nih. Sudah-sudah kembali ke pangkal jalan.


  

 



Eisya & Qeli wedding; congratulations!
Sya, you're so gorgeous I can hardly recognize you that day.
Sorry, long time no see and I'm glad I attended your wedding.

Gambar hanyalah selingan, untuk tontonan kawan-kawan yang tak sempat ke kenduri mempelai. Again, thanks to photographer & FB uploader. Thanks technology too and the person who invent the technology of course :P

Sejujurnya saya tak tahu nak bawak reader ke mana dalam entry kali ini. My life's boring, malu nak cerita. HAHA. Walaupun boring, I joyfully enjoyed my solitary weekend. Bukankah bahagia itu pada hati? It's my life and it's my definition. Forget HD *tiba-tiba*.

Walaupun alone, I still boleh gelak terbahak-bahak watching Boboi in Maharaja Lawak Mega. Seriously they made my day. I don't really fancy MLM for I think previous Maharaja Lawak is wayyyy better. No offence, it's only my personal view.

Today (25.12.2011) I've made something remarkable in my life. I cuci longkang uolls! Yes, longkang yang busuk dan tak rela dipandang itu sudah selamat I cuci. Manually, all by myself. Errr definition manually tu biarlah I seorang yang tahu. Sebab it's kinda yuck and euww. Tapi, demi kesejahteraan mata yang memandang, I rela uolls! I rela.

Saya sangat berbangga dengan diri sendiri sebab saya memang boleh diharap. Walaupun tinggal di rumah sewa, I treat my rumah sewa like my own house. Wah wah wah. Dah tak sabar nak berumah sendiri nampaknya. Haruslah! I kan ada cita-cita lain selain jadi designer. It's housewife! I like doing the house chores, it make me feel good. I love seeing the place I call home (even it's not a home sweet home) clean and tidy. At least in my definition; sedap mata memandang.

Selain mencuci longkang, I juga menonton series of Harry Potter movies. I like Hermoine, so adorable. I suka sangat ada HD (I mean external Hard Disk) boleh simpan movie banyak-banyak sebagai persediaan untuk hari seperti ini. I don't really into shopping mall or cinema alone, for I think it is seriously big loser. HAHA. Watching movie on laptop alone is OK, but not mall or cinema alone. Big time loser :P

Ah entry ini bosan. Sambung tengok Harry Potter lagi besttt. Errr tajuk entry takde lagi niii.. Ermm What matter most is it's MY definition macam panjang sangat. Tapi, ada aku kesah? It's my blog and it's me who write. OK, What matter most is it's MY definition will do :P

Hit PUBLISH POST now!
Baca selanjutnya...

Monday, December 19, 2011

What Is LIFE?

Haunting me everyday without fail.










Searching for LIFE.









Live LIFE!







It's in your (my) hands.
Baca selanjutnya...

Sunday, December 18, 2011

Doraemon pelislah!




Antara fav pics.
Thanks photographer & FB uploader.
Juga tuan punya bunga :P

*****

Hadoiyaiiii badan penat tapi takleh tido sebab gedik minum Old Town Coffee yang berharga RM2.50 dari Stesen Minyak Shell somewhere otw to office from home sweet home pagi tadi. Serius, I kalah dengan caffein walaupun caffein bukanlah sejenis vervain dan saya juga bukanlah seorang (ke seekor?) pontianak. 

Tolong lah, pegi download the Vampire Diaries tolonglah! Lalu tonton lah bersama kawan-kawan sekepala confirm berbahagia weekend anda. Itulah sumber kebahagian weekend saya yang loser. Tak payah kasihankan saya yang loser sebab Klaus sangat charming OK. Sorry Damon, Klaus is soo irresistable. HAHA tak ada kaitan kita ke perenggan seterusnya.

Tolong ah doraemon, nak pinjam pintu suka hati. Penat ah drive jauh-jauh. Sorang-sorang pulak tuh. Penat ah penat ahhh. Tolong lah tolonglahhh. Ada tak sapa-sapa nak jadi my driver? Ada tak? Angkat tangan pelis! :P

Eisya dah kawen semalam. Close friend yang terawal kawen. Tahniah dan semoga berbahagia ke akhir hayat. Alhamdulillah, jodohnya sudah sampai. Best ah attend wedding kawan. Boleh jumpa kawan-kawan sekolah. Best ah buat reunion tak sengaja. Best ah best ah.

Oh ya. I berjaya tambah berat badan tanpa sengaja. Balik kampung pakat duk kata I sudah gemok. Padahal berisi sikit je sebab I sedang berbahagia sekarang. Makan pakai cukup, badan sihat haruslah bahagia. Bertambah-tambah sihat la jadinya (Alhamdulillah). I tak kisah pun berisi sikit (konon) sebab mereka kata cun. HAHA I pon kompius adakah I kerempeng macam kena anorexia sebelum ini. Mungkin ada sedikit ciri anorexia, sebab tu dulu pakat duk kata I kerja kuat sampai badan kurus. Ah benci betol jadi workaholic.

Lagi benci betol bila ada orang kata kat aku "bayar gaji ssaje ah ke mu tak reti buat kerja". Walaupun mungkin dia bergurau, pelis lah akak, ayat tu tak sesuai jadi ayat gurauan (sebab I workaholic); tu ayat menyakitkan hati dan berpotensi jadi pemangkin dendam. Tolonglah adik, jangan simpan dendam nanti hati tak senang. Point utama hidup kita adalah hati senang. 

Root cause adalah hati, ingat? Tidak mengapa kalau orang lain tak pandai jaga hati kita, asalkan kita pandai jaga hati sendiri. Janganlah ambik hati dengan  gurauan kasar akak tu ye. Plis, jaga hati.

Tiba-tiba diserang mengantuk yang melampau-lampau. Perlu tidur sekarang walaupun tak tahu nak pakai baju mana pergi kerja esok. Tolonglah pagi esok jangan stress pilih baju. Pilih baju lagi lama dari iron baju. Buang masa betol. Sebab tu la selalu lambat sampai opis. Hadeh; tolonglah berubah demi Malaysia yang lebih gemilang. Eh mana entah hilang mengantuk tadi.

Sudah-sudahlah. Pergi tidur. Eh rumet aku tak abes-abes ngan compressor dia. Asek-asek compressor dari tadi. Jangan nanti mengigau compressor dah la ye. Jom jom tidur.  
Baca selanjutnya...

Wednesday, December 7, 2011

Dear workaholic, this entry is for you




P/s: Thanks Siti for sharing with me. Sharing is loving, I share with others too ;)
Baca selanjutnya...

Monday, December 5, 2011

Bug bukan serangga

Assalamualaikum w.r.t

Hello friends, how are you doing? Harap-harap semua orang is doing fine because I'm not so OK lately. I'm physically fine, not to worry. It just.. something is bugging my head sampai susah nak tidur malam dan tak tenang bangun pagi lalu tercuci muka pakai shower cream yang berbau bunga melur. Harum semerbak muka aku, tiba-tiba fresh semacam je feeling. HAHA. Bau shower cream aku tu sangat wangi ok. Aku suka gila OK. Orang gila pun tak suka macam aku OK. HAHA dah dah berenti merepek.

Ini tak lain tak bukan sebab HEX. I malas nak cerita HEX kat sini sebab bos I banyak baik tolong I siapkan kerja I. Oh man, mana nak cari bos ini macam? Hanya di sini! Terbaik dari ladang, yo! I'm so grateful having him as my boss. Bukan sahaja handsome, malah tidak kerek, lagi considerate serta cool dan juga kacak lagi charming. Sudah-sudah lah puji boss, bukan naik gaji pun puji melangit sekalipon. HAHA.

Bersyukurlah seadanya. Rezeki hak Allah nak bagi. Kerjalah dengan ikhlas, surely hati tak sakit. Kalau hati sihat (tak sakit), insyaAllah sihat seluruh anggota maka hidup tenang dan gembira (bahagia). Bahagia letaknya di hati. Root cause - hati. Mari bersama-sama merawat hati, mudah-mudahan ketemu bahagia yang dicari.

Sebenarnya, what bothers me more is the expectation, not the HEX. HEX tu small matter je, boleh belajar walaupun hidup bakal tunggang-langgang dipermainkan simulation dan equation serta derivation. Tunggang-langgang sekarang demi masa depan yang gemilang, tolonglah bersabar. Itukan makanan designer. Eceh. Kacang kononnya :P

"Saya nak awak ambil seberapa sikit masa untuk belajar HEX. Saya tahu awak buleh buat, saya yakin dengan budak UTP". OK, since I from UTP can I demand more (in term of reward)? Bersyukurlah bersyukurlah bersyukurlah, jangan demand. It's not time (yet).

And oh ya, my current weight is back to 40++ which is quite normal for me. So, nothing much to worry about losing weight. My tips is, do not take rice at night or dinner. Jangan buat perangai tak senonoh dah kenyang makan nasik terus masuk tidur, tu memang ah tak sayang perut. Suka bela lemak lah tu :P

***

Yes, I like you so much. But you don't have to worry, it's my problem. -Aditya, Jab We Met.

Yes, my problem and plis don't bother :P
Baca selanjutnya...

Thursday, December 1, 2011

Kak Long sayang

Assalamu'alaikum w.r.t :)

Hello December, I dah gemok! Ini serius, I tak pernah tipu sebab ni first time I concern pasal berat badan sebab obvious sangat. HAHA. Biasanya I tak kesah pon kalau gemok sikit pun (sebab tak pernah gemok banyak dan badan I memang cepat turun/naik) so memang tak kesah kalau gemuk sikit sebab nanti turun balik lah tu. Tapi sekarang ni tak nampak macam nak turun pon~! HAHA. Eh sepatutnya HUHU sebab macam sedih sikit.

Tiba-tiba masuk cerita pasal berat, buang tebiat ke Kak Long oii? Memang takleh accept berat dah masuk angka 5. Serius takleh accept. Kalau you perasan, muka I dalam gambar entry wordless wednesday ni nampak chubby dan besar dan gemok dan tak kurus macam biasa. HAHA. Serius takleh terima kenyataan. OK, esok start jogging dan jangan makan nasik pada malam hari.

Semalam buang tebiat melakukan aktiviti masak-memasak lepas balik kerja. Keluar opis pun dah pukul 7 malam, ada hati nak balik masak. Dah lah pukul 7 tu jugak redah pergi pasar malam beli ayam dan sayur dan beberapa bahan memasak. Sampai rumah dah dekat pukul 8, berkejaran semayang Maghrib diikuti Isyak. Sudah semayang ada hati bergayut dengan beberapa kawan beremosi pasal kisah confirmation. Dah confirm jadi permanent staff pon masih nak beremosi, tolonglah bersyukur! OK, skip kisah confirmation.

Pukul 10.30 baru selamat makan. Melampau betol makan nasik lewat-lewat malam macam tu. Tak sayang diri betol la. Dah lah pada siang harinya tak pernah nak skip meal, dan every meal taken mesti bercirikan nasik. Dah tu, macam mana berat taknak naik? Stress sangat ke kerja Kak Long oii? HAHA :P

I tak balik kampong hari ni sebab malas drive jauh-jauh, alone; penatttt. Jalan gelap dowh, serius scarrrryyyy! Nanti I nak balik naek bus je, senang takyah beremosi sensorang sepanjang perjalanan. HAHA.

Gelap macam ni ha. Ni pon considered cerah lagi sebab kat depan tu banyak kereta.

Mak I paling terbaek, dah siap kemas sapu bilik I ingat I nak balik sebab slalu I balik kampung awal bulan. Sorry mak, next 2 weeks I balik okeh! InsyaAlllah. Thanks anyway, love you :)
Baca selanjutnya...

Wednesday, November 30, 2011

Another Wordless Wednesday





Konon-konon candid padahal self-timer :P
Baca selanjutnya...

Sunday, November 27, 2011

This is where I ...

This is where I work

This is where I jemur baju :P

This is where I pakai tudung when I'm late for work, sambil panaskan enjin kereta, jimat masa katanya HAHA.
Please don't try this at home, I warn you :P

P/s: Salam 1 Muharram friends! Marilah sama-sama berhijrah ke arah menjadi insan yang lebih baik, InsyaAllah. Hopefully I'll always be early for work, starting tomorrow. Early bird catches the worms, they said. Oh btw, I don't eat worms :)
Baca selanjutnya...

Friday, November 25, 2011

Friday is a bless

Assalamualaikum, apa khabar semua? Hopefully semua orang sihat-sihat je, and happy and blessed :) Alhamdulillah for another day He gives us to breath, to feel the warmth of the sun, the see the beauty of the world; to live. Alhamdulillah alhamdulillah alhamdulillah :)

It's been raining heavily for last few days in Kelantan and Terengganu, causing flood in some areas. Luckily my hometown and Paka is not affected. However, I am not able to go home (hometown) as some roads has been closed for traffic; pity me. Actually, if there's no flood and the road is not closed, I still can't go back to my hometown as I work this Saturday (tomorrow). It's double pity for me as the next day (Sunday) is holiday here in Terengganu for Maal Hijrah celebration, and I'll be back in office on Monday.

Kerja selang-seli, bosan lah tak sempat amek mood, momentum tak sampai. How about productivity? Hmmm we'll see :P

Alhamdulillah, mentari muncul lagi bolehlah jemur baju. Hopefully sempat kering, kalau tak I menangis bersama langit. HAHA. Friday's always a favorite, I can spend my day leisurely. Doing some house chores, reading novels, blogwalking, facebooking, watching movies (movie marathon on laptop - I don't have partner to go to cinema, what a loser). Friday is a bless. I noticed that every Friday is a fine day (in term of weather). Maybe it's because of Friday is the head of days (penghulu hari). Alhamdulillah untuk nikmat ini :)




For those who affected by the flood, be strong. Parents please take care of your children, don't let them play near the water/flood. Hopefully no more death because of flood. Amiin :)
Baca selanjutnya...

Wednesday, November 23, 2011

Friday, November 18, 2011

I'm home again!

Good luck to all SPM candidates, especially my younger sister Azrini Azid. 
All the best sis, please beat my SPM result please please :P (Amiin)




P/S: Semacam tak ada kaitan tajuk dengan isi. Kalau buat karangan SPM confirm tak lulus.
Baca selanjutnya...

Wednesday, November 16, 2011

Rutin versus pintu suka hati doraemon

Assalamualaikum :)

Setiap hari otak penat. Apabila otak penat, badan automatik akan penat. Setiap hari balik kerja mesti penat. Nasib baik lah manusia sejenis makhluk yang mandi . Tentu sekali aku seorang manusia dan sebagai manusia aku mandi (setiap hari dua kali). Selepas mandi terus segar bugar. Yang tadi mengantuk nak tidur dah tak jadi tidur. Bila dah on laptop lagi la tak mengantuk. Dan dan update blog.

Setiap hari I terfikir, macam mana nak jadi surirumah yang bekerjaya? Weekend housewife mungkin boleh. Btw, adakah surirumah dan housewife membawa maksud yang sama? I rasa sama.

Kadang-kadang I twist soalan pertama tadi kepada; macam mana nak jadi engineer yang menguruskan rumah tangga? Manage both well, simultaneously.

Seriously I kagum. Career woman yang manage house chores tanpa khidmat orang gaji serious I kagum. I kagum! Tengoklah I, baru single mingle pon dah sempotttt. Eh ni cerita 2-3 tahun lagi, lek-lek luhh~ kehkeh ;p

How I wish bumbung rumah sewa I ni transparent. Senang nak tengok bintang. Tapi malam ni takde bintang pon I bet. Sebab hujan; semacam seharian jugaklah langit menangis hari ni. Langit bersedih sebab matahari tinggalkan dia. I basuh baju semalam, tak kering-kering baju I. I juga bersedih bersama-sama langit tapi I cool takdelah sampai menangis sebab baju tak kering. Baju tak kering boleh mendatangkan stress, tahu? Eh tadi kata cool? HAHA :P

Kadang-kadang I terfikir, apa akan jadi kalau pintu suka hati doraemon itu benar-benar wujud? Tentu sekali I orang paling gembira. Tentu sekali tiap-tiap malam I tidur rumah parents I. Dan setiap weekend I pasti melawat kawan-kawan baik I; nite-walking, squashing, gossiping bla bla bla. I miss cooking and baking, macam kat UTP dulu-dulu. Rindunya budak bilik sebelah yang suka cari pasal dengan I. Cakap dengan I kalau bukan high pitch memang tak sah. Kalaulah mesin masa doraemon tu wujud..

Kalaulah pintu suka hati dan mesin masa tu wujud, tak adalah maknanya rindu ye tak? Apalah yang ada pada makna menghargai kalau semua benda nak senang tak nak susah. Apa yang tinggal pada makna hidup kalau tak menghargai setiap detik yang berlalu.

Sebenarnya, ke manakah hala tuju entry ni sebenarnya? Hmmm.. Yes right, tak ada hala tuju sebenarnye kehkeh :P Tidur lah weyh, esok kerja! Good night people, sweet dream :)
Baca selanjutnya...

Saturday, November 12, 2011

S - Sabtu

Assalamualaikum semua :)

Today is not a good Saturday. I mean my Saturday is not that nice. Or in other meaning, entah lah labuuu.

I'm not complaining for working on Saturday, seriously. Designing is a hobby, remember? :P

I'm moving to the next level of design engineering, upgraded to level 3. Kehkeh memandai je letak level. Pressure vessel is no easy item to design, even it is just for a simple design. Today I was pressurized with blurry drawings from client (which I have to follow their previous design, based on those given drawings). Drawing tahun 1999 - scanned then hard-copied. Whoah mencabar gila nak baca drawing. HAHA adakah drawing dibaca? Of cos lah, there are words too in the drawing, not just solid lines and circles. Kehkeh.

Yeah, blame that drawing for headache. Kesian mata I kena kerja keras hari ni. Lalu mata I penat, membuatkan I ngantuk dan tiada mood untuk design lalu I maen-maen sahaja hari ini. I keluar opis pusing-pusing satu bangunan design, merayau-rayau buat-buat busy beramah-mesra dengan opismet yang lainnye sambil bertanya itu dan ini (berkaitan kerja). Kehkeh. Pukul 5 terus balik. Sabtu takyah kerja kuat sangat kot~ HAHA :P

Nasib I tak baik hari ni. Sebab hujan petang tadi. I reverse parking kereta I ke bawah porch rumah sewa yang cantik lagi indah ini. Cermin sisi blur ditimpa hujan. Tambahan pula, brake tak makan lalu pemandangan belakang diperjudikan, hanya harapkan sensor sahaja. Tapi malang itu tiada bau. Sedar-sedar kebaboo.

Alamak! Lampu belakang pecah laaa. Tiba-tiba sakit hati. Kesejukan hujan tak mampu memadamkan panas dalam hati lalu #$%Q#%&^%YT&*^! Nasib baik bodoh je yang terkeluar, perkataan-perkataan lain sempat ditapis. Ada filter agaknya dalam mulut I. HAHA :P

I fail ujian yang satu ini. Bukankah I sepatutnya bersabar sahaja tadi? Diam itu nyata lebih baik. Filter itu bocor agaknya, perlu ditampal. Tapi nak tampal dengan apa? Hmmm (wondering)

You alls ada idea tak nak pakai apa untuk tampal filter itu? If you do, please let me know :)
Baca selanjutnya...

Friday, November 11, 2011

Selamat Pagi Jumaat

Assalamu'alaikum wrt.

Selamat pagi Malaysia! Selamat pagi Kerteh! What a bless, another beautiful day :)

Selamat berhari Jumaat yang bertarikh 11.11.11. Btw, cun sangat ke 11.11.11? I rasa 20.11.2011 lagi cun sebab I tak suka nombor berulang. Kehkeh.

Oyyya 11.11.11 ni special untuk kawan I yang nak bertunang hari ni. Congrats dan tahniah! :) Semoga berkekalan ke jinjang pelamin dan semoga panjang jodoh ke akhir hayat hendaknya.

My turn is on 20.12.2012. (kidding kehkeh :P) tapi bukankah kata-kata itu merupakan satu doa? Amiin :)

Pagi ini pagi yang produktif. Bangun pagi-pagi macam biasa. Sental lantai dan dinding toilet lepas Subuh. Basuh baju, lipat kaen. Sapu rumah jugak. Kan I dah kata, I ada bakat jadi surirumah :P Dan of cos I suka jadi surirumah. Cumanya sekarang I lebih suka jadi designer sebab belum jumpa rumah yang sesuai untuk I jadi surinya. KEHKEH :P

Oyya, designer tu semacam hobi bagi I. Bukanlah seperti sebuah pekerjaan. Nice kan? HAHA :P

Eh housemate I dah siap. I kena mandi sekarang or else I kena tinggal. KT here we come~ weeeeehuuu :)
Baca selanjutnya...

Monday, November 7, 2011

Random Raya

  1. It's 2nd day of Aidil Adha. What a bless celebrating raya with family.
  2. In less than an hour I'll be heading to Paka. Esok kerja weyh!
  3. I bought 1 big pack of green peas cikedis for raya. So yummmy, terkenang zaman kecik-kecik suka makan cekedis kacang pea. Hehe.
  4. My family didn't do qurban this year, so we just waiting for generous people to give us some meat as a present during the festival. Many thanks to those generous people :)
  5. I've framed my convocation photos. My dad is the most exciting person on earth to see my photos. He asked my younger brother to hang the photos on wall instead of putting them on some cupboards.
  6. Let's have lunch! Daddy's calling from kitchen.
  7. Tata everyone, see you next time. Love you muah! 
Baca selanjutnya...

Tuesday, November 1, 2011

HEX

  • Over betul entry buat title HEX, gara-gara terlalu overwhelm by the HEX lah ni.
  • I'm so cracked. I mean, I cracked my head today. What a day!
  • "Dah abes try ke ni? Crack kepala awak tu dulu. Dah abes crack, abes ikhtiar baru cari saya." Sampai hati bos suruh I crack kepala sendiri. 
  • I bukanlah manja sangat sebenarnya. Tapi HEX is totally a new thing for me. Bukanlah I tak pernah tahu pasal HEX tapi apalah sangat ilmu FYDP itu dulu.
  • Tapi I macam menyesal jugak sebab tak buat betul-betul FYDP dulu. At least faham konsep. Sebab kat sini kebanyakan orang stream mechanical. Susah betul terkontang-kanting dalam lautan mechanical engineer. Wah over kau Senah, padahal kau tu pun mechanical engineer! Eh tukar nama lagi? HAHA
  • Kadang-kadang I pelik, kenapa I suka sangat design. Walaupun kepala dah crack seharian kat ofis, balik rumah sambung lagi crack kepala. Nasib baiklah bukan betul-betul crack, kalau tak dah lama berterabur kepala I.
  • I'm so grateful that I find my job interesting and I love it. It's OK to crack your head, just don't crack your heart :P
  • My HEX is 461.45% over-design. HAHA esok confirm pecah kepala nak tunggu dalam acceptable range which is 10%.
  • I'm lucky because majority of my housemates are Chemical Engineers (50%) so I can freely ask them something about... what I want to ask lah :P
  • 50% tu sebenarnya mewakili 2 orang sebab kami berempat jerr. HAHA :P
  • I ngantuk. HEX still overdesign - 456.95%. At least ada hasil walau tak seberapa.
  • Good nite all, have a wonderful dream :)
Baca selanjutnya...

Monday, October 31, 2011

6 bulan

Assalamu'alaikum & hello everyone :)

Cepat betul masa berlalu, hari terakhir bulan Oktober pun dah nak abes. Sudah 6 bulan bergelar design engineer. Sepatutnya, tempoh probation sudah abes. Sepatutnya bos dah review my performance. Tapi bos sepatah pun takde sebut pasal confirmation, pasal performance. Bagi project baru, tambah kerja adalah. Uniform pon dah dapat. Kira confirm la tu ek? Haha ;p



Uniform baru. Tunggu 6 bulan baru dapat ek?

Some of office-mates. Ada nampak perempuan tak?
Meja aku memang tak 5S pon. Tak kuasa nak kemas. HAHA :P

Baca selanjutnya...

Sunday, October 30, 2011

Beach after work



And Hello friends!
I just reached home from work. Excited kan balik je terus nak update blog. Wah giteww semangat ko Maria! Eh sejak bila tukar nama? HAHA.

I macam seteress sebab my design asyik fail saja. Geram betul. Dah penat otak I fikir macam mana nak bagi design tak fail. Maksudnya nak bagi design pass lah. Lagipun, tak fail maksudnya pass. HAHA jangan marah nanti cepat tua.

Lantaran itu I bergegas membawa diri ke pantai untuk menenangkan otak yang berselirat dek design yang fail itu (maksud I selepas pukul 5 lah). Trust me, pantai can be the best cure for stress. I used to eat (chocolate) a lot when I stressed. Lucky me, working in Terengganu yang penuh pantai memang senang gila nak release stress secara murah dah sihat. Please don't be jealous yah! Hihihi :p

I ada snap beberapa gambar kat pantai tadi. Aneh betul, I beli kamera tu special for my convocation. OK, tak aneh pun. Yang anehnya bila I lupa nak bawak charger bateri kamera itu pergi convo tempoh hari. And kamera tu tak dapat menunaikan tanggungjawabnya yang sebenar during my convocation day. Betapa losernya I rasa pada hari itu. Sangat loser OK, orang sekeliling bergambar bagai nak rak tapi my family and I hanya mampu pandang je. Tak ada sekeping pon gambar kami kat chancellor complex berlatar belakangkan ribuan manusia bermuka happy. SS - Serius sedih! 

Ingat nak menumpang kamera sape2, tapi at that time takde sape2 pon yang dikenali berdekatan. Actually, bateri tu sempat je lagi kalau nak tangkap gambar sekeping dua masa tu tapi kamera I pulak takde kat tangan, ada dalam jagaan seseorang. Yalah kan, masuk hall kan bawak diri je. Rugi betul tak pegang je my handbag masa beratur sebelum masuk hall. Padahal I memang niat nak bawak je handbag masa beratur tu, nanti pass je la kat my brother before masuk hall tapi entah kenapa gatal sangat tangan ni nak tinggal je handbag tu dalam kereta kawan I tuh. I pon tak tahu kenapa macam tak eager sangat nak pegang kamera. Padahal tujuan asal beli kamera adalah untuk convo tapi boleh pulak buat dekk je kat kamera pada hari convo. Padahal boleh je I tinggalkan kamera kat my family malam convo tu tapi nak jugak angkut bawak balik hostel. 

Padahal boleh je itu boleh je ini bla bla bla.. Ko tak nampak ke, dah kalau memang Tuhan tak izin, memang tak jadi. Nak buat macam mana kannn, dah tak ada rezeki. Sobs :(

I know, my family was a bit upset pasal gambar. I dua kali sedih OK! It's my day kan. Nasib baik ada gambar studio tuh, tapi tak cukup gak sebab my grandmom was sick on that day. She came but somehow muntah-muntah and tak larat, stay dalam kereta je masa we all tangkap gambar. I sedih masa tu, serius sedih. She came all the way to see me receive the scroll from Tun but no picture of us (me and her) was taken. Tapi tak apalah, nak buat macam mana. Dah memang takdir kot kita tak dapat tangkap gambar complete sume orang. Tapi jangan risau, I'll always remember that you're there on that day. I know, she sanggup tunggu sampai my turn then baru she left to the car (saya cucu pertama yang convo, haruslah dia excited walau tak berapa sehat :P ).

Eh, macam lori topik pulak. Mulanya nak share gambar kat pantai tadi tapi bila sebut kamera keluar cerita sedih pulak. Aisehhh. OK, berbalik kepada cerita asal. Meh la tonton beramai-ramai..




 





Antara gambar yang sempat dirakam tempoh hari (convo):



Malas rotate. Rotate kepala anda please :P


P/S: I Love You.
Baca selanjutnya...

Friday, October 28, 2011

It's Friday Againnnn!

  1. Hey it's me again, staying awake in the middle of night thinking of.. many things. I don't know why my brain is so active tonight. 
  2. This is the third time I switched on my laptop in less than 6 hours (I mean when I reached home after work). 
  3. I think no more explanation is required for point number 2.
  4. OK, proceed to point number 5 :P
  5. Oh ya, it's winter here in Kerteh (Paka to be exact). OMG how fast time fly, it's end of October already!
  6. Tomorrow (I mean today - it's Friday already) is my 6th payday. So boss, how's my performance?
  7. I think that teh tarik I drank for dinner is causing trouble to my stomach. Why?
  8. Yes, it's caffein.
  9. Caffein and gastritis just don't get along together. Poor me :(
  10. That's one of the reasons I still wide awake. 
  11. I've been sick but I'm a lot healthier now. Thanks for the prayers, family and friends :)
  12. 6 months passed but I still wondering where is life taking me.
  13. I do have a backup plan. Yes, only one backup. And it's not that alluring (to me) but it's better than nothing at all.
  14. Scratch point number 13.
  15. I live my life co-currently. I mean, I just go with the flow. 
  16. When I was a kid, I never dreamed of becoming an engineer.
  17. That kid must be so surprised knowing she's so in love with engineering. 
  18. I can tell she was so confused 6 years back. Medic or engineering, that was a tough decision to make. Thanks Allah, for the guidance.
  19. Hopefully one of my family member can fulfill my mom's dream of having at least a doctor in the house. (Tak dapat anak, menantu pon jadilah :P)
  20. -deleted-
  21. I've deleted point number 20. No solid reason, I just want to :P
  22. I thought I would stop at point number 21 because I love 21 - it's my birth-date but I still have something to write.
  23. This is for someone called H, when are you going to reply my email?
  24. Teh tarik was the biggest mistake I made today (I mean last night)
  25. For someone you-know-who-you-are, thanks for caring.
  26. That girl, she's confused again. 
  27. My advice for that confused girl would be "Hey girl, just go with the flow like you always did. Nothing much to worry, because He plans the best for you".
  28. Am I a girl or a woman? Yes, Britney's right. Not a girl, not yet a woman.
  29. Transition phase, it's not easy.
  30. Life is not a destination, it's a journey. So true because I don't know where I'm heading.
  31. Do you really know who you are? I have a lot to discover about myself; how about you?
Baca selanjutnya...

Friday, October 21, 2011

Friday Randomness

1. It's weekend. A short boring weekend I must say, as I work on Saturday.

2. Tomorrow is Saturday. I can say working on Saturday is not productive (from my experience). Only a few come to work, the rest either MC or on leave or absent. Normally, office is quite quiet on Saturday. Maybe it's the reason of unproductiveness.

3. But sometimes, Saturday can also be productive because not many come to work so I can do my job peacefully. It's tiring to be chased on weekdays. Please, I'm no robot.

4. Because I work on Saturday, I need to do my laundry on Friday. Some people just don't get it, they beramai-ramai do the laundry on Friday too (which sometimes annoyed me much when I'm the last to use the washing machine and the ampaian is full).

5. I get mad this morning because of laundry thingy. Yeah, you can say that I'm childish or whatever you want to. But there is certain thing I just can't tolerate. I have my own rules/law. It's just me, Amizah Azid and it's my identity I guess.

6. Do you ever heard this kind of phrase "Reti pakai tapi tak reti kemas"? I hate that kind of people, very much. Dah besar panjang pun tak reti-reti lagi? Derrr, please I taknak berperangai seperti emak-emak dalam kalangan kawan sama umur. I just hate nagging because nagger biasanya tak disukai. HAHA :P

7. To be honest, spending the weekend here is tak best. So borringgg.

8. Yesterday I bought 3 books, as a preparation to face a boring weekend. Amek kau sekali beli 3 bijik. Tak tahu bila akan khatam. KAHKAHKAH.

9. I hanya berani beli novel Melayu karya Hlovate. Kalau bukan Hlovate I memang tak beli. I tak berani sebab takut kerugian. Sebab I bukannya rajin sangat membaca, unless buku tu betul-betul best baru sanggup bersengkang mata habeskan satu novel dalam satu malam. Tapi itu dulu la, sewaktu masih bergelar pelajar di UTP yang mana pada ketika itu tengah MC, so tak payah risau takut terlajak Subuh.

10. I was homesick and thinking of balik kampung yesterday (ponteng kerja Sabtu) but I was too kind to ponteng. Ingat, anda masih dalam tempoh percubaan. HAHA tahu takut~ But I guess the main reason of tak jadi balik kampung adalah sebab I was too tired to drive for 4-5 hours alone at night. It's scary you know, driving alone in the dark. There's nothing you can see through your rear mirror. Seriously nothing, only darkness. You're considered lucky when there's another car/s behind you.

11. Sometimes I think that I was too cool driving alone at night for hours, every fortnight. Well yeah I have to because I left my heart at home - home sweet home (rumah sewa kat Paka ni tak sweet langsung - no, it's not a home to me).

12. I lapar, tak lunch sebab malas keluar. Kalau cari penyakit memang pandai. Mungkin boleh dinner awal kot.

13. Ingat nak jalan-jalan kat pantai tapi macam loser la pulak kalau sorang-sorang. HAHA. Tapi tak apa, bukankah dah biasa? :P
Baca selanjutnya...

Wednesday, October 19, 2011

Once in a lifetime

All time favorite :)


P/S: Yes, it's Tun M!
Baca selanjutnya...

Monday, October 17, 2011

This feeling is awesome

It's my day.
Thanks all, for celebrating with me.
Love you muah!


Baca selanjutnya...

Wednesday, October 12, 2011

Entry tepi pantai.

OK, saya tak tahu nak letak tajuk apa untuk entry yang ditaep dalam kereta yang diparking berhadapan Pantai Paka. Secara tak sengaja terpulang awal hari ni. Memang tak ada niat nak balik awal pun sebab kan dah nak convo, banyak kerja yang perlu disiapkan sebelum bergumbira riang ria di Tronoh nanti. Kerja semua nak cepat. Seteress tu of course lah, pakat duk kejar suruh buat cepat. Tapi nasib baek lah awok2 design seteress awal. Bagi drawing senyaplah mereka. HAHA.

Kerja yang paling tak best adalah check drawing. Design best sebab semua benda ikut kepala designer. Suka hati akulah nak buat macam mana, aku yang design, korang ikut je okayh jangan banyak soal. HAHA. Semalam  aku disedarkan oleh awok2 production bahawa drawing yang aku issue tu salah. Ayyokkk tak tahu. Down kejap sebab memang salah aku dan diorang terpaksa re-fabricate that portion yang salah. Dah la ini project gila, 10-days fabrication for 8 nos of launcher/receiver. Kalau drawing tu dah betul pun, masih 50-50 sama ada boleh siap dalam time frame ke tidak. Dah tu kena re-fabricate ni macam mana? Kita tengoklah in the end macam mana. Dear all, I'm so sorry for my silly mistake.

Hari ni pun ada lagi mistake dalam drawing, tapi ni untuk project lain la, yang tak gila sangat. Nasib baiklah mereka menyedari sebelum start fabrication. Kalau tak, abeslah kau Mizahhh. Dah la still under probation. Siap sedia carik kerja lain. HAHA :P

Oh ya, saya balik awal sebab saya moral down. Tenangkan hati tengok laut sambil taep entry yang bercirikan kerja. Bosan la life kau Mizah. Live your life plis!

OK lah, hari ni hari rabu, ada pasar malam. SMSed a friend, ajak temankan pergi jalan-jalan cuci mata kat pasar malam. Sambil cari makan. Lapar dowh, tak lunch pon tadi.. balik tdo kat rumah. Yes, memang takde life. HAHA.

Alahai nak letak tajuk apa ni? Hmmm.. OK lah, Entry tepi pantai. HAHA over tajuk entry.

*bai*
Baca selanjutnya...

Thursday, October 6, 2011

Saya faham maksud awak..

Make me radio
Turn me up when you feel low
This melody was meant for you
So sing-a-long to my stereo


Sebelum ni tahu Maroon 5 as Maroon 5 (the word) lah, kalau tanya siapa ahli kumpulan kongsi gelap tu, tobat aku tak tahu. Eh tapi sekarang pon aku mana tahu siapa ahli Maroon 5. Dulu sampai sekarang aku tak minat hafal nama ahli berkumpulan, baek Newboyz atau Spider atau Westlife atau N'sync atau Backstreetboys atau siapa-siapalah. Aku dapat tulis 5 kumpulan penyanyi ni pon dah cukup hebat aku rasa. HAHA. Tapi dulu-dulu aku minat gila dengan lagu-lagu Westlife, siap beli kaset lagi. Tapi aku minat lagu je lah, bukan minat dengan nama penyanyi. Atau rupa paras. Tobat kalau kau kata N'sync atau Backstreetboys tu Westlife, aku percaya. Tapi jangan lah kata Newboyz tu Westlife, memang melampau ah tu.

Sekarang suka dengar lagu dulu-dulu. Bukanlah lagu dari zaman purbakala maksud saya, tapi lagu sepanjang process membesar growing up (sebab saya tak besar-besar, tapi of course la I grow up). Dah berumur 23 tahun baru kalut duk cari lagu yang femes masa umur 13 tahun. Duk ulang dengar, feeling young. Eh bila masa pulak aku tua? Feeling remaja maksud saya :P

Eh tapi sekarang I dah kenal salah seorang ahli Maroon 5, Adam Levine (thanks to reality show The Voice). Tapi I lupa siapa nama 'protege' Adam. Banyak2 'protege', I paling minat Dia Frampton and Xenia (dua-dua from team Blake). Gilalah mereka. Suara.. perghh! Inilah yang dikatakan anugerah. Nasib baiklah bukan anugerah suara sedap yang Allah bagi kat I. Kalau tak, haru parents I tengok muka I terpampang dalam rancangan The Voice.

Oh ya, perenggan first dengan tulisan senget tu lagu yang Adam Levine nyanyi dengan Gym Class Heroes. (Baru nampak kesinambungan entry. Tapi tajuk entry macam tak ada kena-mengena. Tunggulah dua-tiga perenggan lagi kalau-kalau jumpa. HAHA :P) Tapi I tak kenal pun siapa Gym Class Heroes tu. Tak kisah lah, bukan kena include dalam drawing ponggg.

Tulis pasal drawing, fuhhh penat betul check drawing. Guna pen merah mengalahkan cekgu tanda kertas perekse. For me, drawing is like a mirror, it reflects the designer (engineer). Kemas drawing, kemas lah designer. Buruk drawing, cikai lah designer (kehkehkeh). Setakat ni I tak pernah lagi hasilkan drawing yang tak boleh dipertikaikan (maafkan saya the beginner). Boleh dipertikaikan di sini membawa maksud seperti (contohnya) ada orang buat salah during fabrication (let say a welder), dan dia salahkan designer sebab buat drawing tak betul (siapalah yang nak mengaku kalau buat salah kan kann?) Padahal, yang salah dalam drawing sikit je (contoh) welding symbol tertukar, sepatutnya kena weld penuh tapi dalam drawing lupa nak letak simbol 'penuh' (no.1). Lupa nak letak bulat tu je, tapi banyak consequences yang bakal terjadi seperti welding tak cukup kuat, meletop equipment lalu mati semua orang (contoh yang ditambah unsur hiperbola)

Haa gigih tak aku google weld symbol. HAHA gila kerja.

Well yeah, it can never be perfect sebab sempurna tu bukan sifat manusia. But hey, it's your (my) responsibility to ensure that the drawing issued for fabrication is the most perfect you could have. That's why kena check betul-betul. Check betul-betul. Check betul-betul. Jangan sampai juling nanti tak cun :P

Mentioning perfect, I sangat lah anti kepada prefect. Geram betul bila tengok certain people guna prefect instead of perfect to convey maksud sempurna. Sejak zaman sekolah lagi aku dah anti. Kadang-kadang sakit mata jugak baca email yang tunggang-langgang (grammar) tapi considering multi-level education background, aku pasrah, asal maksud sampai. Hantar email je pun, bukan nak buat essay hantar Cambridge perekse. Haha.

Mungkin sekarang boleh berkira-kira untuk mengundurkan diri. Sebab, isi entry sudah ada kesinambungan dengan tajuk. Tak lain tak bukan, saya faham maksud awak..
1. Saya faham maksud awak refer kepada drawing. Saya faham awak nak saya weld penuh, sebab tu awak guna simbol bernombor satu (1).
2. Saya faham maksud awak yang sebenarnya adalah sempurna, bukan pengawas.
3. Saya faham maksud awak, walaupun banyak kesalahan ejaan dan tatabahasa dalam email awak tempoh hari.

It takes a piece of song lyrics and 4 paragraph as a 'mukaddimah'. It might takes months/years for a beginner tp be expert in his/her design (or whatever he/she's doing)
Baca selanjutnya...

Monday, October 3, 2011

Random thoughts

  • Terasa gedik nak buat entry berbullet, so here it is. 
  • Saya rasa saya diserang gastrik sebab dinner ala kadar. Dinner macam tak dinner, perut penuh angin. Tak ada excitement nak makan. Eh, untuk beli makanan sebenarnya. Bosan betul makan kat luar. Lagi bosan tapaw balik makan depan TV. Kenapalah makanan kat sini tak sama dengan makanan yang mak masak kat rumah? Power betul mak masak. Mom, miss you!
  • Agaknya nanti kalau I jadi a mom, adakah masakan I sepower masakan my mom? I bet anak2 I mesti suka makan sebab I kan suka masak. Eh tiba-tiba pulak suka masak. HAHA :P
  • JK, untuk kesekian kalinya, I rindu kalian. I bosan balik rumah after work macam tak ada orang kat rumah. I bosan takleh masak dan makan ramai-ramai macam dulu. Waktu makan adalah the best. Kongsi cerita apa yang berlaku sepanjang hari. Kena marah dengan SV depan satu department, sambut birthday kat opis; cerita paling best adalah urine test. Ingat tak korang, kita gelak tak hengat dengar cerita urine test tu. Dari situ jugak I rasa titik permulaan kita jadi rapat. Oh, kenangan.
  • JK, I rindu nak dengar bebelan 'emak-emak' seperti lipat kaen, buang sampah, basuh pinggan, cuci toilet dan sebagainya. I teringat kita amek turn untuk basuh baju. Ada yang blogging while waiting for washing machine, at last air dah penuh pon tak sedar. "Weh sape basuh baju air dah penuh!".
  • JK, I dah malas nak tulis pasal JK sebab nanti rindu I menjadi-jadi lantas I jadi sedih lalu tak ada semangat nak hidup - eh over kau. Life goes on :)
  • I rasa I manusia paling beruntung for having a mom like you. You're my bestest friend. I love you mom and I know you love me more than I do.
  • I just miss you mom.
  • HB babe! May all your dreams come true. Semoga sihat sentiasa, gembira selalu. I miss you, see you convo nnt!
  • I tak sabar nak pergi convo, walaupun tak ada convofair tahun ni. I frust jugak sebenarnya tak ada convofair sebab takleh shopping barang2 yang ada cap petronas dengan harga lebih murah. Rugi tahun lepas tak shopping sakan siap-siap. Masa tu manalah tahu tahun ni convofair dah tak ada.
  • Bateri laptop tinggal 24% je, malas nak charge sebab charger tinggal kat opis malas bawak balik sebab tadi penat ingat nak balik tidur je. 
  • Sebenarnya, bukan ini yang I nak tulis sebelum on laptop tadi. I ingat nak tulis pasal cerita panas kat opis tadi. Tapi bila dah malam jadi sejuk pulak cerita tu. Lain kali lah kalau I sudi. HAHA :P
  • Sudah lah, pergi tidur esok kerja jangan takleh masuk opis sebab pagar kunci dah la. Pasal kunci pagar pon mahu gaduh heboh satu company. Derrr, logik sikit. 
Baca selanjutnya...

Saturday, October 1, 2011

Vulnerable

Cepatnya masa terbang, uols! September dah nak abes dah. Oktober bakal menjelang tak lama lagi (kurang 2 jam dari saat I start typing this). Gaji ke-5 dah selamat masuk account, maksudnya dah 5 bulan lah I kerja. So far so good. Cumanya kadang-kadang hati I sakit di'anjing'kan. Kalau suka sangat menganjing, jadi anjinglah oi! Eh kasar kau Mizah. Oi, kau ingat kau sorang je reti marah, aku tak reti marah? Eh apsal plak tetiba emo ni?? Sebab tengah PMS. Hahaha kidding :P Tak tahu sebenarnya tengah emo atau tengah kidding atau tengah PMS atau tengah gila (gila-gila).

Hey, who am I to you? If I mean nothing, you shouldn't have done that at the first place! Who do you think you are? Running 'round leaving scars - Jar of Hearts by Christina Perri. Somehow, I think I'm the one to blame. Yeah blame me for being cool and friendly and egoistic. Maybe, I shouldn't have done that at the first place. Curiosity kills the cat. Padan muka :p

Eh, dah pukul 12? OK, dah October. Ada 16 hari before convocation. Ewah, dah nak convo kite (UTP Chemejan06) ye. Can't wait.

Dah pukul 1 dan I pon ngantukk. Mak aii lamenya nak abeskan satu entry yang panjangnya 4 perenggan beserta beberapa keping gambar yang tak seberapa (untuk kawan-kawan yang rindukan I sebab dah lama terpisah/tak jumpa sejak abes form 3 atau form 5 atau UTP dengan ucapan ILY!)




 




P/S: Think before you act/speak.
Baca selanjutnya...

Saturday, September 17, 2011

Go dream!




*drooooolingggg*


Pics googled.
Baca selanjutnya...

Friday, September 9, 2011

It's not wordless anyway

Hello people readers, happy reading!
Hmm kalau tak ada readers pun I tak kesah sangat sebenarnya sebab I blog because I want to, bukan sebab nak suruh orang baca atau klik iklan. HAHA kidding! Teruskan membaca, readers!! Peace ^_^V
*Rindu blogging secara terrible*

Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir Batin!
Buat Open House jangan lupa jemput, I bosan kat rumah hari ni.
Sejak pulang dari beraya I tak ada mood mahu kerja.
Semua kerja I buat suku hati sahaja.
Lagi separuh hati kat kampung,
Lagi suku hati tak tahu ke mana. HAHA :P


My work station.
(Messy - I malas kemas. Btw, ini gambar jujur :p )

Semalam, I terkejut kat ofis.
Bukannya apa, tiba-tiba sahaja si F itu diberi tugasan mendesign launcher and receiver.
Bukankah si F tu tak pernah design launcher/receiver, hanya tahu design vessel sahaja?
Kenapa tak diberi kepada aku sahaja tugasan mendesign launcher/receiver itu?
Kalau tak diberi kepada aku pun, kenapa tak diberi kepada Y dan L?
Hmmm. Pelik.

Mungkin boss mahu wujudkan situasi well-rounded di jabatan kami. Semua orang (design engineer) boleh mendesign apa-apa sahaja dengan kacang sekali - tak kisah lah kacang apa sekali pun (you name it), janji kacang. Tapi, habeslah muka yang allergic kalau makan kacang. Habislah, kacang sudah tidak berguna lagi. Oi oii apa kau merepek ni? HAHA Tumpang lalu, kita ke perenggan berikutnya :PP

Well-rounded. Ya, mungkin itu penjelasan terbaekk kerna aku juga akan mula mendesign sesuatu yang baru pada minggu hadapan. Sesuatu yang baru itu adalah heat exchanger. Wah wah gitewww. Eh, Hello! ni bukan macam design HEX masa FYDP dulu tu okay. Design yang itu wajar masuk longkanggg. HAHA. Eh, kejap. What I mean is, dulu-dulu masa masih belajar, buat design agak merepek. Suka-suka hati sahaja follow senior's report, bukan follow standard. Agak sesat jugaklah ajaran yang diterima dan diperturunkan kepada junior setelah meninggalkan university life. HAHA kartun betul.

Selingan: Gambar Jalan-jalan Raya dengan Mokte Intan. Cuba teka mana satu Mokte, mana satu Intan. KAHKAH macam nak kena pelempang bagi teka-teki.




Photos credit to empunya (Ridhwan)
Anddd, thanks for tagging me at FB :))

I rasa, when I read this entry some day (in future), mesti bosan gila sebab mainly cerita pasal kerja. Tapi mungkin jugak one day bila I baca balik this entry, I akan gelak sorang-sorang mengenangkan my innocence in being a workaholic design engineer. I suka that phrase, design engineer as much as I love being one. But why innocence? Sebab masih budak baru, tak pandai melawan, tak pandai demand. Tunggu lah korang, nanti aku buli balik. HAHA tetiba buli apa hal?

Tiba-tiba I rasa semput, dah tak larat nak blogging. Baiklah everyone, see you next time. I akan try untuk tidak membawa isu kerja pada next entry. Keskes :p (wish me luck!)
Baca selanjutnya...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...