Pakar Cantik: March 2011

Tuesday, March 29, 2011

Flash back

The good old days.
I miss you babes!
You have a special place in here *my heart*
.ILY.









P/s: I'll be there again!
Baca selanjutnya...

Sunday, March 27, 2011

Tak Nak!

No specific reason;
It's just because I DON'T want to.

*
*

Rebel?

*
*

Childish.
Baca selanjutnya...

Tuesday, March 22, 2011

What If




What if there was no lie
Nothing wrong, nothing right
What if there was no time
And no reason, or rhyme


What if you should decide
That you don't want me there by your side
That you don't want me there in your life


What if I got it wrong
And no poem or song
Could put right what I got wrong
Or make you feel I belong

What if you should decide
That you don't want me there by your side
That you don't want me there in your life

Ooh ooh-ooh, that's right
Let's take a breath, jump over the side
Ooh ooh-ooh, that's right
How can you know it, if you don't even try
Ooh ooh-ooh, that's right

Every step that you take
Could be your biggest mistake
It could bend or it could break
That's the risk that you take

What if you should decide
That you don't want me there in your life
That you don't want me there by your side

Ooh ooh-ooh, that's right
Let's take a breath, jump over the side
Ooh ooh-ooh, that's right
How can you know when you don't even try
Ooh ooh-ooh, that's right

Oh - Ooh ooh-ooh, that's right,
Let's take a breath, jump over the side.
Ooh ooh-ooh, that's right,
You know that darkness always turns into light.
Ooh-ooh, that's right 







P/S: meaningful lyrics 
Baca selanjutnya...

Sunday, March 20, 2011

Ingat saya?

Hai semua! Ingat saya lagi? Sayalah Amizah Azid, tuan punya blog. Ingat saya tak? Ingat saya tak? Kalau tak ingat memang lah! Haha. Ceh. Takde keje ko ye :P

Memang lah takde keje. Tanam anggur je kat belakang rumah tu. Sekarang cuaca tak menentu. Sekejap panas. Sekejap hujan. Tapi kebanyakan kali, asyik hujan saja. Ladang anggur belakang rumah sudah tenggelam. Bukan setakat ladang anggur saya, habis tanaman (tembakau) orang kampung juga tenggelam. Kita orang Kelantan panggil kejadian ini as 'caghok'. Caghok adalah situasi di mana tanaman dipenuhi air. Overdose air lah kiranya dalam bahasa mudah. Tak adalah tenggelam macam ditenggelami banjir tu..

Faham ke tidak ni? Kalau tak faham, tak boleh proceed ke pelajaran seterusnya. Siapa tak faham silalah angkat tangan dan bertanya. Cepat, cepat. Sebelum kita ke bla bla bla ... *Feeling jadi cekgu.

Baiklah semua, kita tinggalkan kisah feeling cekgu tersebut. Kalau dilayan makin menjadi-jadi budak tu (HeHeHe).

Pada hari yang mendung penuh kesepian ini (mereka semua sudah kembali ke sekolah dan ke tempat kerja masing-masing), saya ingin berkongsi sesuatu dengan anda. Ingat, bukanlah nak kongsi duit, tapi nak kongsi sharing is caring $#@^%&#@$*%!

OK lah, kita serius. Play time sudah habis :p


I'm currently reading this. Nice book. Can't wait to finish it.
Setakat yang saya baca sekarang, memang best buku ni.. hehe ;)


Buku ni I baru je beli. Hmm.. dah seminggu kot. Beli kat Popular. Waah. Sekarang shopping dah tak layan baju dan kasut, masuk kedai buku beb! Kalau tengok baju atau kasut cantik buat tak nampak je. Bukan sebab apa, dah tak muat almari dah nak sumbat baju baru. HAHA :P 

I bukannya apa.. Menyedari diri ini sangat malas baca buku, I paksa diri untuk pupuk minat suka membaca dalam diri I yang penuh virus-virus jahat ni. Serius, malas adalah satu virus yang bahaya, merosakkan perumah yang ditawannya. Kalau dilayan virus malas ni, abeslah kau! Kalau biasanya perumah diserang virus, apa kata perumah pulak yang menyerang virus? Versus sangat! HAHA :P

So I sengaja masuk kedai buku dan sengaja cari buku yang kelihatan best untuk dibaca. Ronda-ronda dalam kedai buku jumpa lah 2-3 buah buku yang macam best. Nasib baik lah tengah tak banyak duit sangat, hanya mampu beli sebijik je. Kalau poket tebal masa tu, mahu dirembat 2-3 bijik sekali gus. HAHA. Dalam banyak-banyak benda, membeli la paling rajin aku buat. Haih. Habit yang semacam ini harus dicontrol kaw-kaw punye! Haha.

Dan I sengaja cari english novel. Sebab nak cabar diri sendiri. Selalu asyik baca novel melayu je kan. Apa kata sekali-sekala tukar angin, buat something yang jarang/tak pernah dibuat. Hidup sekali je. Dan bukan lama pun nak hidup.. I mean, life is short!


Tu diaa. Model webcam. HAHA
Saya recommend buku ni (walaupun baru 1/3 baca) :P


Baca selanjutnya...

Friday, March 18, 2011

I terasa, u!

Pagi-pagi tadi (takdelah pagi sangat pon sebenarnya, dah pukul 10 dah masa tu) we all (mak I, adik I and I) went to pasar minggu. I dressed up nak pegi pasar ala-ala nak pergi kenduri. Sebenarnya, memamg I dressing macam ni la semalam pergi kenduri. I pakai balik baju semalam. Pakai tak sampai setengah jam, harus lah recycle. Lagi-lagi musim sekarang, jarang-jarang nampak the sun asyik raining saja all day. Paling bagus pun mendung sepanjang hari. Musim sekarang lah I tulis ni, peralihan monsun agaknya. Waah, geografi! ;P


Balik dari pasar macam biasalah, cari laptop dulu. Aku dan laptop memang tak dapat dipisahkan. Dulu, kini selamanya. Then terperasan notebook adik I ada webcam. Memang dah tahu dah sebelum ni, cuma tak excited sangat. Hari ni dah perasan lawa, camwhore la sorang-sorang. Siap pasang lampu so that lighting lawa (konon-konon) Memang takde kerja. HAHA ;p


So, dah perasan lawa tu I snap la pic sendiri guna webcam tu. Kebetulan tengah online facebook, then I upload la 2 photos (2nd and 4th pic). I ni kan jarang-jarang upload photo kat FB, kan takde kamera (macam sedih pun ada statement neh). Dalam 5 minit selepas tu, I tertengok status update seorang kawan FB (not real friend) yang berbunyi lebih kurang :


"Sapelah minah ni update gambar kat fb 5 minit sekali. Artis kah? Dekat home penuh muka dia jer. Ni lah padah add orang yang tak kenal. DELETE!"


Waaah. I terasa OK! Walaupun I upload 2 photos je. Tapi selang antara 2 gambar tu lebih kurang 5 minit lah I rasa. Memang we all saling tak mengenal. Mungkin dia yang add I. Mungkin I yang add dia. Entah, I pon dah lupa. Mungkin sebab bisnes kot I add dia. 


Sorry lah awak, kalau I menyemak kat news feed awak. Saya mintak maaf betul-betul ni. Takpelah, nanti I delete u. Kita unfriend. Nanti takdelah awak rasa tersemak dengan update saya. Saya tak kisah pun kalau awak delete saya. Hehe. 


Terkejut dengan status update dia, I terus gelabah lalu delete 1 photo (4th pic). HAHA. Bila entah nk cool. Entah ya entah tidak dia tu tuju status kat I. Keskes ;P 


I terima kedua-duanya (Ya atau tidak status tu untuk I) Kalau ya, I mintak maaf sebab mengganggu dia (menyemak kat news feed). Kalau tak, I pun mintak maaf jugak sebab salah sangka. Harap jadi pengajaran. Eceh tiba-tiba.




















Tahu tak apa maksud cam whoreMenurut urban dictionary: 
Girls who are amateurs at posing slutty and seductive. They do the cliche poses, and think they are sexy by showing their mostly flabby pale white stomach, and their make-up drenched faces. They have websites up with a slutty layout, and have a whole archive of pictures of themselves doing different, or maybe even tons of the same, slutty poses, making idiots of their unattractive selves. Sometimes they even charge you for a membership! It's quite humorous.

Maksud yang macam sopan sikit ada pada nombor 5: **Person/s in pictures do not have to be nude to be a camwhore.**

**Just sharing ;)



P/S: Tahu tak apa maksud tersirat I snap pics ni? Tekalah, dapat jawab I tepuk tangan :P
Baca selanjutnya...

Tuesday, March 15, 2011

Versus

I was waiting for you
but you didn't come
OK, I'll go to you then.

Picture googled. Nice kan? :P



P/S: I'm not good at waiting. HAHA :P
Baca selanjutnya...

Monday, March 14, 2011

My 1st Job

OK, sekarang nak cerita pasal kerja pertama saya. Maksud saya kat sini, kerja sambilan yang julung-julung kalinya saya lakukan dalam kehidupan yang lebih kurang 23 tahun usianya ini. It was a marketing job. Marketing beb! Haha :P


Ia bermula dengan satu teks pesanan ringkas dari seorang kawan. Dalam sms tu dia tulis pasal interview details. So saya yang kebosanan masa tu, yang tak pernah dipanggil interview, pergi la menapak ke Wisma Persekutuan Kota Bharu. I punya lah semangat pergi interview tapi last-last dia sembang biasa je dengan interviewee, tak tengok langsung resume, sijil bagai yang we all bawak. Sempoi habis! Walk-in interview la katakan.. haha :p


Pendekkan cerita, I pass interview tu.. dilantik sebagai Marketing Executive. Exec tu~ marketing lagi~~ haha :P Nama company terpaksa I rahsiakan. Bukan sebab apa, I malas la karang orang taip nama company tu keluar blog I yang tak seberapa ni. Malu la I. Hikss ;p


Tapi I bole la bagi sedikit hint macam nama company tu start dengan huruf G, an international company. Dan itu adalah syarikat penerbitan buku. Kalau buku, mesti la ada kaitan dengan education kan..? So company G ni ada buat program pendidikan awal kanak-kanak, start dari 6 bulan hingga la sekolah rendah. Peringkat sekolah menengah, universiti dan orang dewasa juga ada. Bukankah kita disarankan menuntut ilmu hingga ke liang lahad? Eceh, tunjuk skill marketing nmpak~ HAHA :P


Kerja marketing yang I buat ni, we work in a team (division M), and we go all around the globe Malaysia. Kiranya kerja by trip la. Biasanya setiap trip tu ambik masa dalam sebulan atau 2 bulan dekat satu-satu tempat. Kerjanya macam ni, we all attack sekolah pada waktu pagi sampai tamat sesi persekolahan. Kita akan jumpa cikgu-cikgu lah promot kita punya program pendidikan tadi. Mana-mana cikgu yang berminat boleh buat order, diikuti oleh prosedur yang seterusnya lah (takkan lah I nak cerita serba-serbi kat sini kan~). 


Dan kami sebagai Marketing Executive atau nama glemernya saleperson, mendapat komisen berdasarkan hasil jualan tadi. Mind you, kerja ni 100% commission based. No sale, no money. Dan untuk mendapatkan sale tu bukan dengan hanya memetik jari. Kerja ni memang susah, tapi boleh buat (refer entry Where are you?). Memang perit la nak dapat satu order. Sampai sakit tekak terbatuk-batuk buat product presentation. Kalau yang beli tu berbaloi la jugak sakit tekak bagai, kalau yang dengar je tak nak beli..? Yang tak nak dengar langsung..? Cabaran betol! That's why it is called as Rejection Business, sebab orang asyik reject je tak nak beli (refer entry Rejection).


Kena sentiasa sabar dan berfikiran positif. Setiap usaha yang kita lakukan pasti ada balasan dari Allah. Cumanya, kita tak tahu bila Allah nak balas. Mungkin saat itu jugak Allah balas. Mungkin lambat sikit, esok atau lusa. Mungkin lambat banyak, tahun depan baru Allah balas. Ataupun mungkin Allah balas bila kita di sana. Kita mana lah tahu kan Allah nak balas bila kan..?


I berpeluang ikut trip di Kuala Kangsar. Memang best ah. Tak sangka ke Kuala Kangsar (KK) lagi setelah grad dari UTP. I kerja 3 minggu je uols! sempat ikut satu trip je. Tapi itu dah memadai, banyak pengalaman dapat dikutip, dapat la merasa susahnya nak cari duit. Merasa lah berakit-rakit ke hulu berenang-renang ke tepian, bersakit-sakit dahulu bersenang-senang kemudian.


Seriously, sepanjang 3 minggu I ikut trip kat KK badan I tak pernah sehat dengan gemilangnya. Asyik sakit je. Sekarang kan musim demam. Lagipun batuk I dah dekat sebulan belum baik-baik lagi ni. Interview kat KL minggu lepas pun bukan sehat sangat. Redha je jawab soalan diselang-selikan dengan batuk. Bersakit-sakit dahulu bersenang-senang kemudian. Dah dapat gaji bersenang-senang di shopping complex. Haha :P


Sebenarnya kerja ni best. Sirius I tell you. Tapi kena minat dan determined la nak cari duit. Mula-mula memang susah, macam pepatah Melayu la; Alah bisa tegal biasa. Kalau kena cara, boleh dapat beribu-ribu sebulan. Macam one of the managers said la; you pay yourself. Nak duit banyak, kerja rajin-rajin. Kalau malas, sikit la dapat duit. Silap-silap tak dapat langsung. HAHA :P


Tapi I dah berenti, sebab I nak jadi engineer even mak I suruh I jadi cekgu je. Walaupun I belum dipanggil bekerja, mak ayah I suruh stay kat rumah je. Mungkin tak puas lagi nak manjakan I. I kan jarang-jarang je ada kat rumah. Sementara masih ada masa lagi ni, enjoy la puas-puas kat rumah. Yeyeahh! ;)

Baca selanjutnya...

Sunday, March 13, 2011

1st Pay (Hohoho)

Tak tahan tajuk entry dalam kurungan hohoho. HOHOHO. Entah apa-apa lah dia ni -___-" 

Apsal entah letak icon tu tanpa tahu maksud tersirat. Haeh. Kawan-kawan, apa maksud icon -__-" tersebut. Jangan arr cite pasal icon kat lab building 5 tu, mentang-mentang la pergi interview kena tanya pasal fydp kaw kaw kaw punye! -__-". Eh macam suka la pulak buat benda alah ni -__-" -__-! -__-" Haha jakun :P

Baiklah, kita berbalik kepada tajuk entry. Jangan dilayan sangat gadis jakun dari Bachok ni. Haha buat malu orang kampung je. Dah la terkial-kial cari tempat interview bersama keluarga yang supportive. Ambik kau berderet-deret jalan 6 orang tanya orang tu tanya orang ni "Kak/Bang, tempat ni kat mana ye?" 

Biasa bro (gaya Bobby dalam Adnan Sempit the movie). KL tu bukan tempat kami. Haruslah terkial-kial kesesatan kat sana. Bak kata cik Ja (segeng), tak apa kalau sesat.. tak sesat, tak belajar la.. Lagipun, kat kampung tak ada KLCC. HAHA. Pengalaman berharga tu.. tengok, masuk blog kot~ HAHA :P

OK lah, bercerita pasal first pay. Ataupun gaji pertama. Err. Sebenarnya, saya belum bekerja tetap. Masih belum setakat ni. InsyaAllah, masanya akan tiba. Saya yakin adalah tu rezeki saya kat mana-mana. Ada, cuma tak tahu bila dan di mana. Pasti ada. 

Thanks ain, for your entry. It's something motivating. Sometimes, apa yang i fikir, you pon fikir. That's why lah kadang-kadang i tak jadi buat entry. HAHA :P Luv ya! (eh, tetibeee)

Hari itu secara rajin saya telah membuat pekerjaan secara sambilan, sementara menunggu panggilan interview. Haruslah tunggu panggilan interview. Macam mana nak tunggu panggilan kerja kalau interview pun diorang tak panggil? Macam sedih, tapi i nak gelak jugak. HAHAHA :P

Tak faham apsal malam ni asyik nak gelak je kerja. Mungkin sebab dah habiskan beberapa keping not RM50 tadi. Ini tak lain mesti kerja hormon. Well, perempuan tipikal. Sikit-sikit shopping. Sikit-sikit shopping. Almari dah penuh pun kata tak ada baju/tudung nak pakai. Sooo typical. (Pinjam status facebook Amizah Azid, seorang perempuan tipikal). Haha :P

Eh, bila nak cerita pasal 1st pay ni? Haish! -__-"

Itulah dia cerita first pay. Kan dah pergi shopping tadi..? Cerita tamat. Haha.

OK lah, gurau je. Cerita tak habis lagi. Ceritanya begini: Selain nak guna duit gaji kerja sambilan tersebut shopping beli baju beli tudung beli kasut baru, saya nak beli something yang nampak. What i mean by nampak is, something yang boleh dibangga-banggakan seperti dalam ayat kebanggaan "Rantai emas ni aku beli dengan duit gaji pertama aku dulu, sebelum bergelar engineer eceh" (berangan memang tak nak kalah).

Tapi duit gaji saya tak adalah sampai boleh beli seutas rantai emas atau sebentuk cincin pertunangan (walaupun i sebenarnya tak suka pakai cincin). Setakat nak beli jam tangan atau kamera tu boleh la. Tapi kena pilih salah satu je la. Kalau beli dua2 jam tangan dan kamera memang lingkup. HAHA.

I macam nak tanya pendapat uols jugak lah. Jam tangan atau kamera? Harga lebih kurang je dua2 items tu. Harap sudi membantu.


Yang benar,
Perempuan tipikal.

Baca selanjutnya...

Friday, March 11, 2011

It was nice seeing you again

Graduate Development Program Assessment 
Thursday, 10th March 2011
9 a.m - 5.30 p.m









Thanks to Mr. Zainudin for the photos :)



P/S: I was number 4!
P/S/S: Reunion kecil-kecilan chemejan06 :P
Baca selanjutnya...

Thursday, March 3, 2011

Run.




I'll sing it one last time for you
Then we really have to go
You've been the only thing that's right
In all I've done

And I can barely look at you
But every single time I do
I know we'll make it anywhere
Away from here

Light up, light up
As if you have a choice
Even if you cannot hear my voice
I'll be right beside you dear

Louder louder
And we'll run for our lives
I can hardly speak I understand
Why you can't raise your voice to say

To think I might not see those eyes
Makes it so hard not to cry
And as we say our long goodbye
I nearly do

Light up...

Slower slower
We don't have time for that
All I want is to find an easier way
To get out of our little heads

Have heart my dear
We're bound to be afraid
Even if it's just for a few days
Making up for all this mess



P/S: I love this song for both its lyrics and melody.. and how about you? :))
Baca selanjutnya...

HB!

Ma, Selamat Hari Lahir!
Semoga panjang umur.
Hepi-hepi sokmo.
Bahagia dunia akhirat :)
I Love You <3

Thanks for always be there for me.
Thanks for all the prayers.
Thanks for everything!
Muahhh <3


P/S: Nanti bila dah banyak duit, I belanja U okeh. Sekarang masih belum mampu la. Sobss :(
Baca selanjutnya...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...