Pakar Cantik: May 2011

Thursday, May 19, 2011

This is an update :)

As salam and hello people :)

I am waiting for midnight. I have a bus to catch at 1 a.m at Dungun (Yes, I'm going back to my hometown ulalala =D). And yessss, you read me right, 1 a.m at Dungun. It takes about 30 minutes to reach Dungun from Paka by car (kalau by feet I don't know lah, tak pernah try dan tak akan try (yes, u boleh gelak sebab I rasa I buat lawak) HAHA).

I'm totally flat but I have to stay awake or else I won't be able to balik kampung. Penatttt nak tido! Tapi nak balik kampung. Aaaaaa~ (menjerit tapi masih ayu). I hairan kenapa I selalu penat after work. Hello, kerja kot~ mana tak penat? Tapi I rasa masa intern dulu taklah penat macam ni. Hello (again), intern kot~ mana nak sama dengan kerja. Trainee versus engineer of course lah menang engineer. Haha. Tapi nampak gaya stamina engineer ni kalah dengan stamina trainee. Trainee(s) dulu melancong dalam bulan puasa, berjalan sakan tak hengat. HAHA. (OK, I tak cerita pasal JK. Next!)

Baiklah, I cerita pasal kerja. Sudah 3 minggu I bergelar Design Engineer di (dot dot dot - nama company dirahsiakan, tapi for those who know me, it's my former internship place). Secara kasar dan halusnya, I murtad Cheme. I mean, I tak practice Chemical Engineering yang 4 tahun I belajar kat UTP tu di sini. Sedih kan?

Taklah! I kan dari dulu lagi fell in love with the deejay deejay dengan DE (Design Engineering), so it's some kind of dream job jugak lah ni. Yes, I love my job. I enjoy my 8-5 slot. Officemates are awesome, a lot nicer than 2 years back (mungkin sebab now I am an engineer, and I was a trainee back then). Alhamdulillah :))))) Tapi, pa yang menyedihkan ialah I asek dihujani soalan skeptik yang berbunyi "Kenapa tak kerja dengan PETRONAS?" Bosan betul nak jawab.

Selalunya I bagi default answer "Tak ada rezeki" bila malas nak layan. Kalau rajin nak melayan, I jawablah panjang lebar (yang padahal tak perlu explanation pon sebenarnya) sebab I tak mahu diorang fikir I kena reject sebab pointer rendah and bla bla (sebab ada kawan I yang difikir kena reject sebab dapat pointer rendah. Waddde lah you people, suka buat assumptions. huh!). The truth is, I tak pernah apply pon kerja dengan PETRONAS. Motip tiba-tiba nak kerja dengan Petronas walhal tak pernah apply pon. Logik sket plis! HAHA :P

Stereotype - semua pelajar Universiti Teknologi PETRONAS mesti (I tak tulis wajib) kerja dengan Petronas. I don't blame u people, no worries. (Walaupun kadang-kadang macam menyesal cakap I budak UTP, tapi I proudly bangga I'm a UTPian. Seriously I do!)


P/S: I teringin nak buat entry yang kaw-kaw punya ikhlas. I nak let out semua yang selama ni I tulis tersekat-sekat sebab I cakap dalam hati, tulis dalam blog (ayat tersirat, kalau tak faham ignore je sebab I menulis bukan untuk difahami).
Baca selanjutnya...

Wednesday, May 18, 2011

Terrible.

As salam & hello people :)

I miss blogging terribly. I miss JK even more. Seriously!

I have to admit that this house, where my house-mates and I are living is much much better than JK; but ah malas lah nak tulis, tak ada idea nak buat ayat best best dan touching (haha). The point is I miss JK. I miss each and everyone of us. I miss every second we spent together, for that meaningful 32 weeks. I didn't have the chance to visit that house (yet) because the point is I miss us. Malas lah nak melawat JK, makin rindu jadinya. Biarlah JK kat situ, aku dan hidup baruku di Santong. But hey, our memories remain in my heart, no worries :)

Antara fav pic





P/S: InsyaAllah, will not write about JK anymore. I mean, life goes on. I'll write more about... (I don't know yet)
Baca selanjutnya...

Monday, May 16, 2011

Kerja senang ganjaran tinggi :)

As salam semua orang :)

Apa khabar kamu orang semua? Harap-harap kamu semua orang sihat dan sentiasa dalam rahmat dan redha Allah.. Saya alhamdulillah sihat. Syukur dengan nikmat kurniaan Tuhan yang Maha Pemurah :) Alhamdulillah.

Sebelum mengorak langkah lebih jauh, saya nak share sedikit ilmu yang saya dapat dari ceramah seorang ustaz. Ustaz Azhar Idrus kalau tak silap saya nama dia. 

Ceritanya begini: setiap pagi (hari bekerja) pada pukul 8 pagi, kami semua (staff) wajib menghadiri perhimpunan pagi (tool box briefing). Dalam perhimpunan pagi tu kami akan sama-sama mengaminkan doa supaya murah rezeki dan disatukan hati-hati pekerja untuk memajukan syarikat. Selain itu juga, kami akan diperdengarkan kaset ceramah dari Ustaz Azhar Idrus tersebut. 

Saya suka perhimpunan pagi sebab: 
1) setiap hari dimulakan dengan doa, yang mana menambah keberkatan dalam setiap urusan di tempat kerja
2) ada ceramah pendek yang sedikit sebanyak memberi peringatan kepada manusia yang mudah lupa ini (saya lah). 

Antara banyak-banyak ceramah yang saya dengar sepanjang 3 minggu saya berada di syarikat tersebut, yang ini (yang bakal saya ceritakan nanti) adalah yang paling meninggalkan kesan dalam hati saya. 

Manusia jarang bersyukur. Nak sebut Alhamdulillah pun susah, padahal it takes only 1 second to say Alhamdulillah. Betul tak? Ustaz Azhar tu cakap (yang mana kalau kita fikir-fikir, memang betul pon), tak ada satu pun syarikat yang nak menggaji pekerja dia dengan harga tinggi untuk kerja yang senang gila. Tapi Tuhan bagi gaji (reward) yang sangat tinggi untuk kerja yang senang gila (sesenang mengucapkan Alhamdulillah) dengan menghadiahkan mahligai untuk kita di akhirat kelak. Mahligai kalau kita compare dengan benda kat atas dunia ni (konon-konon) ialah banglo atau istana yang nilainya berjuta-juta. Nampak tak, kerja satu saat je dapat istana bernilai juta-juta. Kenapa Tuhan nak bagi gaji tinggi untuk kerja senang? Sebab dia kaya. Tuhan Maha Kaya. Itu kalau compare dengan benda duniawi lah kan.. benda dekat akhirat tu manalah kita tahu macam mana rupanya. Haruslah berganda-ganda lagi tinggi nilainya. Ye tak?

Jadi, oleh itu kawan-kawan semua, marilah insafi diri. Jom bersyukur dengan setiap nikmat yang Allah bagi, selalulah ucap Alhamdulillah.. kerja senang tapi ganjaran sangat tinggi. Rugi betul kalau tak buat. 



Baca selanjutnya...

Monday, May 9, 2011

I wanna write

...but I'm too tired right now. Exhausted.

Work is good (poor vocab - brain doesn't work right, need to sleep now)
I love my job.
Passion keeps me moving.
I'm the lucky one, and I'm grateful for His blessings. Alhamdulillah :)
Thanks for all the prayers, esp from family.
I love you.
I know you love me ;)

P/S: I miss blogging.
P/S/S: I'll write again once I have sufficient time to blog. Many things to share :)
Baca selanjutnya...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...