Pakar Cantik: October 2011

Monday, October 31, 2011

6 bulan

Assalamu'alaikum & hello everyone :)

Cepat betul masa berlalu, hari terakhir bulan Oktober pun dah nak abes. Sudah 6 bulan bergelar design engineer. Sepatutnya, tempoh probation sudah abes. Sepatutnya bos dah review my performance. Tapi bos sepatah pun takde sebut pasal confirmation, pasal performance. Bagi project baru, tambah kerja adalah. Uniform pon dah dapat. Kira confirm la tu ek? Haha ;p



Uniform baru. Tunggu 6 bulan baru dapat ek?

Some of office-mates. Ada nampak perempuan tak?
Meja aku memang tak 5S pon. Tak kuasa nak kemas. HAHA :P

Baca selanjutnya...

Sunday, October 30, 2011

Beach after work



And Hello friends!
I just reached home from work. Excited kan balik je terus nak update blog. Wah giteww semangat ko Maria! Eh sejak bila tukar nama? HAHA.

I macam seteress sebab my design asyik fail saja. Geram betul. Dah penat otak I fikir macam mana nak bagi design tak fail. Maksudnya nak bagi design pass lah. Lagipun, tak fail maksudnya pass. HAHA jangan marah nanti cepat tua.

Lantaran itu I bergegas membawa diri ke pantai untuk menenangkan otak yang berselirat dek design yang fail itu (maksud I selepas pukul 5 lah). Trust me, pantai can be the best cure for stress. I used to eat (chocolate) a lot when I stressed. Lucky me, working in Terengganu yang penuh pantai memang senang gila nak release stress secara murah dah sihat. Please don't be jealous yah! Hihihi :p

I ada snap beberapa gambar kat pantai tadi. Aneh betul, I beli kamera tu special for my convocation. OK, tak aneh pun. Yang anehnya bila I lupa nak bawak charger bateri kamera itu pergi convo tempoh hari. And kamera tu tak dapat menunaikan tanggungjawabnya yang sebenar during my convocation day. Betapa losernya I rasa pada hari itu. Sangat loser OK, orang sekeliling bergambar bagai nak rak tapi my family and I hanya mampu pandang je. Tak ada sekeping pon gambar kami kat chancellor complex berlatar belakangkan ribuan manusia bermuka happy. SS - Serius sedih! 

Ingat nak menumpang kamera sape2, tapi at that time takde sape2 pon yang dikenali berdekatan. Actually, bateri tu sempat je lagi kalau nak tangkap gambar sekeping dua masa tu tapi kamera I pulak takde kat tangan, ada dalam jagaan seseorang. Yalah kan, masuk hall kan bawak diri je. Rugi betul tak pegang je my handbag masa beratur sebelum masuk hall. Padahal I memang niat nak bawak je handbag masa beratur tu, nanti pass je la kat my brother before masuk hall tapi entah kenapa gatal sangat tangan ni nak tinggal je handbag tu dalam kereta kawan I tuh. I pon tak tahu kenapa macam tak eager sangat nak pegang kamera. Padahal tujuan asal beli kamera adalah untuk convo tapi boleh pulak buat dekk je kat kamera pada hari convo. Padahal boleh je I tinggalkan kamera kat my family malam convo tu tapi nak jugak angkut bawak balik hostel. 

Padahal boleh je itu boleh je ini bla bla bla.. Ko tak nampak ke, dah kalau memang Tuhan tak izin, memang tak jadi. Nak buat macam mana kannn, dah tak ada rezeki. Sobs :(

I know, my family was a bit upset pasal gambar. I dua kali sedih OK! It's my day kan. Nasib baik ada gambar studio tuh, tapi tak cukup gak sebab my grandmom was sick on that day. She came but somehow muntah-muntah and tak larat, stay dalam kereta je masa we all tangkap gambar. I sedih masa tu, serius sedih. She came all the way to see me receive the scroll from Tun but no picture of us (me and her) was taken. Tapi tak apalah, nak buat macam mana. Dah memang takdir kot kita tak dapat tangkap gambar complete sume orang. Tapi jangan risau, I'll always remember that you're there on that day. I know, she sanggup tunggu sampai my turn then baru she left to the car (saya cucu pertama yang convo, haruslah dia excited walau tak berapa sehat :P ).

Eh, macam lori topik pulak. Mulanya nak share gambar kat pantai tadi tapi bila sebut kamera keluar cerita sedih pulak. Aisehhh. OK, berbalik kepada cerita asal. Meh la tonton beramai-ramai..




 





Antara gambar yang sempat dirakam tempoh hari (convo):



Malas rotate. Rotate kepala anda please :P


P/S: I Love You.
Baca selanjutnya...

Friday, October 28, 2011

It's Friday Againnnn!

  1. Hey it's me again, staying awake in the middle of night thinking of.. many things. I don't know why my brain is so active tonight. 
  2. This is the third time I switched on my laptop in less than 6 hours (I mean when I reached home after work). 
  3. I think no more explanation is required for point number 2.
  4. OK, proceed to point number 5 :P
  5. Oh ya, it's winter here in Kerteh (Paka to be exact). OMG how fast time fly, it's end of October already!
  6. Tomorrow (I mean today - it's Friday already) is my 6th payday. So boss, how's my performance?
  7. I think that teh tarik I drank for dinner is causing trouble to my stomach. Why?
  8. Yes, it's caffein.
  9. Caffein and gastritis just don't get along together. Poor me :(
  10. That's one of the reasons I still wide awake. 
  11. I've been sick but I'm a lot healthier now. Thanks for the prayers, family and friends :)
  12. 6 months passed but I still wondering where is life taking me.
  13. I do have a backup plan. Yes, only one backup. And it's not that alluring (to me) but it's better than nothing at all.
  14. Scratch point number 13.
  15. I live my life co-currently. I mean, I just go with the flow. 
  16. When I was a kid, I never dreamed of becoming an engineer.
  17. That kid must be so surprised knowing she's so in love with engineering. 
  18. I can tell she was so confused 6 years back. Medic or engineering, that was a tough decision to make. Thanks Allah, for the guidance.
  19. Hopefully one of my family member can fulfill my mom's dream of having at least a doctor in the house. (Tak dapat anak, menantu pon jadilah :P)
  20. -deleted-
  21. I've deleted point number 20. No solid reason, I just want to :P
  22. I thought I would stop at point number 21 because I love 21 - it's my birth-date but I still have something to write.
  23. This is for someone called H, when are you going to reply my email?
  24. Teh tarik was the biggest mistake I made today (I mean last night)
  25. For someone you-know-who-you-are, thanks for caring.
  26. That girl, she's confused again. 
  27. My advice for that confused girl would be "Hey girl, just go with the flow like you always did. Nothing much to worry, because He plans the best for you".
  28. Am I a girl or a woman? Yes, Britney's right. Not a girl, not yet a woman.
  29. Transition phase, it's not easy.
  30. Life is not a destination, it's a journey. So true because I don't know where I'm heading.
  31. Do you really know who you are? I have a lot to discover about myself; how about you?
Baca selanjutnya...

Friday, October 21, 2011

Friday Randomness

1. It's weekend. A short boring weekend I must say, as I work on Saturday.

2. Tomorrow is Saturday. I can say working on Saturday is not productive (from my experience). Only a few come to work, the rest either MC or on leave or absent. Normally, office is quite quiet on Saturday. Maybe it's the reason of unproductiveness.

3. But sometimes, Saturday can also be productive because not many come to work so I can do my job peacefully. It's tiring to be chased on weekdays. Please, I'm no robot.

4. Because I work on Saturday, I need to do my laundry on Friday. Some people just don't get it, they beramai-ramai do the laundry on Friday too (which sometimes annoyed me much when I'm the last to use the washing machine and the ampaian is full).

5. I get mad this morning because of laundry thingy. Yeah, you can say that I'm childish or whatever you want to. But there is certain thing I just can't tolerate. I have my own rules/law. It's just me, Amizah Azid and it's my identity I guess.

6. Do you ever heard this kind of phrase "Reti pakai tapi tak reti kemas"? I hate that kind of people, very much. Dah besar panjang pun tak reti-reti lagi? Derrr, please I taknak berperangai seperti emak-emak dalam kalangan kawan sama umur. I just hate nagging because nagger biasanya tak disukai. HAHA :P

7. To be honest, spending the weekend here is tak best. So borringgg.

8. Yesterday I bought 3 books, as a preparation to face a boring weekend. Amek kau sekali beli 3 bijik. Tak tahu bila akan khatam. KAHKAHKAH.

9. I hanya berani beli novel Melayu karya Hlovate. Kalau bukan Hlovate I memang tak beli. I tak berani sebab takut kerugian. Sebab I bukannya rajin sangat membaca, unless buku tu betul-betul best baru sanggup bersengkang mata habeskan satu novel dalam satu malam. Tapi itu dulu la, sewaktu masih bergelar pelajar di UTP yang mana pada ketika itu tengah MC, so tak payah risau takut terlajak Subuh.

10. I was homesick and thinking of balik kampung yesterday (ponteng kerja Sabtu) but I was too kind to ponteng. Ingat, anda masih dalam tempoh percubaan. HAHA tahu takut~ But I guess the main reason of tak jadi balik kampung adalah sebab I was too tired to drive for 4-5 hours alone at night. It's scary you know, driving alone in the dark. There's nothing you can see through your rear mirror. Seriously nothing, only darkness. You're considered lucky when there's another car/s behind you.

11. Sometimes I think that I was too cool driving alone at night for hours, every fortnight. Well yeah I have to because I left my heart at home - home sweet home (rumah sewa kat Paka ni tak sweet langsung - no, it's not a home to me).

12. I lapar, tak lunch sebab malas keluar. Kalau cari penyakit memang pandai. Mungkin boleh dinner awal kot.

13. Ingat nak jalan-jalan kat pantai tapi macam loser la pulak kalau sorang-sorang. HAHA. Tapi tak apa, bukankah dah biasa? :P
Baca selanjutnya...

Wednesday, October 19, 2011

Once in a lifetime

All time favorite :)


P/S: Yes, it's Tun M!
Baca selanjutnya...

Monday, October 17, 2011

This feeling is awesome

It's my day.
Thanks all, for celebrating with me.
Love you muah!


Baca selanjutnya...

Wednesday, October 12, 2011

Entry tepi pantai.

OK, saya tak tahu nak letak tajuk apa untuk entry yang ditaep dalam kereta yang diparking berhadapan Pantai Paka. Secara tak sengaja terpulang awal hari ni. Memang tak ada niat nak balik awal pun sebab kan dah nak convo, banyak kerja yang perlu disiapkan sebelum bergumbira riang ria di Tronoh nanti. Kerja semua nak cepat. Seteress tu of course lah, pakat duk kejar suruh buat cepat. Tapi nasib baek lah awok2 design seteress awal. Bagi drawing senyaplah mereka. HAHA.

Kerja yang paling tak best adalah check drawing. Design best sebab semua benda ikut kepala designer. Suka hati akulah nak buat macam mana, aku yang design, korang ikut je okayh jangan banyak soal. HAHA. Semalam  aku disedarkan oleh awok2 production bahawa drawing yang aku issue tu salah. Ayyokkk tak tahu. Down kejap sebab memang salah aku dan diorang terpaksa re-fabricate that portion yang salah. Dah la ini project gila, 10-days fabrication for 8 nos of launcher/receiver. Kalau drawing tu dah betul pun, masih 50-50 sama ada boleh siap dalam time frame ke tidak. Dah tu kena re-fabricate ni macam mana? Kita tengoklah in the end macam mana. Dear all, I'm so sorry for my silly mistake.

Hari ni pun ada lagi mistake dalam drawing, tapi ni untuk project lain la, yang tak gila sangat. Nasib baiklah mereka menyedari sebelum start fabrication. Kalau tak, abeslah kau Mizahhh. Dah la still under probation. Siap sedia carik kerja lain. HAHA :P

Oh ya, saya balik awal sebab saya moral down. Tenangkan hati tengok laut sambil taep entry yang bercirikan kerja. Bosan la life kau Mizah. Live your life plis!

OK lah, hari ni hari rabu, ada pasar malam. SMSed a friend, ajak temankan pergi jalan-jalan cuci mata kat pasar malam. Sambil cari makan. Lapar dowh, tak lunch pon tadi.. balik tdo kat rumah. Yes, memang takde life. HAHA.

Alahai nak letak tajuk apa ni? Hmmm.. OK lah, Entry tepi pantai. HAHA over tajuk entry.

*bai*
Baca selanjutnya...

Thursday, October 6, 2011

Saya faham maksud awak..

Make me radio
Turn me up when you feel low
This melody was meant for you
So sing-a-long to my stereo


Sebelum ni tahu Maroon 5 as Maroon 5 (the word) lah, kalau tanya siapa ahli kumpulan kongsi gelap tu, tobat aku tak tahu. Eh tapi sekarang pon aku mana tahu siapa ahli Maroon 5. Dulu sampai sekarang aku tak minat hafal nama ahli berkumpulan, baek Newboyz atau Spider atau Westlife atau N'sync atau Backstreetboys atau siapa-siapalah. Aku dapat tulis 5 kumpulan penyanyi ni pon dah cukup hebat aku rasa. HAHA. Tapi dulu-dulu aku minat gila dengan lagu-lagu Westlife, siap beli kaset lagi. Tapi aku minat lagu je lah, bukan minat dengan nama penyanyi. Atau rupa paras. Tobat kalau kau kata N'sync atau Backstreetboys tu Westlife, aku percaya. Tapi jangan lah kata Newboyz tu Westlife, memang melampau ah tu.

Sekarang suka dengar lagu dulu-dulu. Bukanlah lagu dari zaman purbakala maksud saya, tapi lagu sepanjang process membesar growing up (sebab saya tak besar-besar, tapi of course la I grow up). Dah berumur 23 tahun baru kalut duk cari lagu yang femes masa umur 13 tahun. Duk ulang dengar, feeling young. Eh bila masa pulak aku tua? Feeling remaja maksud saya :P

Eh tapi sekarang I dah kenal salah seorang ahli Maroon 5, Adam Levine (thanks to reality show The Voice). Tapi I lupa siapa nama 'protege' Adam. Banyak2 'protege', I paling minat Dia Frampton and Xenia (dua-dua from team Blake). Gilalah mereka. Suara.. perghh! Inilah yang dikatakan anugerah. Nasib baiklah bukan anugerah suara sedap yang Allah bagi kat I. Kalau tak, haru parents I tengok muka I terpampang dalam rancangan The Voice.

Oh ya, perenggan first dengan tulisan senget tu lagu yang Adam Levine nyanyi dengan Gym Class Heroes. (Baru nampak kesinambungan entry. Tapi tajuk entry macam tak ada kena-mengena. Tunggulah dua-tiga perenggan lagi kalau-kalau jumpa. HAHA :P) Tapi I tak kenal pun siapa Gym Class Heroes tu. Tak kisah lah, bukan kena include dalam drawing ponggg.

Tulis pasal drawing, fuhhh penat betul check drawing. Guna pen merah mengalahkan cekgu tanda kertas perekse. For me, drawing is like a mirror, it reflects the designer (engineer). Kemas drawing, kemas lah designer. Buruk drawing, cikai lah designer (kehkehkeh). Setakat ni I tak pernah lagi hasilkan drawing yang tak boleh dipertikaikan (maafkan saya the beginner). Boleh dipertikaikan di sini membawa maksud seperti (contohnya) ada orang buat salah during fabrication (let say a welder), dan dia salahkan designer sebab buat drawing tak betul (siapalah yang nak mengaku kalau buat salah kan kann?) Padahal, yang salah dalam drawing sikit je (contoh) welding symbol tertukar, sepatutnya kena weld penuh tapi dalam drawing lupa nak letak simbol 'penuh' (no.1). Lupa nak letak bulat tu je, tapi banyak consequences yang bakal terjadi seperti welding tak cukup kuat, meletop equipment lalu mati semua orang (contoh yang ditambah unsur hiperbola)

Haa gigih tak aku google weld symbol. HAHA gila kerja.

Well yeah, it can never be perfect sebab sempurna tu bukan sifat manusia. But hey, it's your (my) responsibility to ensure that the drawing issued for fabrication is the most perfect you could have. That's why kena check betul-betul. Check betul-betul. Check betul-betul. Jangan sampai juling nanti tak cun :P

Mentioning perfect, I sangat lah anti kepada prefect. Geram betul bila tengok certain people guna prefect instead of perfect to convey maksud sempurna. Sejak zaman sekolah lagi aku dah anti. Kadang-kadang sakit mata jugak baca email yang tunggang-langgang (grammar) tapi considering multi-level education background, aku pasrah, asal maksud sampai. Hantar email je pun, bukan nak buat essay hantar Cambridge perekse. Haha.

Mungkin sekarang boleh berkira-kira untuk mengundurkan diri. Sebab, isi entry sudah ada kesinambungan dengan tajuk. Tak lain tak bukan, saya faham maksud awak..
1. Saya faham maksud awak refer kepada drawing. Saya faham awak nak saya weld penuh, sebab tu awak guna simbol bernombor satu (1).
2. Saya faham maksud awak yang sebenarnya adalah sempurna, bukan pengawas.
3. Saya faham maksud awak, walaupun banyak kesalahan ejaan dan tatabahasa dalam email awak tempoh hari.

It takes a piece of song lyrics and 4 paragraph as a 'mukaddimah'. It might takes months/years for a beginner tp be expert in his/her design (or whatever he/she's doing)
Baca selanjutnya...

Monday, October 3, 2011

Random thoughts

  • Terasa gedik nak buat entry berbullet, so here it is. 
  • Saya rasa saya diserang gastrik sebab dinner ala kadar. Dinner macam tak dinner, perut penuh angin. Tak ada excitement nak makan. Eh, untuk beli makanan sebenarnya. Bosan betul makan kat luar. Lagi bosan tapaw balik makan depan TV. Kenapalah makanan kat sini tak sama dengan makanan yang mak masak kat rumah? Power betul mak masak. Mom, miss you!
  • Agaknya nanti kalau I jadi a mom, adakah masakan I sepower masakan my mom? I bet anak2 I mesti suka makan sebab I kan suka masak. Eh tiba-tiba pulak suka masak. HAHA :P
  • JK, untuk kesekian kalinya, I rindu kalian. I bosan balik rumah after work macam tak ada orang kat rumah. I bosan takleh masak dan makan ramai-ramai macam dulu. Waktu makan adalah the best. Kongsi cerita apa yang berlaku sepanjang hari. Kena marah dengan SV depan satu department, sambut birthday kat opis; cerita paling best adalah urine test. Ingat tak korang, kita gelak tak hengat dengar cerita urine test tu. Dari situ jugak I rasa titik permulaan kita jadi rapat. Oh, kenangan.
  • JK, I rindu nak dengar bebelan 'emak-emak' seperti lipat kaen, buang sampah, basuh pinggan, cuci toilet dan sebagainya. I teringat kita amek turn untuk basuh baju. Ada yang blogging while waiting for washing machine, at last air dah penuh pon tak sedar. "Weh sape basuh baju air dah penuh!".
  • JK, I dah malas nak tulis pasal JK sebab nanti rindu I menjadi-jadi lantas I jadi sedih lalu tak ada semangat nak hidup - eh over kau. Life goes on :)
  • I rasa I manusia paling beruntung for having a mom like you. You're my bestest friend. I love you mom and I know you love me more than I do.
  • I just miss you mom.
  • HB babe! May all your dreams come true. Semoga sihat sentiasa, gembira selalu. I miss you, see you convo nnt!
  • I tak sabar nak pergi convo, walaupun tak ada convofair tahun ni. I frust jugak sebenarnya tak ada convofair sebab takleh shopping barang2 yang ada cap petronas dengan harga lebih murah. Rugi tahun lepas tak shopping sakan siap-siap. Masa tu manalah tahu tahun ni convofair dah tak ada.
  • Bateri laptop tinggal 24% je, malas nak charge sebab charger tinggal kat opis malas bawak balik sebab tadi penat ingat nak balik tidur je. 
  • Sebenarnya, bukan ini yang I nak tulis sebelum on laptop tadi. I ingat nak tulis pasal cerita panas kat opis tadi. Tapi bila dah malam jadi sejuk pulak cerita tu. Lain kali lah kalau I sudi. HAHA :P
  • Sudah lah, pergi tidur esok kerja jangan takleh masuk opis sebab pagar kunci dah la. Pasal kunci pagar pon mahu gaduh heboh satu company. Derrr, logik sikit. 
Baca selanjutnya...

Saturday, October 1, 2011

Vulnerable

Cepatnya masa terbang, uols! September dah nak abes dah. Oktober bakal menjelang tak lama lagi (kurang 2 jam dari saat I start typing this). Gaji ke-5 dah selamat masuk account, maksudnya dah 5 bulan lah I kerja. So far so good. Cumanya kadang-kadang hati I sakit di'anjing'kan. Kalau suka sangat menganjing, jadi anjinglah oi! Eh kasar kau Mizah. Oi, kau ingat kau sorang je reti marah, aku tak reti marah? Eh apsal plak tetiba emo ni?? Sebab tengah PMS. Hahaha kidding :P Tak tahu sebenarnya tengah emo atau tengah kidding atau tengah PMS atau tengah gila (gila-gila).

Hey, who am I to you? If I mean nothing, you shouldn't have done that at the first place! Who do you think you are? Running 'round leaving scars - Jar of Hearts by Christina Perri. Somehow, I think I'm the one to blame. Yeah blame me for being cool and friendly and egoistic. Maybe, I shouldn't have done that at the first place. Curiosity kills the cat. Padan muka :p

Eh, dah pukul 12? OK, dah October. Ada 16 hari before convocation. Ewah, dah nak convo kite (UTP Chemejan06) ye. Can't wait.

Dah pukul 1 dan I pon ngantukk. Mak aii lamenya nak abeskan satu entry yang panjangnya 4 perenggan beserta beberapa keping gambar yang tak seberapa (untuk kawan-kawan yang rindukan I sebab dah lama terpisah/tak jumpa sejak abes form 3 atau form 5 atau UTP dengan ucapan ILY!)




 




P/S: Think before you act/speak.
Baca selanjutnya...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...