Pakar Cantik: February 2011

Monday, February 21, 2011

Let's talk turkey!

Sometimes, too much thinking lead to nothing.
Hesitation. No first move. 
Nothing.

I've been doing a lot of thinking lately. 
What if this, what if that..?

I end up sitting there, thinking of tomorrow.
And when tomorrow comes, I remain there; still thinking.

Hopeless. Helpless.
Nothing.

Sometimes, I feel like crying even I know it won't solve the unknowns.
Mengaku cool, takkan nak nanges kottt..!

It's not easy but it's not impossible.
Determination is was my precious asset.

What happened to me?
I seem to lose hope.

Where to go..
and where the life is taking me?

*Thinking*


P/S: Life is hard but I guess I'm OK :)
P/S/S: Let's talk turkey = let's talk seriously. Entry tak ada kena mengena dengan ayam belanda :P


Baca selanjutnya...

Tuesday, February 15, 2011

Where are you?

I’m currently at Kuala Kangsar, doing some part-time job.

So I’m a part-timer now - a happy one. I’m glad to tell you that I enjoy doing this job. I enjoy my stay at Kuala Kangsar with other team mates. They’re very helpful with pieces of tips and advices. I like them and starting to love and treat them like a family. What a pleasure to be a part of the team (yes, I mean it!).

It’s not easy to earn money, especially for me who has no background about this job I’m doing (and start loving it). Remember Witwicky motto “No sacrifice no victory”? (Transformers, 2009). For a normal girl with no super power like me, I do agree with that motto. Very true indeed. Don’t you think so?

NO? Ya lah, you ada super power, I tak ada.. bak sket minuman tuh :P

However, I do believe that as long as you (I) have passion and you (I) know how to do it, it is not impossible. All you (I) need is confidence and guidance. I’m more than happy to admit that I’m an optimist :) and always told myself: “Aku boleh buat. Aku boleh buat. Aku boleh buat.”

Yes, I can do it. And of course we all can do it :)
Baca selanjutnya...

Sunday, February 13, 2011

Rejection.

What it feels like when you're rejected?
It's not easy for a first-timer, I know.

Perhaps a heartless smile.
Or It's-OK-maybe-next-time phrase.

It's rejection business.
More rejections make you tougher.

Maybe HE knows that I'm tough enough for rejections.
Maybe HE wants me to be more tough.

HE has a better plan.
He wants me to beg more.

Have faith, some more patience.

Baca selanjutnya...

Wednesday, February 9, 2011

Alahai adik masuk asrama

Budak-budak sekarang ramai yang pandai.
5A bersepah-sepah (UPSR)
8A, 9A berlambak-lambak (PMR)
10A tak payah cakap la.. (SPM)

Dan adik saya, tak dapat 5A pun UPSR (2010).. Sempat sambar 4 je A, tercicir satu subjek dapat B. Bagi saya dan keluarga, syukur alhamdulillah. Tak ada rezeki nak dapat 5A, 4A 1B pun dah cukup, alhamdulillah :)

Alkisahnya, adik saya dapat masuk asrama. Bukan sekolah berasrama penuh la tapi, asrama sekolah biasa (harian) je. Tapi ada kelas khas untuk budak-budak dapat 4A/5A UPSR kat sekolah tu. Tu pun dah 3rd intake dah adik saya tu. Alhamdulillah lagi sekali, dapat masuk asrama walaupun jarak sekolah dengan rumah lebih kurang 15 minutes-drive je. HEHE :)

Mak saya bukan apa, nak sangat adik saya tu masuk asrama.. Sebab kat rumah, dia kuat main. Jarang sangat nak bukak buku dan belajar. Siap kena paksa-paksa lagi. Jenuh la tukang paksa tu nak suruh dia belajar kalau tinggal kat rumah T________T

Kalau tinggal kat asrama sekurang-kurangnya ada peraturan yang dia kena ikut. Masa belajar kena belajar, masa mengaji kena mengaji dan masa main kena main. At least, cerah la sikit harapan nak jadi orang yang berdisiplin macam saya, bekasan pelajar tinggal di asrama ;)

Nak dijadikan cerita lagi, adik saya sempat tinggal di asrama selama 2 minggu sebelum cuti raya cina. Guess what, dia angkut semua baju kotor selama 2 minggu tu balik rumah. Tak cukup dengan itu, boleh pulak dia tertinggal lagi satu plastik baju kotor kat asrama. So, kena pergi asrama lagi sekali dan angkut pakaian kotor yang tertinggal tu. Nasib baik 15-minutes-drive. Kalau asrama jauh macam kat Gerik atau Balik Pulau tu macam mana? Berulat lah pakaian kotor tu. Haih T___T

Tak apalah, budak baru nak belajar berdikari. Maafkan saja dia tak basuh baju 2 minggu. Lain kali kalau angkut baju kotor 2 minggu bawak balik rumah siap lah! HAHA :P

Dan ada satu teka-teki; oleh adik bongsu saya yang berumur 9 tahun semasa melawat abangnya di asrama: "Binatang apa yang paling kedekut?"

Saya masa tu malas nak layan, so terus tanya jawapan. Adik bongsu saya jawab: "Kuda".

Saya yang kepelikan tanya balik, "Kenapa?"

Dia jawab: "Sebab kuda lari bunyi 'kdekut kdekut kdekut'."
HAHA. (Kalau bukan orang Kelantan, anda mungkin tak faham :P)
Baca selanjutnya...

Saturday, February 5, 2011

Interest vs. Talent

Eh, dah masuk Februari dah.. Cepatnya masa terbang, sekelip mata sudah hari kelima bulan Februari (hiperbola sket sket :P)

Wow. Dia nak lakukan sesuatu pada muka dia sebab pengundi di luar sana kurang gemar dengan wajah dia. (Pilih Kasih, 2011)

Uhuk uhuukk uhuuukkk **batuk; maafkan saya :(
Lately i kurang sehat. Don't worry, I can take care of myself; my mom kan ada :P

I always have something to talk about but..
only in my heart.
I kan suka bercakap dalam hati :P

Bosan lah cakap dalam hati, takde orang dengar.
Bosan lah cakap dalam hati, cakap sorang-sorang.


************************************


Ingat tak point nombor 21 dalam entry Go 25!? I tulis kat situ I minat baking sampai pernah bercita-cita nak bukak kedai kek. (I tak tipu, itu random facts about me..)

Tapi minat tidak mencerminkan bakat. Kan kan?
I minat baking tapi bakat kurang. Skill pun kurang :(

Alkisahnya malam raya (CNY's eve) tempoh hari I baking kerana terlalu mengidam kek coklat kukus yang sedap itu. I baked dengan penuh passionate (waaahhh gituuu). Malangnya salah teknik (HAHAHA) lalu Kek Coklat yang diidam-idamkan itu tidak menjadi kek, sebaliknya... (jeng jeng jeng)

... menjadi sejenis kuih tradisional Kelantan yang diberi nama beke (ke as in buke = bukan; as if you're familiar with Kelantanese words lah kan).

Mak I salute dengan I sebab terer buat beke (dah 2 kali kek I jadi beke haha). I macam nak bangga dengan pujian Mak I tapi bila mengenangkan Kek Coklat yang menggiurkan, I jadi sedih lantas dah tak mahu baking sampai bila-bila. HAHA Over!

Pelik betul, kat UTP elok je jadi kek tapi bila bake kat rumah jadi beke lah pulak - Beke Oren dan Beke Coklat. So, instead of jadi pengusaha ladang anggur, I nak jadi pengusaha kuih tradisional Kelantan. Hmm.. dah boleh start buat paper work dah ni (kidding kidding :P)

Interest vs. Talent
Small matter je ni, there's always a room for improvement (Ain, 2010)
Di mana ada kemahuan, di situ ada highway (Adnan Sempit, 2010)


P/S: Still craving.
P/S/S: Asah bakat.
Baca selanjutnya...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...