Ibu Gojes: August 2011

Sunday, August 28, 2011

New baby!

Some photos from yesterday's outing. 

I love family outing because I don't have to be a driver myself. Normally, my brother (if he's home) will drive us. If he's at work then I have to drive lah, which I don't really enjoy sebab I kena bawak selowly, or else my mom will bising-bising "SELOW sket bawak keto tuh". T___T Sejak I dapat lesen memandu, my dad rarely drive us, he'll stay at home or lepak-lepak kedai kopi je. If my dad ikut, kami 5 beradek kena jadi sardin kat seat belakang tapi lucky me, being kecik is always an advantage. Hik hik hik :P

Actually, I'm kinda bored of driving alone (I need someone to drive me to/from Paka/Bachok for hours; o please someone be my driver - double meaning) :P









P/S: Bought a new camera (just like that silver camera) hoyeah! but pink in color so girly. Well that's me; a girly design engineer surrounded by hilarious men (DE). Why 'engineer' is used for both male and female engineer not like actor and actress or waiter and waitress? *Sigh*
Baca selanjutnya...

Thursday, August 25, 2011

Go Random

Random #1.
Balik kampung tomorrow morning after Subuh prayer. Will try my very best to follow speed limit. Please, jangan kena speed trap lagi. Aku kerja bukan untuk bayar saman so tolong ingat susah payah kerja siang malam mencari rezeki dan pengalaman berharga. Hargai money plis!

Random #2.
Esok balik kampung tapi tak packing lagi. Malas packing. Balik bawak diri je boleh? Dengan biskut raya. I tempah 2 jenis je biskut raya dari budak opis I, RM43. Tak exsaited sangat nak beli biskut raya sebab macam ada keinginan untuk try baking biskut raya sendiri tahun ni. Niat dah ada, tunggu sampai seru je ni. Harap-harap jadi la aku buat biskut raya.

Random #3.
Sekejap aku, sekejap I. Harap tak ada yang kisah. Sebab, "Ada aku kesah?" HAHA :P

Random #4.
Tahun ni I masih dapat duet raya. Paling banyak seumur 23 tahun I hidup. Gila kau, company bagi duet raya RM500. Eh, saya tak kata awak gila, jangan salah faham. Itu hanyalah ekspresi tak percaya dari I yang jarang2 dapat duit raya. Dan eksaited dapat advanced duit raya of cos. HAHA.

Random #5.
Tahun ni akan jadi tahun pertama I bagi duit raya. Tapi yang dah besar panjang tu jangan lah mintak duit raya dari I plis, I tak layan. Sebab I yang kecik tak panjang ni dah stop dapat duit raya sejak masuk universiti (kalau tak silap). I nak bagi duet raya kat budak2 kecik je, yang masih bersekolah. Aww so sweet bila ingat balik zaman kecik-kecik gigih beraya dari rumah ke rumah nak kumpul duit raya. Satu kampung aku jelajah. Berbaloi jelajah satu kampung bawak balik dalam RM50. Dulu-dulu orang kampung aku bagi duit raya syiling je, RM1 paling mahal lah masa tu. Berat jugaklah angkut dompet raya bawak balik rumah.

Random #6.
I buat silap dalam I punya design. Susahkan ramai orang, esp my boss. Nasib baek budak baru, dimaafkan. Nasib baek I buat salah, kalau tak, sampai bila-bila pun I tak tahu apa yang I faham tu tak betul. Thank god. Buat salah itu normal, sebab saya tak sempurna. Tak salah, tak belajar - bos hensem, 2011.

Random #7.
Masa mula-mula jadi design engineer, I hanya ikut je apa yang orang laen (engineer) biasa buat (design) - standard practice. A kata mereka, A lah saya buat. I umpama robot yang ada remote control, bertindak mengikut arahan pada butang kawalan. Biasalah, budak baru yang blur. I tak question pon why, I hanya question how. So, I tahu macam mana nak design tapi tak tahu kenapa I design macam tu. Bukankah engineer perlu tahu apa yang dia buat? Bila orang tanya kenapa, I hanya mampu jawab tak tahu. What a shame!

Random #8.
I tak adalah rasa teruk sangat bila buat salah dan jawab tak tahu kepada soalan-soalan yang I tak ada jawapan.. sebab I tahu, I'm a beginner and it's a loooonnnngggg way to go. Baby lahir bukan terus boleh berjalan. And it takes 23 years to become an engineer. Ye tak? HEHE :P

Random #9.
I must say a design engineer seorang yang sangat teliti. Susah betul nak jadi orang yang teliti. Kadang-kadang saya rasa saya dah cukup teliti (dan cerewet) tapi tahap teliti saya tu belum sampai piawai design engineer lagi. Perghh. Setiap mm (milimeter; biasa orang pakai ayat setiap inci, tapi aku pakai mm sebab mm unit lebih kecik untuk menegaskan tahap ketelitian yang tinggi :P) drawing kena check dengan teliti, semua kena betul, kena tally dengan design calculation.

Random #10.
I rasa I kena start packing sekarang. Tata people :)
Baca selanjutnya...

Monday, August 15, 2011

Tak sengaja konon

Niat sebenar bukak laptop adalah untuk buat kerja. Tapi tiba-tiba tercucuk broadband kat USB port. Pastu secara tak semena-mena teronline facebook. Tengok notification, Pipah tag gambar semalam kat FB. Secara tak sengaja terdownload gambar lalu terupload kat blog. Tiba-tiba ada entry baru. HAHA tipu sangat~!


Bukan laptop I.
Gambar ni seakan-akan sleeping pills.
Aaaaa I ngantuk tapi kena paksa diri stay up late tonite T_______T


Gambar semalam, iftar anjuran PPT.
Makanan pergh sedap gila! (ada ke makan free tak sedap?) :P
Beberapa orang claim that I makin kurus (dan makin huduh mungkin). Setiap hari bawak muka penat balik rumah (dari ofis). Muka I jenis ikhlas tak reti tipu. Macam nak ambik kursus fake muka atau perasaan (kalau ada). Tolong jangan ikhlas sangat boleh tak? Senang sangat orang nak detect, tak ada privacy (bukankah detection itu sejenis caring?)

But sometimes, I kena berlagak cool. Sebab I engineer dan budak (ex) UTP. Nama UTP I tak tinggal kat Tronoh, I bawak sekali mana-mana I pergi. Biasalah, orang expect tinggi dari produk UTP, kena meet expectation. Takkanlah nak jadi out of spec punya product, ye tak? Take that as a challenge. My boss once said to me, "Saya tahu awak boleh buat, sebab saya boleh buat". He can, takkanlah I cannot, I mesti can punya :P Best betul dapat bos macam ni. Baik lagi helpful serta handsome. Hari-hari mengadap bos pon tak apa (Tolonglah jangan ada orang opis baca) HAHA :P


P/S: Please, jangan kata I kurus sebab kerja kuat (walaupun I workaholic), I segan.
Baca selanjutnya...

Friday, August 12, 2011

Hello weekend :)

Salam people, happy weekend! (It's already weekend here)

Sebenarnya, I tak adalah teruja sangat dengan kehadiran weekend. Weekend atau weekdays kelihatan tiada beza. I spent most of my time at office, doing design for my project(s). Eventho it's stressful (sometimes), I enjoyed my 8-5 slots because I have awesome colleagues. Walaupun gila (I mean gila-gila), you all terbaeks! Thanks, you made my day(s) ((eceh!))

I love my job (Aku rasa, next time dah tak perlu mention ayat ni kat sini.. asek-asek ayat sama je. HAHA)
Yes, I love my job. I love my boss even more for having faith in me. Thanks for the opportunity, for the trust. Alhamdulillah :)

Have a wonderful weekend everyone! See you in next entry (yang tak tahu bila). TATA.
Baca selanjutnya...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...