Ibu Gojes: November 2011

Wednesday, November 30, 2011

Another Wordless Wednesday





Konon-konon candid padahal self-timer :P
Baca selanjutnya...

Sunday, November 27, 2011

This is where I ...

This is where I work

This is where I jemur baju :P

This is where I pakai tudung when I'm late for work, sambil panaskan enjin kereta, jimat masa katanya HAHA.
Please don't try this at home, I warn you :P

P/s: Salam 1 Muharram friends! Marilah sama-sama berhijrah ke arah menjadi insan yang lebih baik, InsyaAllah. Hopefully I'll always be early for work, starting tomorrow. Early bird catches the worms, they said. Oh btw, I don't eat worms :)
Baca selanjutnya...

Friday, November 25, 2011

Friday is a bless

Assalamualaikum, apa khabar semua? Hopefully semua orang sihat-sihat je, and happy and blessed :) Alhamdulillah for another day He gives us to breath, to feel the warmth of the sun, the see the beauty of the world; to live. Alhamdulillah alhamdulillah alhamdulillah :)

It's been raining heavily for last few days in Kelantan and Terengganu, causing flood in some areas. Luckily my hometown and Paka is not affected. However, I am not able to go home (hometown) as some roads has been closed for traffic; pity me. Actually, if there's no flood and the road is not closed, I still can't go back to my hometown as I work this Saturday (tomorrow). It's double pity for me as the next day (Sunday) is holiday here in Terengganu for Maal Hijrah celebration, and I'll be back in office on Monday.

Kerja selang-seli, bosan lah tak sempat amek mood, momentum tak sampai. How about productivity? Hmmm we'll see :P

Alhamdulillah, mentari muncul lagi bolehlah jemur baju. Hopefully sempat kering, kalau tak I menangis bersama langit. HAHA. Friday's always a favorite, I can spend my day leisurely. Doing some house chores, reading novels, blogwalking, facebooking, watching movies (movie marathon on laptop - I don't have partner to go to cinema, what a loser). Friday is a bless. I noticed that every Friday is a fine day (in term of weather). Maybe it's because of Friday is the head of days (penghulu hari). Alhamdulillah untuk nikmat ini :)




For those who affected by the flood, be strong. Parents please take care of your children, don't let them play near the water/flood. Hopefully no more death because of flood. Amiin :)
Baca selanjutnya...

Wednesday, November 23, 2011

Friday, November 18, 2011

I'm home again!

Good luck to all SPM candidates, especially my younger sister Azrini Azid. 
All the best sis, please beat my SPM result please please :P (Amiin)




P/S: Semacam tak ada kaitan tajuk dengan isi. Kalau buat karangan SPM confirm tak lulus.
Baca selanjutnya...

Wednesday, November 16, 2011

Rutin versus pintu suka hati doraemon

Assalamualaikum :)

Setiap hari otak penat. Apabila otak penat, badan automatik akan penat. Setiap hari balik kerja mesti penat. Nasib baik lah manusia sejenis makhluk yang mandi . Tentu sekali aku seorang manusia dan sebagai manusia aku mandi (setiap hari dua kali). Selepas mandi terus segar bugar. Yang tadi mengantuk nak tidur dah tak jadi tidur. Bila dah on laptop lagi la tak mengantuk. Dan dan update blog.

Setiap hari I terfikir, macam mana nak jadi surirumah yang bekerjaya? Weekend housewife mungkin boleh. Btw, adakah surirumah dan housewife membawa maksud yang sama? I rasa sama.

Kadang-kadang I twist soalan pertama tadi kepada; macam mana nak jadi engineer yang menguruskan rumah tangga? Manage both well, simultaneously.

Seriously I kagum. Career woman yang manage house chores tanpa khidmat orang gaji serious I kagum. I kagum! Tengoklah I, baru single mingle pon dah sempotttt. Eh ni cerita 2-3 tahun lagi, lek-lek luhh~ kehkeh ;p

How I wish bumbung rumah sewa I ni transparent. Senang nak tengok bintang. Tapi malam ni takde bintang pon I bet. Sebab hujan; semacam seharian jugaklah langit menangis hari ni. Langit bersedih sebab matahari tinggalkan dia. I basuh baju semalam, tak kering-kering baju I. I juga bersedih bersama-sama langit tapi I cool takdelah sampai menangis sebab baju tak kering. Baju tak kering boleh mendatangkan stress, tahu? Eh tadi kata cool? HAHA :P

Kadang-kadang I terfikir, apa akan jadi kalau pintu suka hati doraemon itu benar-benar wujud? Tentu sekali I orang paling gembira. Tentu sekali tiap-tiap malam I tidur rumah parents I. Dan setiap weekend I pasti melawat kawan-kawan baik I; nite-walking, squashing, gossiping bla bla bla. I miss cooking and baking, macam kat UTP dulu-dulu. Rindunya budak bilik sebelah yang suka cari pasal dengan I. Cakap dengan I kalau bukan high pitch memang tak sah. Kalaulah mesin masa doraemon tu wujud..

Kalaulah pintu suka hati dan mesin masa tu wujud, tak adalah maknanya rindu ye tak? Apalah yang ada pada makna menghargai kalau semua benda nak senang tak nak susah. Apa yang tinggal pada makna hidup kalau tak menghargai setiap detik yang berlalu.

Sebenarnya, ke manakah hala tuju entry ni sebenarnya? Hmmm.. Yes right, tak ada hala tuju sebenarnye kehkeh :P Tidur lah weyh, esok kerja! Good night people, sweet dream :)
Baca selanjutnya...

Saturday, November 12, 2011

S - Sabtu

Assalamualaikum semua :)

Today is not a good Saturday. I mean my Saturday is not that nice. Or in other meaning, entah lah labuuu.

I'm not complaining for working on Saturday, seriously. Designing is a hobby, remember? :P

I'm moving to the next level of design engineering, upgraded to level 3. Kehkeh memandai je letak level. Pressure vessel is no easy item to design, even it is just for a simple design. Today I was pressurized with blurry drawings from client (which I have to follow their previous design, based on those given drawings). Drawing tahun 1999 - scanned then hard-copied. Whoah mencabar gila nak baca drawing. HAHA adakah drawing dibaca? Of cos lah, there are words too in the drawing, not just solid lines and circles. Kehkeh.

Yeah, blame that drawing for headache. Kesian mata I kena kerja keras hari ni. Lalu mata I penat, membuatkan I ngantuk dan tiada mood untuk design lalu I maen-maen sahaja hari ini. I keluar opis pusing-pusing satu bangunan design, merayau-rayau buat-buat busy beramah-mesra dengan opismet yang lainnye sambil bertanya itu dan ini (berkaitan kerja). Kehkeh. Pukul 5 terus balik. Sabtu takyah kerja kuat sangat kot~ HAHA :P

Nasib I tak baik hari ni. Sebab hujan petang tadi. I reverse parking kereta I ke bawah porch rumah sewa yang cantik lagi indah ini. Cermin sisi blur ditimpa hujan. Tambahan pula, brake tak makan lalu pemandangan belakang diperjudikan, hanya harapkan sensor sahaja. Tapi malang itu tiada bau. Sedar-sedar kebaboo.

Alamak! Lampu belakang pecah laaa. Tiba-tiba sakit hati. Kesejukan hujan tak mampu memadamkan panas dalam hati lalu #$%Q#%&^%YT&*^! Nasib baik bodoh je yang terkeluar, perkataan-perkataan lain sempat ditapis. Ada filter agaknya dalam mulut I. HAHA :P

I fail ujian yang satu ini. Bukankah I sepatutnya bersabar sahaja tadi? Diam itu nyata lebih baik. Filter itu bocor agaknya, perlu ditampal. Tapi nak tampal dengan apa? Hmmm (wondering)

You alls ada idea tak nak pakai apa untuk tampal filter itu? If you do, please let me know :)
Baca selanjutnya...

Friday, November 11, 2011

Selamat Pagi Jumaat

Assalamu'alaikum wrt.

Selamat pagi Malaysia! Selamat pagi Kerteh! What a bless, another beautiful day :)

Selamat berhari Jumaat yang bertarikh 11.11.11. Btw, cun sangat ke 11.11.11? I rasa 20.11.2011 lagi cun sebab I tak suka nombor berulang. Kehkeh.

Oyyya 11.11.11 ni special untuk kawan I yang nak bertunang hari ni. Congrats dan tahniah! :) Semoga berkekalan ke jinjang pelamin dan semoga panjang jodoh ke akhir hayat hendaknya.

My turn is on 20.12.2012. (kidding kehkeh :P) tapi bukankah kata-kata itu merupakan satu doa? Amiin :)

Pagi ini pagi yang produktif. Bangun pagi-pagi macam biasa. Sental lantai dan dinding toilet lepas Subuh. Basuh baju, lipat kaen. Sapu rumah jugak. Kan I dah kata, I ada bakat jadi surirumah :P Dan of cos I suka jadi surirumah. Cumanya sekarang I lebih suka jadi designer sebab belum jumpa rumah yang sesuai untuk I jadi surinya. KEHKEH :P

Oyya, designer tu semacam hobi bagi I. Bukanlah seperti sebuah pekerjaan. Nice kan? HAHA :P

Eh housemate I dah siap. I kena mandi sekarang or else I kena tinggal. KT here we come~ weeeeehuuu :)
Baca selanjutnya...

Monday, November 7, 2011

Random Raya

  1. It's 2nd day of Aidil Adha. What a bless celebrating raya with family.
  2. In less than an hour I'll be heading to Paka. Esok kerja weyh!
  3. I bought 1 big pack of green peas cikedis for raya. So yummmy, terkenang zaman kecik-kecik suka makan cekedis kacang pea. Hehe.
  4. My family didn't do qurban this year, so we just waiting for generous people to give us some meat as a present during the festival. Many thanks to those generous people :)
  5. I've framed my convocation photos. My dad is the most exciting person on earth to see my photos. He asked my younger brother to hang the photos on wall instead of putting them on some cupboards.
  6. Let's have lunch! Daddy's calling from kitchen.
  7. Tata everyone, see you next time. Love you muah! 
Baca selanjutnya...

Tuesday, November 1, 2011

HEX

  • Over betul entry buat title HEX, gara-gara terlalu overwhelm by the HEX lah ni.
  • I'm so cracked. I mean, I cracked my head today. What a day!
  • "Dah abes try ke ni? Crack kepala awak tu dulu. Dah abes crack, abes ikhtiar baru cari saya." Sampai hati bos suruh I crack kepala sendiri. 
  • I bukanlah manja sangat sebenarnya. Tapi HEX is totally a new thing for me. Bukanlah I tak pernah tahu pasal HEX tapi apalah sangat ilmu FYDP itu dulu.
  • Tapi I macam menyesal jugak sebab tak buat betul-betul FYDP dulu. At least faham konsep. Sebab kat sini kebanyakan orang stream mechanical. Susah betul terkontang-kanting dalam lautan mechanical engineer. Wah over kau Senah, padahal kau tu pun mechanical engineer! Eh tukar nama lagi? HAHA
  • Kadang-kadang I pelik, kenapa I suka sangat design. Walaupun kepala dah crack seharian kat ofis, balik rumah sambung lagi crack kepala. Nasib baiklah bukan betul-betul crack, kalau tak dah lama berterabur kepala I.
  • I'm so grateful that I find my job interesting and I love it. It's OK to crack your head, just don't crack your heart :P
  • My HEX is 461.45% over-design. HAHA esok confirm pecah kepala nak tunggu dalam acceptable range which is 10%.
  • I'm lucky because majority of my housemates are Chemical Engineers (50%) so I can freely ask them something about... what I want to ask lah :P
  • 50% tu sebenarnya mewakili 2 orang sebab kami berempat jerr. HAHA :P
  • I ngantuk. HEX still overdesign - 456.95%. At least ada hasil walau tak seberapa.
  • Good nite all, have a wonderful dream :)
Baca selanjutnya...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...