Pakar Cantik: 2014

Sunday, August 10, 2014

Bila rindu kumakan almond london

Waahh gitewww tajuk entrinya.
Poyo tak bertempat. Hakhak :p

Almond london ni sumpah sedap. Tak tahulah sedap sebab FREE atau sebab si pemberi. Ewaahh sudah menampakkan ciri kemanisan di sini. OK taknak layan sweet sangat nanti kena diabetis. Kalau kena diabetis siapa yang susah? Sayalah yang susah, awak apa tahu?

Bosanlah menaip. Rasa macam nak baca buku. Eh sejak bila menjadi ulat buku? Sejak ada orang hadiahkan buku hikhik.

Baca selanjutnya...

Saturday, August 9, 2014

Makan Besar

Semalam, katanya nak makan di Cookies & Ginger. Tapi sebab gerak lambat dan jalan jem teruk, terpaksa tukar ke plan B. Maka ke Bigfood lah kami semalam.

Sampai kedai makan pun dah pukul 11 lebih. Bayangkan betapa menderitanya perut aku. Sempat tidur lagi dalam kereta sebab jem teruk. Motif lah malam-malam minggu nak buat kerja pembinaan besarkan jalan.

Bigfood; sesuai dengan namanya, portion makanan yang dihidangkan sangatlah besar. Selayaknya, aku tak layak makan kat sini sebab nanti membazir. Kami order seperti dalam gambar (lupa nak capture nama meal). 3 orang makan pon tak habis. Memang membazir T_T

Korang kalau rasa perut kecik macam aku, bolehlah share dengan orang sebelah. Dan jangan tamak nak order macam-macam jenis, nanti tak larat nak habiskan. Lainlah kalau kau memang suka membazir. Tapi membazir itu amalan syaitan, harap maklum.

Makan sampai pelayan suruh balik (orang last). Nampak tak gigihnya nak cuba habiskan meal tu?

Baca selanjutnya...

Friday, August 8, 2014

Masih menunggu?

Ok. Aku sudah sampai di Tesco Sri Alam, tempat yang dijanjikan tadi. Aku nekad datang tanpa menunggu lampu hijau dari Zu. Kelaparan membuatku bertindak luar kawalan. Kan aku ada tulis tadi pasal tekanan. Kelaparan juga salah satu tekanan (bagi aku) dan tanpa disangka, tekanan ini mendorong positiviti kepada aku. Menunggu bukankah sifat mulia?

Zu baru call, katanya baru nak gerak. Baiklah Zu, aku setia menanti di sini.

Aku rasa macam takde motif aku update blog bercerita pasal menunggu kawan untuk pergi makan. Dah takde idea sangat ke ni?

Aku rindu kampung, walau baru tak sampai seminggu sampai Pasir Gudang dari Bachok. Ok, aku taknak berangan kewujudan pintu suka hati yang sangat kartun itu. Tapi aku kagum betul dengan manusia kreatif yang reka kartun tu. Bikini bottom; paling tak boleh blah boleh plak si spongebob tu main tanggap si obor-obor macam tangkap kelip-kelip kusangka api. Dia tahu tak aku allergic dengan obor-obor? Macam la dia kisah kan?

Ok lah. Dah malas nak menaip. Taip banyak-banyak buat aku lapar. Kalau tak menaip pon, aku memang tengah lapar pon. Makin lewat makan makin tinggi chance aku menggemok. Ok rilek je. Puasa tahun depan kurus balik.

Baca selanjutnya...

Menunggu lampu hijau

Aku sedang menunggu Zu, kawan aku di Pasir Gudang ini memberikan isyarat lampu hijau kepadaku. Aku sudah siap, janji dengan Zu mahu keluar makan malam ni. Cookies & Ginger, kalau tak silap aku nama kedai itu. Nanti kalau Zu dah bagi isyarat lampu hijau, aku akan keluar memandu ke Tesco Sri Alam, tempat pertemuan sebelum mengorak langkah lebih jauh ke Adda Heights (kalau tak silap aku, kedai makan tu letaknya di Adda Heights). Janji pukul 8.30, katanya. Sekarang sudah 8.34. Adakah aku terlalu taksub pada ketepatan masa?

Malam ini malam minggu, malam yang dinanti-nantikan. Kononnya mahu berjimba malam minggu, esoknya tak perlu bangun awal bersiap-siap pergi kerja (harus bangun awal untuk solat subuh, itu wajib).

Kononnya lah. Esok aku perlu pergi kerja. Atas dasar tanggungjawab seorang pekerja, aku relakan sahaja diri ini menjadi workaholic. Aku harap, workaholic aku di Pasir Gudang ini hanyalah pada jasad sahaja. Janganlah workaholic terus sampai jiwa tertekan. Tekanan tidak bagus, dalam banyak perkara. (Ya, kadang-kadang tekanan bersifat positif; tapi kebanyakan kadang itu, negatif lebih menyerlah).

Aku ingin berpesan (lebih kepada diri sendiri): jangan jadi hamba kerja.

Ah, sudah 8.42, isyarat lampu hijau dari Zu belum menunjukkan tanda. Apakah aku perlu berlapar lebih lama?

Terlalu banyak yang aku ingin luahkan. Mungkin blogspot bukan tempatnya. Mungkin, macam dulu-dulu, buat karangan dalam hati je. Mungkin, aku harus berhenti sekarang.

Semoga lepas aku hit publish, Zu segera memberikan isyarat lampu hijau. Zu, mudah-mudahan kau 'mendengar' seruanku ini.

Baca selanjutnya...

Thursday, August 7, 2014

Sweet(er)

Salam all.

It's been ages since my last post.

Aaahh why everytime I want to write I cannot write?

Writer's block, perhaps.

***

Menulis perkataan perhaps mengingatkan aku pada lagu Perhaps yang Yuna nyanyi (versi Yuna, penyanyi asal aku tak tahu). Aku suka lagu tu tapi aku tak reti nyanyi. Aku lagi suka dengar Yuna nyanyi dari dengar aku sendiri nyanyi. Entahlah; mungkin sebab Yuna tu penyanyi dan aku pula hanyalah seorang estimator. Bagai langit dan bumi perbezaan kami. Macam enggang dengan merak, mana boleh terbang bersama. Eh merak boleh terbang ke?

Dah nak masuk setahun aku kat Pasir Gudang ni. Tak sangka aku boleh survive. Kalau kau dengar cerita aku pasal Pasir Gudang (dari suara aku sendiri), pasti kau kagum dengan aku. Ah tak payahlah kagum sangat, aku sendiri pon tak berapa nak kagum dengan diri sendiri.

Kau bayangkan, dalam masa 10 bulan ni, dah 6 kali aku pindah rumah. Kau kiralah sendiri purata berapa bulan aku tinggal di sesebuah rumah tu. Secara jujurnya, aku sangatlah tak suka hidup secara nomad (berpindah randah). Tapi, Tuhan lebih tahu. Mungkin, aku tidak sukakan sesuatu tapi ia baik bagi aku. Dan mungkin juga, aku sukakan sesuatu tapi ia tidak baik bagi aku. Tuhan tahu, sedangkan aku tidak.

Aku rasa, dalam hati aku sekarang penuh bunga. Sejak bila entah aku tertelan biji benih bunga. Tapi yang peliknya, bunga mekar dalam hati, bukan dalam perut. Ah peliklah.

Tak ke pelik, tanam bunga dalam hati? Mungkin juga, gara-gara b-complex yang aku makan 2 biji setiap hari tu. B-complex kan bersifat penenang, menenangkan fikiran lalu mendamaikan hati maka tumbuhlah bunga mekar mewangi.

Eh tulis perkataan mewangi mengingatkan aku pada lagu Akim Ahmad, Mewangi. Aku suka lagu ni. Ah, kenapa lagu mewangi yang semacam jiwang ni aku suka?

"Jadikan malamku lebih indah, jadikan siangku lebih terang, biarkan bungaku mewangi selamanya..."

Sejak akhir ini terasa suka pada bunga. Rasa macam nak tanam bunga je kat laman rumah ni. Nak bagi wangi je rumah ni (walaupun rumah sewa je). Petanda apakah ini? Bakal usahawan bunga berjaya agaknya.

Sudahlah, hentikan repekan ini.

Baca selanjutnya...

Saturday, April 26, 2014

Oreo Cheese Cake (Non-bake)

Assalamu'alaikum readers yang baik hati, sudi meluangkan masa menyinggah di blog yang tidak seberapa ini.

Sudah lebih sebulan saya berumur baru. Walaupun umur baru hanyalah sekadar nombor yang digunakan untuk membilang atau mengira, saya masih ingin merahsiakan nombor tersebut. Sebab macam best bila orang tertanya-tanya umur saya. (Walaupun sebenarnya, kalau godek-godek blog yang tidak seberapa ini, kalian akan mendapat jawapan kepada rahsia yang digembar-gemburkan pada ayat-ayat sebelum ini.)

"Berapa dah umur kau, Mizah?"
"Entahlah, lupa. Ko rasa?"
"24?"
Gelak sakan.

Apabila terlihatkan post title, saya harus mula membawa diri ke pangkal jalan.
Pelan-pelan.

Sempena hari lahir saya yang ke ** bulan lepas, saya dengan senang hatinya membuat beberapa biji kek sebagai tanda meraikan pertambahan usia. Usia bertambah, mudah-mudahan amal kebaikan juga meningkat. Juga, bertambah ahli keluarga dan kasih sayang. Tidak dilupakan juga, senyuman manis :)

Tak dapat saya nafikan, sejak sebulan-dua bulan ini senyuman saya makin manis. Saya rasalah.

Nah, resepi Kek Keju Oreo Tak Perlu Bakar yang telah diolah mengikut keadaan dan citarasa semasa penulis.

Bahan-bahan:
Seperti dalam gambar.




Cara-cara:
Seperti dalam video Kek Keju Oreo Tak Perlu Bakar

Hasil:
9 bekas kek seperti dalam gambar - saiz bekas pati soya yang dijual di pasar malam dengan harga RM2 (dulu-dulu la.. harga sekarang saya tak tahu)




Secara tiba-tiba, entry tamat.
Baca selanjutnya...

Deep



Biar Jiwa

kau bikinku gigit bibir sendiri
lamakah lagi kita sepi?
kau bikinku renung sinar mentari
lamakah lagi kita begini?

alangkan bulan terang
hilang nyawa tanpa bintang
apalagi aku

alangkan bunga kembang
pudar warna tanpa siang
bayangkan aku

berkaliku mintakan dari dulu
usah kau tunggu ucap itu
berkaliku bisikkan pada kamu
usah kau buntu aku milikmu

alangkan bulan terang
hilang nyawa tanpa bintang
apalagi aku

alangkan bunga kembang
pudar warna tanpa siang
bayangkan aku

perlukah aku menyebut setiapnya
yang indahku tidak akan ada makna
bila kau sembunyi dan bermain lari-lari
separuh aku sudah pun mati

tak mampukah kau percaya
haruskah ku hebahkannya pada dengki dunia?
tidak bisakah kita sekadar pejam mata
biar jiwa bersuara

biar
biar
biar jiwa
bersuara

Sumber Lirik


Baca selanjutnya...

Sunday, March 30, 2014

Of her, alien and dot dot dot

Assalamualaikum wrt

Hello readers, good to see you again :)

Well, we're approaching end of March already. And that marks my 6th months here in Pasir Gudang. That's fast, don't you think? Half way to go until my 1st year anniversary (I mean the end of my contract) with my current employer.

The 1st half was quite a disaster for me. Disaster is a strong word, I believe. And I can say that tough is my other name. And of course, with the help from The All-Knowing I managed to get through all the hiccups and everything.

It was never easy to start a new life here. I struggled very hard just to adapt with current situation, to digest every bits of my new environment. Everything in Pasir Gudang was (and still is) alien in my eyes, mind and body.

I got sick every weekends and I have no one to rely on to. To make things worse, my new job is way harder and stressful compared to my previous position in Kerteh. I was a lonely lone ranger (and still am - but less lonely, I presume).

Honestly, the word 'solitude' is not cool. Anyway, where can I find a sincere & loyal company? I have issues trusting people lately; or maybe, I have issues with my inner self.

Fighting with yourself will always be a burden, the worst part is you will never know who wins the fight -- you or the other you. Kinda irritating, is not it?

So, let's make peace and be happy! ^^V

Baca selanjutnya...

Tuesday, March 18, 2014

You make me wanna say...

... I do I do I do do do do do!


My heart's gonna explode just thinking how to say I do.


Muka sombong tapi dalam hati ada taman. HAHA
Baca selanjutnya...

Saturday, March 15, 2014

Orang sekeliling

Mata tak boleh lelap. Banyak sangat benda dalam kepala. Dah kenapa?

Pelik dengan perangai manusia sekeliling. Kenapa ragam macam-macam? Sebab unik, bukan pendua.

Dah apa yang pelik?

Secara general, mana-mana aku pergi, jenis manusia sama yang aku jumpa -- lelaki dan perempuan. OK general sangat ni. Cuba lagi pada perenggan yang berikutnya.

Secara general, mana-mana aku pergi, jenis manusia sama yang aku jumpa -- jenis yang tak puas hati dengan hidup sendiri. Elaborate, pretty please?

Sebab dah pagi-pagi buta dan esok aku kerja, aku bagi point. Kalau korang faham lah. Sebab biasa kalau aku salin nota dari kuliah, aku sorang je yang faham. Takpe takpe, tak faham isi entry ni bukanlah satu isu. Ini bukan blog ilmiah sangat, jangan risau.

1. Hidup untuk buat orang kagum dengan dia. Dalam bahasa mudah, impress others. Eh tu bukan ke bahasa inggeris? (Kalau anda fahamlah, saya cuba melawak. Kalau tak lawak tak payah gelak)

Sometimes, people are very funny. They struggle just to impress people they dont even like.

Kelakar kan? Dah lah tak suka orang tu, macam-macam dia buat semata-mata untuk buat orang tu kagum dengan dia. Contoh, beli kereta kerlas-kerlas sebab nak kagumkan jiran sebelah rumah yang suka berlagak dengan kereta kerlas dia. Dia tak suka jiran dia tu berlagak dengan kereta kerlas dia, dan mengutuk kereta lekeh dia,  jadi dia pon beli kereta lagi kerlas dari jiran dia tu, biarpun tiap-tiap bulan dia hidup berdompet nyawa-nyawa ikan. Banyaknya dia dalam satu ayat, dia yang mana satu ni?

Kelakar kan? Tak ke?

2. Asyik merungut, membanding-bandingkan hidup sendiri dengan hidup orang lain. Jiran berkereta besar, dia berkereta kecil. Sudahlah kecil, selalu rosak pulak tu. Bla bla bla membebel-bebel kereta kecik, kereta buruk, tak mampu beli kereta baru. Kan best kalau jadi jiran tu..?

Ataupun, kenapa aku selalu KENA balik kerja lewat, dia selalu je balik awal tapi bonus dia dapat full, aku apa dapat? Padahal aku kerja engineer kot, dia procurement je; yang berhempas pulas bersengkang mata buat projek aku ni haa. Tak faham kenapa kerja bukan teknikal dapat bonus lagi banyak dari non-teknikal.

Cerita ni kesian. Sebab tak faham-faham politik bonus. Sepertinya kisah sendiri. Haha.

3. Kita hanya akan bahagia jika kita berbahagia dengan diri sendiri dan sentiasa merasakan cukup dengan apa yang ada.

Mungkin ada yang tak setuju, kebebasan berfikir dan bersuara masih hak individu.

Mungkin, pada sesetengah perkara kita perlu untuk dapat/beri lebih. Contoh, keputusan peperiksaan yang lebih cemerlang, gaji yang lebih lumayan, solat yang lebih khusyuk, dan hati yang lebih ikhlas.

Aku sering dengar pepatah inggeris: sky is the limit. Betul, kita tak tahu sejauh mana kita boleh pergi / our potential is until we push ourselves to the sky.

Maksud saya, dalam bahasa yang mudah, kita kena tolak diri kita keluar dari zon selesa untuk capai sesuatu yang luar biasa -- lebih; seperti yang dibincangkan dalam perenggan terdahulu.

Tapi, kadang-kadang kita gagal mencapai 'lebih' walaupun dah tolak diri sehabis daya berusaha secara luar biasa. Inilah yang dikatakan "Kita merancang, Allah pon merancang. Namun, Allah jualah sebaik-baik perancang".

Key point: berserah dan redho.

Baca selanjutnya...

Thursday, January 9, 2014

UZZ - We are here!

Assalamu'alaikum w.r.t

Setelah beberapa hari perjalanan (entry), akhirnya kita telah sampai di UZZ. Sebab malas nak taip banyak-banyak, saya sudahi entry kali ini dengan sekeping gambar kenang-kenangan yang berwarna-warni. Ni tempat wajib ambik gambar kalau ke UZZ. Selagi tak ambik gambar kat sini jangan balik. Tengok lah tu, tak pernah lengang, ada je orang.. Siap berkongsi gambar lagi dengan dua orang asing. Untunglah mak cik yang kitaorg tolong tangkapkan gambar yang tolong kitaorang tangkap gambar balik tu.. Hmmmph!

Sekian entry pemalas. Eh tetiba dah habes.

Baca selanjutnya...

Tuesday, January 7, 2014

UZZ - The Journey Continues

Assalamu'alaikum w.r.t..

Bertemu lagi kita di sisa-sisa kerajinan yang agak penyegan. Sekejap ada sekejap tiada. Umpama biskut lagaknya. Kasi cicah sama kopi o baru tahu.

Baiklah, sementara masih berteman kerajinan, eloklah kiranya kita teruskan penceritaan yang tergendala sejak beberapa hari lepas.

Pada hari sabtu tersebut, kami bertiga perlu bangun awal sebab kami kena sampai di Tune Hotel sebelum pukul 7.30 pagi. Katanya pukul 7.30 pagi bas akan bertolak ke Singapura. Katanyalah.

Sebab percayakan janji Melayu, kami bangun seawal 5.30 pagi dan ambil turn mandi dan subuh dan bersiap-siap dan bertolak ke Tune Hotel. Ini adalah kali pertama buat kami bertiga, dalam hati tak henti-henti berdoa agar selamat sampai ke destinasi sebelum bas bertolak. Dengan bantuan waze (tentu sekali dengan izin Allah), kami berjaya sampai ke destinasi dengan penuh bergaya ewaahh. Maksud bergaya di sini adalah berjaya sampai di destinasi pada pukul 7.15 pagi. Alhamdulillah :)

Seterusnya, kami isi perut dengan sarapan ringan berupa roti dan milo. Beli kat 7E je sambil tunggu bas gerak. Sarapan tak termasuk dalam pakej ke UZZ ok.

Untuk ke USS, kami spent RM 200 per orang; ini merangkumi tiket masuk USS, tambang bas pergi balik, $10 voucar makan dan $5 voucar beli belah dalam USS - yang mana pada hemat saya agak berbaloi. Saya rasalah sebab ni pengalaman pertama ke USS. Kalau korang dah selalu sangat pergi USS dan dapat better deal, ehem jangan lupa share dengan I okay ;) You can drop a comment or email me at gewmiza@gmail.com

Katanya pukul 7.30 pagi nak gerak ke Singapore tapi tunggu punya tunggu pukul 8 jugak lah baru bas gerak. Dah lah pukul 8 baru gerak, kena pick up orang lagi kat 2 hotel yang berlainan. Dah lah pick up orang kat hotel, kena tunggu diorang bersiap lagi. Kemon people, kami dalam bas ni bukan kerusi dan stereng, tahu? Hormat masa kami boleh tak? Orang yang tak reti tepati masa adalah orang yang paling annoying bagi I. Be punctual, respect others' time. Bukankah I sudah bilang, masa adalah sejenis pelaburan..?

OK, cerita pelaburan bawak ke entry berikutnya, seperti biasa apabila berkerajinan.

Dear readers, please please please be punctual and respect others time, do not make others spending their precious time waiting for you, because of your bad habit. This is common sense, unless you love to foolishly waiting for late comers.

Because of the waiting scene created by irresponsible people, we depart at about 9 a.m. Sebab gerak lewat, maka jalan pun dah start jem. Nasib baik bawak roti yang dibeli di 7E tadi, bole sapu jem. HAHA. Makanya, sampai USS pon lewat lah. Kalau tak silap, sampai USS dalam pukul 11 lebih, padahal operating hours USS start pkul 10 pagi. Terima kasih la kepada mereka yang suka bersiap lambat tu, buat susah-susah je.. Kan dah rugi sejam. Sejam tu macam-macam boleh buat taw..

Sejam tu dah boleh beratur untuk satu ride. Tahu tak long queue tu apa..? Perghh lenguh kaki beratur semata-mata untuk ride 2-3 minit, atau kurang. Kemon people, time is investment!





Memandangkan ini cerita perjalanan, maka tataplah gambar kesesakan yang menghubungkan Malaysia dengan Singapura. Gambar UZZ kemudian. HAHA kejadian satu hari boleh bawak ke minggu atau bulan untuk dihabiskan. The power of words. Haha merapu la lagi~ :P
Baca selanjutnya...

Monday, January 6, 2014

UZZ - The Journey

Assalamu'alaikum w.r.t..

OK malam ni I blogging pakai phone je sebab annoying sangat takleh tekan 's' dan 'enter'. Entry semalam tunggang-langgang berpeluh-peluh I edit balik pakai phone. Mana yang dipublish tu, itulah the bezt I can do. HAHA ada lagi saki baki keturunan 's' yang termutasi.

I tak janji boleh siapkan entry malam ni dengan penuh hemah sebab enzim kerajinan pun semacam dah nak termutasi dah ni. Karang tak pasal-pasal enzim kerajinan menjadi kesukaran. Haha dah takde idea la tu..

So, marilah teruskan penceritaan selari dengan tajuk entry. Kalau baca entry semalam, korang readers pasti tahu UZZ itu apa. Buat yang tidak tahu menahu pasal entry semalam, UZZ adalah USS versi mutant. USS - Universal Studios Singapore. Ewaahh dah sampai USS ko Jah!

Dah kata menetap di Johor, takkan tak nak pergi, sejengkal katak je pun jaraknya. Nampak tak, dekat tak dekat? Cuba bandingkan jari kau sejengkal dengan jari katak sejengkal. Perghh perumpamaan kau Kak Jah, kelas!

Hadoila enzim kerajinan telah termutasi menjadi kemengantukan. Mukaddimah masih belum selari dengan tajuk alamak macam mana ni..?

OK, cerita cepat-cepat.

Kelmarin, (bukan lagu Farhan), bersamaan 4 Januari 2014 kami bertiga telah berpoya-poya di UZZ. Bertiga di sini bermaksud I bersama dua orang kawan I dari Kerteh, seperti yang telah digembar-gemburkan dalam entry semalam. Btw, kelmarin dan semalam bukan hari yang sama, kalau anda faham maksud saya.

Orang Kelantan panggil semalam sebagai kelmarin. I mean, maghing. Kalau anda faham lah. Kalau tak faham tak payah senakkan kepala, buat dekk je dan sila ke perenggan yang berikutnya.

OK, berbalik ke cerita asal, kami ke UZZ dengan menaiki bas persiaran dari syarikat Odyssy; entahlah aku pun dah lupa spelling yang betul macam mana. Tapi yang penting sebutannya odisi. Yang paling penting lagi, syarikat odisi ni terletak di sebelah Tune Hotel. Nak sampai Tune Hotel ni lalu lebuh raya yang mana kalau dari tempat I menetap ambil masa dalam lebih kurang 30 minit. Itupun kawan I yang pandu. Kalau I pandu, diorang tak bagi sebab takut tak sempat sampai. Diorang memang anti kalau I pandu kereta. So, senang lah I tak payah pandu I lagi sukaaa!

HAHA kalau jadi pemandu pelancong macam ni tak lama la kerja, asyik kena maki je. Nama tempat pun tak tahu. Maafkan saya, baru 3 bulan menetap di Johor. Hihi. Lagipun, google dan waze kan ada, apa ada hal :P

Kitaorang memilih untuk menaiki bas adalah kerana tidak mahu bersesat-sesatan di negara orang sambil membazirkan petrol yang sangat berharga. Inikan kali pertama, kitaorang tidak mahu mengambil risiko mempertaruhkan keselamatan dan masa kami di atas jalan raya yang sesak. Masa itu pelaburan, tahu? Melaburlah dengan bijak. Eh tetibaaa..

Sebut pasal masa, eloklah kiranya I mengundurkan diri kerana esok perlu bangun awal. Terbangun lambat boleh menimbulkan seteres. Oleh itu, rawat root cause supaya seteres tak timbul dengan tidur awal. Padahal 11.30 malam bukanlah awal lagi, sudah masuk kategori awal kelewatan dah ni..

Selamat malam. Cerita UZZ bawak ke entry berikutnya apabila berkerajinan.

Baca selanjutnya...

Sunday, January 5, 2014

The reminder

Assalamu'alaikum w.r.t..

Long time no bloggingI've been a busy bee lately - a lame excuse for not updating blog. I was lazy actually; and not to forget, writer's block attack. Plus, the laptop I'm using now is not 's' friendly. Gosh it's annoying when I have to ctrl+v everytime 's' involved in my writing. Can you imagine how many times I've to do that ctrl+v thingy just to finish a simple sentence?

so I will try to avoid any s in my writing, if possible. I apologize for inconveniences caused. Why so many words with 's' in my head now? I think I'm gonna replace 's' with 'z'. Wahhh giteewww. Merazalahh!

And why zuddenly enter key iz not working? Korang buat pakatan eh taknak bagi I merapu..? Kemon keyboard, bagi la can I lepaz gian nak merapu ni.. Azyek buat karangan dalam hati je, mana beztt. OMG kena guna zpacebar untuk mazuk perenggan baru..?

OK, redho. Zpacebar pon zpacebar lah.

Dah tu, rajin pulak buat karangan banyak perenggan. Dah la zatu perenggan zatu ayat. Jeng ahh!

Memandangkan macam bezt je tekan zpacebar lama-lama, zatu lagi perenggan dengan hanya zatu ayat. 
AHAHAHA! <-- ini bukan ayat

OK, zudah-zudahlah. Merapu banyak-banyak tak datangkan untung pon. Zo, marilah menuliz cerita berfaedah. Ceritanya begini,

Kawan-kawan I datang dari Kerteh melawat I kat zini zebab terlalu rindukan I! Zoooo zweeet I terharuuu zangat2 zampai termenangez dalam hati. OK itu macam over zket tapi takpe, I bagi can dekat I lepaz gian.


Mereka yang rindukan I
Dan zekarang, I pulak yang rindu mereka

I memang zengaja blurrkan gambar mereka zebab mereka pemalu. Ihikzz! Harap mereka tak marah gambar mereka muncul dalam Hey Mixa! :)

Gambar terzebut diambil zemaza beratur menunggu giliran untuk menyelamatkan dunia berzama Optimuz Prime dan rakan-rakannya. Ewaahh ziap beratur panjang nak zelamatkan dunia.. mulia zungguh penduduk Bumi zanggup bergadai nyawa berperang dengan robot. HAHA hiperbola zangat ko Jahh! Beratur nak naik Evac di Tranzformerz the Ride. Teka kat mana..? UZZ! HAHA zorry, blame the keyboard!!

Tapi tapi tapi...

Bukan cerita UZZ yang Kak Jah nak kongzi hari ni. Kak Jah dah kekurangan enzim kezabaran dah ni, dah tak berapa nak layan keyboard tak peramah ni.

Jadi, kita teruz ke point utama;

The Reminder 

sabda Rasulullah s.a.w, 

"Orang yang membaca 1 HURUF dari kitabullah maka baginya 1 KEBAIKAN & setiap KEBAIKAN setara dengan 10 KALI lipatnya. Aku tidak mengatakan alif laam miim satu huruf akan tetapi alif satu huruf, laam satu huruf & miim satu huruf" [HR. Tirmidzi]

"RAJIN-RAJIN BACA AL-QURAN"

sesungguhnya Al-Quran memberi petunjuk ke jalan yang benar dan diredhai...

From Kerteh with love
The sweetest reminder 

Thanks for the visit. You're the sweetest friends on earth! I love you and you know it ;) Looking forward for next meeting/hangout!

Zehingga berjumpa lagi di lain kerajinan. I akhiri kerajinan I memblog harini dengan menekan butang publizh.

Wassalam..
Baca selanjutnya...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...