Pakar Cantik: August 2016

Wednesday, August 24, 2016

Testimoni Ostematrix Shaklee

Assalamu'alaikum w.r.t

Kita sedia maklum Kalsium diperlukan untuk membina tulang yang sihat dan kuat. Tahukah anda, Ostematrix Shaklee bukan sekadar kalsium? Ostematrix Shaklee mengandungi gabungan Kalsium, Magnesium dan Vitamin D3 untuk membantu penyerapan kalsium ke dalam tulang. Pengambilan kalsium tanpa magnesium dan vitamin D3 akan menyebabkan kalsium tak dapat diserap sepenuhnya ke dalam tulang dan mungkin akan meninggalkan endapan mineral di dalam tubuh.

Untuk khasiat dan keistimewaan Ostematrix Shaklee, klik sini



Ostematrix menyokong tulang yang kuat

Kandungan Ostematrix Shaklee

Testimoni Ostematrix Shaklee

Ostematrix Shaklee telah menolong ramai ibu mengandung yang mengalami malasah sembelit dan kekejangan serta membantu orang yang mengalami masalah insomnia, senggugut, buasir, dan migrain. Scroll gambar di bawah untuk melihat lebih banyak testimoni Ostematrix Shaklee.


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 




 Sumber

Order Ostematrix Shaklee Sekarang!

Hubungi Miza 0199363759 untuk order vitamin Shaklee dan konsultasi kulit cantik yang berkesan.

Jaminan Miza - cara makan yang betul dan servis tiptop untuk pelanggan Miza :)
Baca: Konsultasi Tip Top (Klik sini)


*****

Shaklee Independent Distributor
Nor Amizah Azid
SID 1237984 (Mohamed Afiq)
0199363759

Ingin menjana pendapatan bermodal rendah dengan Shaklee?
Sertai Miza dalam group rahsia Miza untuk mengetahui bagaimana Miza menjana pendapatan dari rumah. Bimbingan diberikan sehingga berjaya mencapai pendapatan yang diingini.



Baca selanjutnya...

Wednesday, August 17, 2016

Outing Mak-Mak

Assalamu'alaikum w.r.t

Pertama sekali, Umar tengah tidur. Bila Umar tidur, Ibu bosan. Bila Ibu bosan, Ibu mula mengelamun dan berkarang-karangan dalam hati. Lalu Ibu terfikir, kenapa tak berkarang-karangan dekat blog je? 

Malam kelmarin, kawan lama Ibu WhatsApp Ibu ajak pergi KWSP Dungun untuk tukar simpanan konvensional ke simpanan patuh syariah. Kawan lama Ibu, Kak Kim kerja sama department dengan Ibu masa zaman kegemilangan Ibu dulu. Yelah, kerja Engineer mana tak gemilang, kan? Gemilang tak gemilang masa tu, Ibu kerja sampai lewat malam. Pernah catat rekod kerja sampai 12 tengah malam sorang-sorang dalam office. Haa tu bukan setakat gemilang ya, itu gila. Gila kerja. 

Ibu rasalah kan, keputusan Ibu untuk berhenti kerja dan jadi SAHM (Stay At Home Mom) adalah antara keputusan terbaik yang pernah Ibu buat. Walaupun kerja surirumah tak glamour dan tak gemilang macam Jalur Gemilang (mentang-mentang dah nak merdeka), Ibu suka sebab Insyaallah Ibu punya banyak masa untuk jaga dan besarkan Umar. Ibu akui, Ibu bukanlah seorang yang penyabar. Mungkin Tuhan sengaja tetapkan jalan ini untuk Ibu didik jiwa Ibu jadi lebih penyabar dan berlapang dada dengan setiap ketentuan-Nya. 

Eh, apa jadi pada WhatsApp Kak Kim tu? :P

Setelah berjanji dan menepati janji, akhirnya Kak Kim datang ke rumah Ibu pagi tadi. Pagi takdelah pagi sangat, dalam pukul 9 lebih macam tu. Ibu agak cuak sebab Umar masih belum bangun! dan semestinya belum mandi. Nasib baik Kak Kim ibu beranak dua ini memahami kerenah anak kecil yang bermacam ragam - kadang-kadang bangun awal, kadang-kadang bangun lewat. Ikut suka dia je kan nak bangun pukul berapa. Nasib baiklah tak kena solat Subuh budak-budak kecik ni :P

Sambil tunggu Umar bangun sambil buat air, hidang biskut raya (yang tak habis-habis lagi) sambil sembang dengan Kak Kim dan anaknya, Nuha. Nuha ni boleh tahan talkative orangnya. Tanya itu ini, malangnya acik ni tak pandai translate lalu iyakan aje. Haha sorry ya Nuha. Tunggu awak besar sket acik layan Nuha cakap, dong wori bi hepi :)

Bila Umar bangun je cepat-cepat mandikan dan siapkan Umar. Boleh tahan mengah Ibu nak siapkan Umar. Mana taknya, Umar seberat 7.6kg itu agak aktif masa mandi. Terkial-kial Ibu dalam toilet. Nak pakai pampers dan baju pun bukan main lagi dia nak meniarap sana-sini.

Biasanya kalau nak keluar, akan ada assistant yang tolong Ibu. Konon-konon PA gitu. Haha. Sekarang semua kena berdikari. Dulu kat kampung bolehlah mintak tolong mak atau adik tolong masa nak mandikan dan siapkan Umar. Masa jalan-jalan Abah Umar atau Tokma atau Cikni atau Tok Abah (belah abah Umar) akan tolong pegang Umar. Kalau Ibu sendiri yang pegang Umar, pingsanlah. Malamnya confirm kena urut. Merasalah nikmat berdikari hari ni. Harap-harap tak teruk sangat sakit urat dan tak perlu diurut. 

Eh bilalah nak sampai Dungun ni -_-"

Dah sampai Dungun, melilau-lilau cari bangunan bertulis KWSP. Punyalah melilau, akhirnya terlepas jua lalu Kak Kim pun U-turn. Bagi sesiapa yang tak biasa pergi Dungun tapi nak pergi KWSP Dungun, boleh lah hafal alamat dan gambar di bawah. Kalau taknak hafal, Waze ajelah senang. Jangan disia-siakan teknologi yang dicipta untuk memudahkan hidup kita, rugi! BTW (by the way), gambar ihsan google.


KWSP Dungun Lot No. 84321, Tingkat Bawah Wisma MDD Jalan Yahya Ahmad, 23000 Dungun, Terengganu, Malaysia.

Lalu setelah U-turn dan berparking kereta warna hijau yang bernombor platkan P**, maka kami 3 orang pun menapaklah ke bangunan KWSP. Sekali lagi, Ibu tak biasa jalan-jalan tanpa PA. Berpeluh-peluh Ibu kendong Umar dan handbag yang dipenuhi pampers dan baju spare Umar. Botol air Ibu terpaksa ditinggalkan dalam kereta. Ibu tak boleh kalau tak bawak botol air, rasa tak complete macam tak pakai selipar. Tapi tadi rasa macam dah complete sangat dah sampai sengaja tinggalkan botol air sebab tak cukup tangan :P

Bila dah beranak ni dan PA takde hari ni mulalah Ibu berangan nak beli handbag baru yang lebih besar yang boleh sumbat semua dalam tu. Pampers, wet wipes, baju spare, purse, hand sanitizer, botol air dan barang-barang yang dibeli. Amboi melampau barang shopping pon nak masuk handbag. Nantilah Ibu google handbag multipurpose serbaguna serba bagai. Kalau berkenan Ibu beli baru. Kalau tak berkenan Ibu buat sendiri. Amboi!

Dalam Ibu duk berangan tu, tiba-tiba je dah sampai dalam bangunan KWSP lalu disapa staff KWSP di muka pintu, "Assalamu'alaikum, puan nak buat apa?"

Kami pun jawablah salam, soalan dijawab soalan
"Bagaimana cara menukar simpanan KWSP konvensional ke simpanan KWSP patuh syariah?" Amboi skema sangat tu.

Staff tadi ambilkan tiket giliran untuk kami, tak sempat duduk no giliran kami sudah dipanggil. Amboi cepat sangat ni. Proses dia sangat sekejap, bagi IC (Identification Card - Kad Pengenalan) kepada staff yang jaga kaunter, bagi cap ibu jari kanan, selet ibu jari kanan dekat akad simpanan shariah and you're done! 2 minit pun tak sampai!

Bagi sape-sape yang nak tukar KWSP konvensional ke KWSP patuh syariah, anda bolehlah ke cawangan KWSP segera kerana tempoh pendaftaran dibuka dari 8 Ogos 2016 hingga 23 Disember 2016, atau sehingga quota habis. Yes, you heard me right, ada quota dan berdasarkan pat-pat siku lipat siapa cepat dia dapat. Sebab apa? Sebab peruntukan dana permulaan yang sangat terhad, iaitu RM100billion je. RM100B pon 'JE'? Hello, berapa juta rakyat Malaysia? Googlelah sendiri :P

Memang kena pergi branch ke? Kalau tukar KWSP patuh syariah online tak boleh ke? Leceh lah nak kena pergi branch - kena mintak time off dengan bos, kena drive, kena cari parking, kena ambik tiket nombor giliran, kena tunggu nombor giliran dipanggil, kena bla bla bla..

Tak boleh, dik. Sekarang sistem online untuk tukar KWSP patuh syariah tidak disediakan, ya. Adik kena rajin, usaha lebih sikit. Sebab apa? Usaha tangga kejayaan. Kalau adik bernasib baik, usaha escalator atau lif kejayaan. Untung-untung dapat kehidupan yang gemilang dunia akhirat. Semoga berjaya dik! :)

Bagi sesiapa yang masih belum menamakan penama simpanan KWSP anda, anda juga boleh berbuat demikian di cawangan KWSP yang anda pergi tadi. Alang-alang tukar akaun konvensional ke patuh syariah, apalah salahnya check penama akaun simpanan anda. Sebenarnya, kalau nak check penama boleh check online je. Kalau dah ada penama, baguslah. Kalau belum ada penama, cepat-cepat namakan penama anda. Permohonan penamaan hanya boleh dibuat di branch ye adik-adik. 

Hakak mintak tolong staff KWSP yang uruskan segala dari daftar online, check dah ada penama ke belum, isi borang penama dan tekan tiket nombor giliran. Sebab apa sebab hakak beranak kecik, asyik terkial-kial je. Isi borang pon dah tiga kali. Borang pertama salah isi status Ibu-Anak. Patutnya kena isi Ibu sahaja. Staff KWSP yang baik hati tolong salin borang hakak ke borang yang baru dan koyakkan borang salah tadi tu. Masa kat kaunter, staff bagitahu hakak dakwat maklumat penama dengan saksi kena sama. Hakak guna pen hitam, tapi saksi hakak, Kak Kim isi dengan pen biru. Hadoi kenapa tak perasan? Lalu akak tadi tolong isi lagi sekali borang penamaan untuk hakak. Proses ni pon sekejap je kalau bukan sebab isi borang 3 kali. 

Fuh panjang jugak karangan Ibu hari ni. Eh tadi hakak. Nak guna kata ganti diri Ibu ke Hakak ni? Gara-gara karangan panjang, status sendiri pun sudah lupa. Saya stick dengan Ibu je lah ya, kedengaran murni dan suci :) semacam minyak masak seri murni lah pulak :P

Dah taip panjang-panjang ni takde tajuk lah pulak. Pening jap fikir nak letak tajuk apa. 

Pengembaraan hari rabu
Pengembaraan empat sekawan

Mengembara lah sangat setakat pergi Dungun tu je.

Memandangkan hari ni 2 ibu outing bersama anak masing-masing, kita buat tajuk "Outing Mak-Mak" lah ye. Baru kena tajuk dengan isi. Barulah cikgu karangan tak pening nak bagi markah :P
Baca selanjutnya...

Friday, August 5, 2016

Karangan Halimunan

Assalamu'alaikum w.r.t


Pertama sekali, terima kasih kerana masih sudi singgah di blog yang suam-suam kuku dan penuh sawang ni. Last time saya update blog adalah pada 31 Dec 2015, bertajuk Testimoni Alfalfa Complex Shaklee. Alfalfa Complex merupakan produk Shaklee yang mula-mula saya consume sebab nak detok badan kasi bersih, barulah khasiat vitamin dan makanan lain senang nak serap masuk ke dalam sel-sel badan. Sekarang pun saya masih meneruskan makan Alfalfa Complex sebab masih mahu detox badan setiap hari, sebab setiap hari badan saya terdedah dengan toksin - dari persekitaran dan juga makanan yang saya makan.

Puan, detox itu apaan sih?
Miss, detox itu singkatan dari perkataan Inggeris detoxification yang bermaksud proses penyingkiran bahan toksik (beracun) dari badan. 

Puan, apakah badan kita beracun?
Iya, Miss. Badan kita beracun.

Terus, bagaimana ya puan?
Apa lagi, detox lah! :P

Dan dan keluar dialog ala-ala sinetron ni kenapa pulak? Hadoii.

Kenapa saya kena detox badan saya SETIAP hari?
- Setiap hari saya hirup udara dari persekitaran yang tak bersih (asap kereta/asap rokok/asap pembakaran terbuka).
- Setiap hari saya makan makanan yang mengandungi bahan pengawet, pewarna dan perasa tiruan, suntikan hormon, dan juga logam berat.
- Toksin yang terkumpul dalam badan saya lama-lama akan jadi bukit (bukit toksin dalam usus :P)
- Saya taknak bukit toksin wujud dalam usus saya, maka saya detox.




Gambar ihsan google

Errr panjang pulak cerita detox ni -_-"
OK, sambung cerita karangan halimunan pulak, cerita detox saya sambung dalam lain entry. 

Dalam entry ni (klik) saya ada cerita pasal saya kawen, mengandung dan berhenti kerja. Dan entry seterusnya kebanyakannya cerita Shaklee. Maka dalam entry kali ini saya nak sambung cerita mengandung - which is beranak.

Alhamdulillah saya telah selamat melahirkan bayi lelaki seberat 3.25 kg pada 11 Februari 2016, 8:11 pagi. Cerita beranakkan #umarmohamedafiq yang penuh suka duka insyaallah akan dicompilekan dalam entry lain. Mungkin saya akan selitkan tips untuk ibu yang nak bersalin, especially untuk first time mother macam saya.

Sebenarnya ada banyak benda saya nak cerita dalam blog ni, tapi sebab kekangan masa dan tanggungjawab sebagai isteri, ibu, anak, kakak, kawan, jiran dsb (dan sebagainya), saya hanya mampu buat karangan dalam hati. Boleh dikatakan tiap-tiap hari saya buat karangan halimunan dalam hati. Betapa saya nak tekankan tahap tak nampak (invisibility of) entry blog saya sampai guna term karangan halimunan. Kalau cakap takde entry atau blog berhenti rehat seketika kembali selepas ini kan lagi senang nak faham kot (?) Tapi itulah, nak jugak panjangkan entry sebab nak lepas gian lama tak menaip, harap pembaca bersabar dengan penulis.

OKlah, tanggungjawab sudah memanggil. Saya sudahi entry suam-suam kuku dengan sekeping gambar #umarmohamedafiq. Btw (by the way), bagi sesiapa yang masih blur-blur apa benda #umarmohamedafiq ni, ia adalah hashtag yang saya buat untuk anak lelaki saya yang bernama Umar bin Mohamed Afiq. Kalau rasa nak ikuti perkembangan anak saya, boleh search hashtag #umarmohamedafiq di Instagram atau Facebook.

Latest photo - taken at 0900 hours today (5th August 2016) 

XOXO,
amizahazid


Baca selanjutnya...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...