Ibu Gojes: June 2008

Thursday, June 12, 2008

Done

Finally, the oil and gas conference or well-known as Society of Petroleum Engineers Malaysia Student Chapter Conference has come to its end. What a relief. It was the most tiring but most never-regretted 3 days in my life ever. The speakers were great. I do adore them. All of them. Their speeches have injected new spirit into me. I think it's better written as a clearer vision on what oil and gas industry is all about. Interesting, amazing, powerful, a platform to produce money, hi-tech, what else to describe about oil and gas industry? Deep water, subsea, risers, seismic, petrophysics, drilling, reservoirs, bla, bla.. all of them, I've never imagined before. With this little exposure of oil and gas industry, i find myself a bit excited to jump into the deep water; I mean now!! [kidding2]

I feel glad that I attended this conference with great speakers. I told you, they're great. Trust me because they totally are! And the participants, they're good. Not good enough to be great I guess. Punctuality is the unsolved issue here. The questions asked by the participants were awesome. Trust me, they were asking as if they're ready to jump into the industry at that very moment. Like they know a lot about it, and they asked just for confirmation i guess. For me who never asked questions and know nothing about oil and gas industry, those questions were never crossed my mind. Like Elyana said in her song, 'Tak tercapai akalmu' . I bet the questioners must be one of these: 1. final year students who are majoring in Petroleum, 2. a Petroleum Engineering students, 3. Students who wish to major in Petroleum - like me, but I was not one of the questioners. ;)

I know why Syazana did change her course. From Chemical Engineering together with me and our Cheme babes to Petroleum Engineering with a few person that i know. I hardly know people in here - in this very beautiful campus i'm studying now, except for Cheme babes and some people I work with [RECMO VII, MAKK, IW]. One of the speakers was impressed with our university and did compliment us. He was right, our Universiti Teknologi PETRONAS is very beautiful, unless for the hot wheather in the jungle we have to face every day. Well, it's not a big deal anyway. If I were Syazana, I'd do the same thing. Unlucky for MARA scholars, we're not allowed to change our courses. However, I do feel glad that I'm in Chemical Engineering programme and I believe that I'm in the right path. Do wish me luck with Chemical Engineering that I love most. [Chemthermo is excluded, I hate it!!]

There're some pictures that I've taken with my beloved friends in these 3 days of learning and joyful moments but I haven't transfer them into my laptop yet. Perhaps I can upload the pictures when the new semester starts. 'Yet' reminds me of one of the speaker's speech (Ms Amalia, a petrophysicist working with Shell). She said in her last words: 'Yet the best is to come'. I believe that 'rezeki ada di mana-mana, asalkan kita ikhlas kerana Allah'. It might be hard on me at the beginning of building my career and NOT to give up is an option. Life is not all about getting 4 flat every semester or become the most powerful person at work or get good position and being paid with big money or having big house, big cars or bla bla bla.. Life is about ourselves, our hearts, our beloved ones. It's about what, how, where and with whom we want to be. Or simply written, my life is about me.

My life is about me.. I think I gonna post another entry regarding this. Just wait and see. Hope to see you soon as tomorrow i'll off to my kuno home. ;) I can't believe this! I'm writing this post till 3.09 a.m in the peaceful morning. What to do.. when a kuno girl gets a laptop [internet connection would be the best replacement] and she is soooo into blogging, then this is what happen. Frankly typing, being kuno at home is not a big deal for me!

Hmm.. Addition pertaining conference: the food served were really finger-licking. I love eating more and more and even more! I'm getting fat and fatter and fatter and the fattest I'll be in no time. Then I can start dieting to become a slender beautiful young Amizah. Avoiding rice, do some jogging or better some houseworks, eat lots of fruits and vegetables. Let's DIET! Yeap, this is specially dedicated to my babe, Syazana Izzati Zakaria. Winks~
Baca selanjutnya...

Monday, June 9, 2008

Lupakan saja~?

Nak sambung entry malam tadi, pasal harga minyak yg naek mendadak itu.. Sebenarnya lebih kpd kesan kenaikan harga minyak kepada diri aku.. Yeap, aku bukanlah seorang penunggang motosikal, bukan juga seorang pemandu kereta.. aku hanyalah seorang pembonceng dan juga penumpang yg juga berlesen, yg membawa maksud aku boleh jd penunggang serta pemandu.. Tapi, aku seorang manusia yg bercita-cita untuk memiliki sebuah myvi berwarna putih yg amat semat itu. Pegi je mane2, kalo terserempak myvi kaler putih, mesti aku tgk dgn penuh minat sambil pasang angan2 akulah pemandu myvi itu, myvi itu milik aku! Ah.. angan2 semata-mata!!





Tatkala kerajaan M'sia mengumumkan kenaikan harga minyak yg mendadak itu angan2ku itu seolah-olah mula kabur, blurry omputih kate.. Myvi putih itu mula kelihatan kelabu.. Adess! Maybe i should just let the angan2 remain angan2. Stay still in there. Huwarghhh! Kalo dulu2 [b4 harga minyak cam harga sepucuk pistol] angan2ku masih ade harapan utk tak jadi angan2 mat jenin, tp skang mat jenin sedang berkira-kira utk amek angan2 aku and jadikannya hak milik mutlak dia. [Gile ke ape mat jenin ni..?]





Tapi kan, my abah said (while watching Buletin Utama, the night before that abrupt increase) : Tak lame lagi mesti harga kereta turun.. Sume keta keluaran 2000 and above mesti murah ni.. That's what my abah said, assumption semata-mata. Tp cam betol gak, logic la assumption tuh.. kalo harga minyak mahal giler, sape nk beli kete yg berlambak2 kt kedai proton and perodua tuh.. Takkan nk bg sedekah plak kan.. mestila turunkan harga..





Hmm.. berbalik kpd myvi itu.. perlukah aku just let it go, hanya kerana harga minyak yg mahal giler ni? Harga minyak yg naek ni memang takkan turun dah, makin naek adela.. Dahla nnt elektrik pon nk naek jgk, kang hostel fee pon naek jgk.. Adoii! Mungkin nnt hari2 aku makan megi, ikat perut. Ape guna MARA bg duit byk2 kalo x guna kan?? MARA yg baek hati itu dh pk abes2 b4 naekkan elaun arituh.. mungkin diorang dh taw, situasi akn jd begini..(ahli nujum ke ape??) So, manfaatkanlah duit MARA itu dgn membayar hostel fee yg bakal naek (ni assumption aku semata-mata and mintak2 la x naek.. RM780 melayang setiap sem pon dah dikira byk taw).. Bg yg berkereta, manfaatkan duit itu dgn isi tangki keta korang.. Bile dh keje nnt, byar blk dgn senang hati.. Kalo xmaw bayar balik, pandai2 la grad dgn 1st class. Haha.





So, the question is: berbaloikah aku menyerahkan angan2ku kpd mat jenin? Aku bkn jenis yg mudah give up tp keadaan memaksa.. Let's wait and see.. Decide kemudian!




Harapkan keta mainan kfc ni je la yg sudi teman aku g memane ;)

Baca selanjutnya...

Sunday, June 8, 2008

H.A.N.G.A.T

Hari ini hari ahad. Semalam hari sabtu dan kelmarin pulak hari jumaat. Aku masih tercongok di atas kerusi sambil menghadap laptop kesayanganku ini. Hampir 2 minggu aku membiarkan diriku merindu untuk berblog. Almaklumlah kan, bila balik umah yg agak kuno tanpa jaringan internet itu, aku mula berkira-kira untuk menjadi orang zaman batu.. Setiap hari merenung siling dan dinding yang tidak bernyawa. Main kenyit2 mata pon x dilayan.. dah namanye batu mizah oiii!!

Sebenarnya, rumah batu bercat kuning itu tidaklah sekuno mana.. Masih mampu mengejar peredaran masa yang kian pantas meninggalkan manusia yang leka di belakang.. Kalau diamat-amati, di dalam rumah yg tidak semewah mana itu terduduk 2 bijik tv serta sebijik radio di satu sudut yang agak menarik.. Dengan adanya radio dan tv itu, aku masih mampu mengikuti perkembangan semasa.. yang hangat diperkatakan sejak beberapa hari yang lalu - kenaikan harga minyak di malaysia, dgn mendadak sekali!

Sebaik aku mula belayar di alam maya ini, aku tibe2 terjumpe satu blog milik bekas dak jan06 ni.. Khairi majid, sape ntah.. yg aku taw die tuh bekas dak meche (menurut cik keping yg sempat mengingatinya) and skang ni kat france.. Kt dalam blog die tu ade la bermacam-macam entry yg menarik, nice. Aku suke baca walaupon aku x knal die tu sape, yg penting sikap suka membaca yg aku punyai ini harus diteladani oleh setiap lapisan masyarakat.. oh ya, ade satu lagu pasal membaca yg liriknya kedengaran begini apabila dibaca

To gain knowledge
everyone has to read..
let's reach out
open up your mind
Tak kesah la kan, bace ape pon, yg penting baca.. and apa yg dibaca tu mestilah mendatangkan faedah.. bace blog org pon kire berfaedah ape.. kite dpt taw sedikit-sebanyak pasal isu-isu semasa yg dibangkitkan oleh si blogger itu.. seperti si khairimajid ni, die ade post satu entry pasal perbandingan harga minyak antara negara-negara pengeluar minyak ngan Malaysia..

Mari kita bandingkan harga minyak di negara pengeluar minyak lain. Adakah Malaysia yang paling rendah? UAE– RM1.19/litre Eygpt– RM1.03/litre Bahrain– RM0.87/litre Qatar– RM0.68/litre Kuwait– RM0.67/litre Saudi Arabia– RM0.38/litre Iran– RM0.35/litre Nigeria– RM0.32/litre Turkmenistan– RM0.25/litre Venezuela– RM0.16/litre MALAYSIA– RM2.70/litre


dan ini pula antara respon2 dari pelawat blog http://khairimajid.blogspot.com/ ini..

minyak naik tinggi mana pun kena beli jugak, dah tak boleh buat apa, ada minyak pun tak guna, harga mahal semacam , memang malaysia pelik.

duh,.. minyak lagi... takde topik len ke... kang aku nek minyak kang!!! aku jadi orang minyak mer**** semua orang!!! wahahahaha!!!


oh là là... mane boleh nk bandingkan harga2 minyak tu ngan negara2 pengeluar minyak TERBESAR di dunia. mmg la murah! sumer negara yang tersenarai tu menghasilkan from 2 juta hingga 10 juta barrel petroleum sehari! malaysia hasilkan 700,000 saja. even brunei yg org ckp kaya minyak hasilkan 200,000 barrel je sehari. And then sumer negara tu ade reserve minyak lebih 50 tahun, u.a.e. even ada reserve minyak until 100 tahun akan datang n malaysia lak dijangka habis pada 2013! aku bukannye sokong tindakan kerajaan dr segi yg aku rasa cara diorg naikkan minyak tu agak abrupt. but still, aku rasa org malaysia terlampau dependent smpikn kita tak leh hidup tanpa subsidi. maksud aku, subsidi kalo nk bagi petani sumer tu, ok la tapi kalo harga setong minyak naik dua kali ganda dari kira-kira $60 ke $120 but minyak malaysia naik beberapa sen ja, bankrupt la negara kite. nanti kalo byk masalah kwgn kt malaysia lak, kita jugak yg blame kerajaan nnt. so, sori la pjg sgt bebel, but just so ppl know...
dan ini pula komen aku.. (aku x post kt blog khairi tuh)

Aku xtaw sejauh mana betulnya msg forward yg si khairi dpt tuh.. maen forward jek diorang ni kan.. huhu. Aku sokong komen yg ke-3 yg aku sendiri xtaw dari sape.. tp idea tu ade.. hmm.. mmg harga minyak naek dgn sgt mendadak tp tu la kan, rakyat M'sia ni x abes2 ngan subsidi.. asek2 nk kene bantu.. Tp, tgk dari satu sudut laen, bila difikir-fikir, mmg PERLU bantu tp kalo difikirkan lebih dalam, sampai bila perlu dibantu?? Bila mereka (sebenarnya kita - rakyat M'sia) nk jd independent?? Every 31st August we celebrate 'Independence Day' but are we independent enough?? KLCC, Eye On Malaysia, even UTP yg kita bangga-banggakan ni pon, bkn org M'sia yg buat.. sume org luar. Tibe2 plak terbuat entry versi serius.. adess!

Aku hidup di perkampungan nelayan yg rata2nya nelayan yg x kaya hidup kt kampung tuh.. Bayangkan, nelayan kecil-kecilan turun ke laut utk tangkap ikan tp hasil yg diorang dpt xlah seberapa (nama pon kecil-kecilan) Turun ke laut perlukan minyak diesel yg bukan seliter, berliter2! dan harga diesel seliter plak brape RM ye.. bile didarabkan dgn berliter-liter itu jumlahnye berapa?? Katakanlah hari tuh rezeki nelayan tuh ciput jek, dpt la tangkap beberapa ekor ikan yg kalau dijual pon dapat berbelas-belas ringgit jek.. Tak ke kesian kat nelayan tuh, minyaknye abes, peluh penat berliter-liter mencurah ke bumi (hiperbola jek) tp dpt hasil sikit jek.. yela, itu dh rezeki die dpt ciput arituh.. yg tu xyah cakap la.. yg menjadi isu di sini ialah subsidi!! Tp, kalo hasil tangkapan byk pon, byk tu masih x seberapa..

Golongan yg macam ni lah yg perlu dibantu, diberi subsidi. Kesian mereka taw.. aku taw la mcm mane susahnye hidup mereka sbb aku tgk dgn mata aku sndiri.. Lagi2 yg ramai anak.. mane nk cekau duit nk sekolahkan anak2 mereka tu.. takkan lah nk biarkan ank2 nelayan mewarisi pekerjaan nelayan dari bapa mereka? Kalo mcm ni, bila nk maju?? Akan tercapaikah misi 2020? (Ade kaitan ke.. ade la kot)

Td, mase kt stesen bus aku sempat mengerling ke dada sebuah akhbar tempatan (baca headline jek, nama akhbar tu pon x sempat nk toleh). Tertulis kat situ pasal harga tambang bas yg turut naek gara2 kenaikan harga minyak.. JB-KL kalo x silap aku tambang baru ialah rm60, b4 rm 25.. naek lebih 100%. Tak ke gile tu. Mak aku berseloroh "Nnt bli basikal la, balik umah ngan basikal.. x guna minyak", disambut gelak beramai-ramai oleh aku, eQin, umi serta kakak n adiknye..

Ni petikan dari berita harian online, kata2 PM kesayangan kite sume

Abdullah berkata, pada Januari 2007, harga minyak mentah dunia hanya sekitar AS$50 setong. Bagaimanapun, 18 bulan kemudian harga minyak mentah meningkat lebih 150 peratus kepada hampir AS$130 setong dan pakar-pakar dunia menjangkakan harga minyak mentah dunia mungkin terus meningkat pada paras AS$200 setong.
Beliau berkata, situasi ini adalah cabaran utama negara pada hari ini dan kerajaan sesungguhnya amat prihatin terhadap perasaan dan taraf hidup rakyat. "Atas sebab itulah, kerajaan bertahan sebanyak dan selama mungkin untuk melindungi rakyat daripada kenaikan harga, namun harga komoditi dunia itu telah melonjak naik dengan terlalu tinggi dalam masa yang amat singkat,” katanya.


Wah, panjangnye aku membebel mlm ni.. almaklumlah, dh lame sgt x berblog.. kalo ikut hati, ade byk lg isi nk tulis ni tp rase cam mls plak..dh lenguh satu badan dh ni.. penat bertapa dlm bus pon x abes lg ni.. rase cam nk tido jek.. jom2~ jd sleeping beauty a.k.a putri tidur dlm bahasa indonesia ;)
Baca selanjutnya...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...