This is an update :) | Pakar Cantik

Thursday, May 19, 2011

This is an update :)

As salam and hello people :)

I am waiting for midnight. I have a bus to catch at 1 a.m at Dungun (Yes, I'm going back to my hometown ulalala =D). And yessss, you read me right, 1 a.m at Dungun. It takes about 30 minutes to reach Dungun from Paka by car (kalau by feet I don't know lah, tak pernah try dan tak akan try (yes, u boleh gelak sebab I rasa I buat lawak) HAHA).

I'm totally flat but I have to stay awake or else I won't be able to balik kampung. Penatttt nak tido! Tapi nak balik kampung. Aaaaaa~ (menjerit tapi masih ayu). I hairan kenapa I selalu penat after work. Hello, kerja kot~ mana tak penat? Tapi I rasa masa intern dulu taklah penat macam ni. Hello (again), intern kot~ mana nak sama dengan kerja. Trainee versus engineer of course lah menang engineer. Haha. Tapi nampak gaya stamina engineer ni kalah dengan stamina trainee. Trainee(s) dulu melancong dalam bulan puasa, berjalan sakan tak hengat. HAHA. (OK, I tak cerita pasal JK. Next!)

Baiklah, I cerita pasal kerja. Sudah 3 minggu I bergelar Design Engineer di (dot dot dot - nama company dirahsiakan, tapi for those who know me, it's my former internship place). Secara kasar dan halusnya, I murtad Cheme. I mean, I tak practice Chemical Engineering yang 4 tahun I belajar kat UTP tu di sini. Sedih kan?

Taklah! I kan dari dulu lagi fell in love with the deejay deejay dengan DE (Design Engineering), so it's some kind of dream job jugak lah ni. Yes, I love my job. I enjoy my 8-5 slot. Officemates are awesome, a lot nicer than 2 years back (mungkin sebab now I am an engineer, and I was a trainee back then). Alhamdulillah :))))) Tapi, pa yang menyedihkan ialah I asek dihujani soalan skeptik yang berbunyi "Kenapa tak kerja dengan PETRONAS?" Bosan betul nak jawab.

Selalunya I bagi default answer "Tak ada rezeki" bila malas nak layan. Kalau rajin nak melayan, I jawablah panjang lebar (yang padahal tak perlu explanation pon sebenarnya) sebab I tak mahu diorang fikir I kena reject sebab pointer rendah and bla bla (sebab ada kawan I yang difikir kena reject sebab dapat pointer rendah. Waddde lah you people, suka buat assumptions. huh!). The truth is, I tak pernah apply pon kerja dengan PETRONAS. Motip tiba-tiba nak kerja dengan Petronas walhal tak pernah apply pon. Logik sket plis! HAHA :P

Stereotype - semua pelajar Universiti Teknologi PETRONAS mesti (I tak tulis wajib) kerja dengan Petronas. I don't blame u people, no worries. (Walaupun kadang-kadang macam menyesal cakap I budak UTP, tapi I proudly bangga I'm a UTPian. Seriously I do!)


P/S: I teringin nak buat entry yang kaw-kaw punya ikhlas. I nak let out semua yang selama ni I tulis tersekat-sekat sebab I cakap dalam hati, tulis dalam blog (ayat tersirat, kalau tak faham ignore je sebab I menulis bukan untuk difahami).

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...