Pakar Cantik: December 2011

Saturday, December 31, 2011

Running Away

Home is the best place to run/escape.
They never failed me.
Thanks for being there and make my weekend.
I love you!


It was the worst day ever
I cried all my way home (sweet home)
An unplanned escape - worth a thousand smiles (even it's only seven of us)

Feel much more better
Ready to face reality

Be strong, aja aja fighting!


Baca selanjutnya...

Wednesday, December 28, 2011

All Is Well

Let's all watch 3 Idiots tonight (TV3, now)
I watched it several times, tak pernah bosan.
It's some kind of an eye-opener for me.
OK, it's mind actually.
It's something about education; people's perspective and about what you should really do/don't in life.
Go watch it lah then you'll understand :p


***


# Farhanitrate; Prerajulisation
# Is life really a race?

# All is well doesn't solve the problem. 
# It helps us to face it.

# Do you really learn when you memorize all the texts/notes? 
# Do you understand?


***


3 Idiots - all time favorite.
Highly recommended.

Baca selanjutnya...

Tuesday, December 27, 2011

Dear Sir,

Being/acting arrogant will not make people amused; neither respect nor befriend. Well, they might respect or befriend, in front of you. What happen at your back is them to know. Pity you.

***

And pity me, still gasping for a friendship at work. Seriously I make no good friend here. Maybe I'll just let the officemate-friendship over when 8-5 slot is over. Or should not I?

I'm not that kind yang pilih bulu; I'm that kind yang pilih kepala. HAHA. Trust me, I'm a good friend if our head make a good match.

Yes, I'm that kind yang sombong because I'm not THAT friendly. I know how to smile at people and I also know how to smirk when people don't smile back at me. HAHA.

I'm not into texting/SMSing people 24/7; unless I really have something to say (like IMY :P). I don't text people to ask what kind of clothes would you wear to work today, baju kurung or jeans&t-shirt. HAHA kiddinggg :P


P/S: I love you. Have a good sleep people!
Baca selanjutnya...

Monday, December 26, 2011

Live life lively

I heard someone said:


"What's the point of 4-5 years of study if you don't use th0se knowledge you gained during your study when you work bla bla bla..."


"There's something wrong with Malaysia's education system bla bla bla.."


"Why don't you (we) study what you (we) really gonna use when you (we) work? What a waste."




My opinions are:


1. Ilmu Allah luas, you lose nothing when you learn (during your study), instead you gain something. Right? 


Waste does not exist here. 


2. It's true that we don't really use them when we work. I don't use my Chemical Engineering knowledge when doing Mechanical Design, instead I have to learn many new things at work. Even if I do the Process Design, I still have to learn many new things; new terms, new equation, new everything. 


Learning is a never-ending process, FYI. It's not just happen in school, it happens in LIFE too.


3. How you (a girl/boy) suppose to know what you're gonna be when you grow up? How sure are you, you gonna be a doctor when you take Biology for SPM? How sure are you, you gonna be a Chemical Engineer when you sign up for Chemical Engineering course? How sure are you, you gonna be an Engineer when you finished your degree? How sure are you? 


The future is uncertain, how can I tell?


4. Life's a journey, remember? Live life as it is. Embrace your every day.


Yes, you can dream. You can work very hard for your dreams to come true. But when life goes against what you wanted to, remember you still have the future. You still have today. Live life lively.


5. My counselor (MRSMPC) once said: Live purposely (Hiduplah dengan sengaja). Pergi kelas sebab nak pergi kelas (untuk belajar haruslah!), bukan sebab tengok kawan-kawan berduyun pergi kelas bawak buku. 


My CPDC (Chemical Process Dynamic Control - harap2 lah tak salah) lecturer  (I forgot her name but I remember her face) once said: 
... you pursue your study (masters) because of you want to, not because of you have to (sebab you nak jadi lecturer)


So, kesimpulannya ialah: Belajarlah sebab nak cari ilmu, bukan sebab nak jadi senior design engineer :P
Baca selanjutnya...

Mind Awake

I should wake up earlier than I used to now. It's not that I wake up late, it just my nerve transmission is slower in the morning; need time to warm up I guess. Sometimes I still mamai when driving to work, which obviously can cause accident. 

Pernah satu hari I termasuk Reverse gear when red light turns to green at the traffic light. Luckily my car has sensor lalu cepat-cepat I tukar gear D. Fuhhhh; alhamdulillah. Another incident is I lupa tekan break when my car approaching traffic light with red. Scary gila OK. Nasib baik sempat, tu pun dah near-miss I rasa. Alhamdulillah lagi. 

Syukur Tuhan masih beri peluang untuk hidup, untuk lebih berhati-hati, untuk baiki kesilapan, untuk jadi orang yang lebih baik. Hopefully there will be no third incident. Please Amizah, wake up early and drive safely with your mind awake



P/S: It's a reminder, for me and for you readers. Please, drive carefully and do not speeding. It's not about the car you're driving, it's about how you drive. And of course it's about your safety, yourself and your beloved.
Baca selanjutnya...

Sunday, December 25, 2011

What matter most is it's MY definition

Assalamualaikum w.r.t

Selamat petang semua. Selamat berhujung minggu yang panjang. Hujung minggu I macam Chipsmore; sekejap ada sekejap tiada. Jumaat weekend, Sabtu weekday dan Ahad weekend balik. Itu maksud I apabila I wrote macam Chipsmore; sekejap ada, sekejap tiada.

Macam Chipsmore tidaklah bermaksud manis atau sedap atau menyelerakan atau irresistible seperti sebungkus Chipsmore always do. And oh by the way, I sudah lama tidak makan Chipsmore sebab takut I sekejap ada sekejap tiada, maka itu kedengaran seperti scary. Of course I bukan makhluk ghaib boleh datang dan pergi sesuka hati. Tapi kadang-kadang risau jugak dengan apa yang Chipsmore boleh lakukan. Sekejap ada, sekejap tiada; misteri. Eh apa aku merepek nih. Sudah-sudah kembali ke pangkal jalan.


  

 



Eisya & Qeli wedding; congratulations!
Sya, you're so gorgeous I can hardly recognize you that day.
Sorry, long time no see and I'm glad I attended your wedding.

Gambar hanyalah selingan, untuk tontonan kawan-kawan yang tak sempat ke kenduri mempelai. Again, thanks to photographer & FB uploader. Thanks technology too and the person who invent the technology of course :P

Sejujurnya saya tak tahu nak bawak reader ke mana dalam entry kali ini. My life's boring, malu nak cerita. HAHA. Walaupun boring, I joyfully enjoyed my solitary weekend. Bukankah bahagia itu pada hati? It's my life and it's my definition. Forget HD *tiba-tiba*.

Walaupun alone, I still boleh gelak terbahak-bahak watching Boboi in Maharaja Lawak Mega. Seriously they made my day. I don't really fancy MLM for I think previous Maharaja Lawak is wayyyy better. No offence, it's only my personal view.

Today (25.12.2011) I've made something remarkable in my life. I cuci longkang uolls! Yes, longkang yang busuk dan tak rela dipandang itu sudah selamat I cuci. Manually, all by myself. Errr definition manually tu biarlah I seorang yang tahu. Sebab it's kinda yuck and euww. Tapi, demi kesejahteraan mata yang memandang, I rela uolls! I rela.

Saya sangat berbangga dengan diri sendiri sebab saya memang boleh diharap. Walaupun tinggal di rumah sewa, I treat my rumah sewa like my own house. Wah wah wah. Dah tak sabar nak berumah sendiri nampaknya. Haruslah! I kan ada cita-cita lain selain jadi designer. It's housewife! I like doing the house chores, it make me feel good. I love seeing the place I call home (even it's not a home sweet home) clean and tidy. At least in my definition; sedap mata memandang.

Selain mencuci longkang, I juga menonton series of Harry Potter movies. I like Hermoine, so adorable. I suka sangat ada HD (I mean external Hard Disk) boleh simpan movie banyak-banyak sebagai persediaan untuk hari seperti ini. I don't really into shopping mall or cinema alone, for I think it is seriously big loser. HAHA. Watching movie on laptop alone is OK, but not mall or cinema alone. Big time loser :P

Ah entry ini bosan. Sambung tengok Harry Potter lagi besttt. Errr tajuk entry takde lagi niii.. Ermm What matter most is it's MY definition macam panjang sangat. Tapi, ada aku kesah? It's my blog and it's me who write. OK, What matter most is it's MY definition will do :P

Hit PUBLISH POST now!
Baca selanjutnya...

Monday, December 19, 2011

What Is LIFE?

Haunting me everyday without fail.










Searching for LIFE.









Live LIFE!







It's in your (my) hands.
Baca selanjutnya...

Sunday, December 18, 2011

Doraemon pelislah!




Antara fav pics.
Thanks photographer & FB uploader.
Juga tuan punya bunga :P

*****

Hadoiyaiiii badan penat tapi takleh tido sebab gedik minum Old Town Coffee yang berharga RM2.50 dari Stesen Minyak Shell somewhere otw to office from home sweet home pagi tadi. Serius, I kalah dengan caffein walaupun caffein bukanlah sejenis vervain dan saya juga bukanlah seorang (ke seekor?) pontianak. 

Tolong lah, pegi download the Vampire Diaries tolonglah! Lalu tonton lah bersama kawan-kawan sekepala confirm berbahagia weekend anda. Itulah sumber kebahagian weekend saya yang loser. Tak payah kasihankan saya yang loser sebab Klaus sangat charming OK. Sorry Damon, Klaus is soo irresistable. HAHA tak ada kaitan kita ke perenggan seterusnya.

Tolong ah doraemon, nak pinjam pintu suka hati. Penat ah drive jauh-jauh. Sorang-sorang pulak tuh. Penat ah penat ahhh. Tolong lah tolonglahhh. Ada tak sapa-sapa nak jadi my driver? Ada tak? Angkat tangan pelis! :P

Eisya dah kawen semalam. Close friend yang terawal kawen. Tahniah dan semoga berbahagia ke akhir hayat. Alhamdulillah, jodohnya sudah sampai. Best ah attend wedding kawan. Boleh jumpa kawan-kawan sekolah. Best ah buat reunion tak sengaja. Best ah best ah.

Oh ya. I berjaya tambah berat badan tanpa sengaja. Balik kampung pakat duk kata I sudah gemok. Padahal berisi sikit je sebab I sedang berbahagia sekarang. Makan pakai cukup, badan sihat haruslah bahagia. Bertambah-tambah sihat la jadinya (Alhamdulillah). I tak kisah pun berisi sikit (konon) sebab mereka kata cun. HAHA I pon kompius adakah I kerempeng macam kena anorexia sebelum ini. Mungkin ada sedikit ciri anorexia, sebab tu dulu pakat duk kata I kerja kuat sampai badan kurus. Ah benci betol jadi workaholic.

Lagi benci betol bila ada orang kata kat aku "bayar gaji ssaje ah ke mu tak reti buat kerja". Walaupun mungkin dia bergurau, pelis lah akak, ayat tu tak sesuai jadi ayat gurauan (sebab I workaholic); tu ayat menyakitkan hati dan berpotensi jadi pemangkin dendam. Tolonglah adik, jangan simpan dendam nanti hati tak senang. Point utama hidup kita adalah hati senang. 

Root cause adalah hati, ingat? Tidak mengapa kalau orang lain tak pandai jaga hati kita, asalkan kita pandai jaga hati sendiri. Janganlah ambik hati dengan  gurauan kasar akak tu ye. Plis, jaga hati.

Tiba-tiba diserang mengantuk yang melampau-lampau. Perlu tidur sekarang walaupun tak tahu nak pakai baju mana pergi kerja esok. Tolonglah pagi esok jangan stress pilih baju. Pilih baju lagi lama dari iron baju. Buang masa betol. Sebab tu la selalu lambat sampai opis. Hadeh; tolonglah berubah demi Malaysia yang lebih gemilang. Eh mana entah hilang mengantuk tadi.

Sudah-sudahlah. Pergi tidur. Eh rumet aku tak abes-abes ngan compressor dia. Asek-asek compressor dari tadi. Jangan nanti mengigau compressor dah la ye. Jom jom tidur.  
Baca selanjutnya...

Wednesday, December 7, 2011

Dear workaholic, this entry is for you




P/s: Thanks Siti for sharing with me. Sharing is loving, I share with others too ;)
Baca selanjutnya...

Monday, December 5, 2011

Bug bukan serangga

Assalamualaikum w.r.t

Hello friends, how are you doing? Harap-harap semua orang is doing fine because I'm not so OK lately. I'm physically fine, not to worry. It just.. something is bugging my head sampai susah nak tidur malam dan tak tenang bangun pagi lalu tercuci muka pakai shower cream yang berbau bunga melur. Harum semerbak muka aku, tiba-tiba fresh semacam je feeling. HAHA. Bau shower cream aku tu sangat wangi ok. Aku suka gila OK. Orang gila pun tak suka macam aku OK. HAHA dah dah berenti merepek.

Ini tak lain tak bukan sebab HEX. I malas nak cerita HEX kat sini sebab bos I banyak baik tolong I siapkan kerja I. Oh man, mana nak cari bos ini macam? Hanya di sini! Terbaik dari ladang, yo! I'm so grateful having him as my boss. Bukan sahaja handsome, malah tidak kerek, lagi considerate serta cool dan juga kacak lagi charming. Sudah-sudah lah puji boss, bukan naik gaji pun puji melangit sekalipon. HAHA.

Bersyukurlah seadanya. Rezeki hak Allah nak bagi. Kerjalah dengan ikhlas, surely hati tak sakit. Kalau hati sihat (tak sakit), insyaAllah sihat seluruh anggota maka hidup tenang dan gembira (bahagia). Bahagia letaknya di hati. Root cause - hati. Mari bersama-sama merawat hati, mudah-mudahan ketemu bahagia yang dicari.

Sebenarnya, what bothers me more is the expectation, not the HEX. HEX tu small matter je, boleh belajar walaupun hidup bakal tunggang-langgang dipermainkan simulation dan equation serta derivation. Tunggang-langgang sekarang demi masa depan yang gemilang, tolonglah bersabar. Itukan makanan designer. Eceh. Kacang kononnya :P

"Saya nak awak ambil seberapa sikit masa untuk belajar HEX. Saya tahu awak buleh buat, saya yakin dengan budak UTP". OK, since I from UTP can I demand more (in term of reward)? Bersyukurlah bersyukurlah bersyukurlah, jangan demand. It's not time (yet).

And oh ya, my current weight is back to 40++ which is quite normal for me. So, nothing much to worry about losing weight. My tips is, do not take rice at night or dinner. Jangan buat perangai tak senonoh dah kenyang makan nasik terus masuk tidur, tu memang ah tak sayang perut. Suka bela lemak lah tu :P

***

Yes, I like you so much. But you don't have to worry, it's my problem. -Aditya, Jab We Met.

Yes, my problem and plis don't bother :P
Baca selanjutnya...

Thursday, December 1, 2011

Kak Long sayang

Assalamu'alaikum w.r.t :)

Hello December, I dah gemok! Ini serius, I tak pernah tipu sebab ni first time I concern pasal berat badan sebab obvious sangat. HAHA. Biasanya I tak kesah pon kalau gemok sikit pun (sebab tak pernah gemok banyak dan badan I memang cepat turun/naik) so memang tak kesah kalau gemuk sikit sebab nanti turun balik lah tu. Tapi sekarang ni tak nampak macam nak turun pon~! HAHA. Eh sepatutnya HUHU sebab macam sedih sikit.

Tiba-tiba masuk cerita pasal berat, buang tebiat ke Kak Long oii? Memang takleh accept berat dah masuk angka 5. Serius takleh accept. Kalau you perasan, muka I dalam gambar entry wordless wednesday ni nampak chubby dan besar dan gemok dan tak kurus macam biasa. HAHA. Serius takleh terima kenyataan. OK, esok start jogging dan jangan makan nasik pada malam hari.

Semalam buang tebiat melakukan aktiviti masak-memasak lepas balik kerja. Keluar opis pun dah pukul 7 malam, ada hati nak balik masak. Dah lah pukul 7 tu jugak redah pergi pasar malam beli ayam dan sayur dan beberapa bahan memasak. Sampai rumah dah dekat pukul 8, berkejaran semayang Maghrib diikuti Isyak. Sudah semayang ada hati bergayut dengan beberapa kawan beremosi pasal kisah confirmation. Dah confirm jadi permanent staff pon masih nak beremosi, tolonglah bersyukur! OK, skip kisah confirmation.

Pukul 10.30 baru selamat makan. Melampau betol makan nasik lewat-lewat malam macam tu. Tak sayang diri betol la. Dah lah pada siang harinya tak pernah nak skip meal, dan every meal taken mesti bercirikan nasik. Dah tu, macam mana berat taknak naik? Stress sangat ke kerja Kak Long oii? HAHA :P

I tak balik kampong hari ni sebab malas drive jauh-jauh, alone; penatttt. Jalan gelap dowh, serius scarrrryyyy! Nanti I nak balik naek bus je, senang takyah beremosi sensorang sepanjang perjalanan. HAHA.

Gelap macam ni ha. Ni pon considered cerah lagi sebab kat depan tu banyak kereta.

Mak I paling terbaek, dah siap kemas sapu bilik I ingat I nak balik sebab slalu I balik kampung awal bulan. Sorry mak, next 2 weeks I balik okeh! InsyaAlllah. Thanks anyway, love you :)
Baca selanjutnya...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...