Ibu Gojes: August 2010

Saturday, August 28, 2010

Kek Coklat Yummy ;)

Wah, bulan-bulan puasa ni tayang gambar kek coklat yang sedap lah pulak~


Mintak maaf kawan-kawan, bukan niat nak menunjuk-nunjuk kesedapan kek coklat tersebut tetapi hanya sekadar untuk berkongsi resepi. Senang je kawan-kawan, trust me! You all kan tahu i ni pemalas kalau bab-bab masak tapi sekali kalau masak.. hmmph! licin~ Erkk. Tiada niat untuk riak, maafkan saya kawan-kawan. 

Baiklah kawan-kawan, kita terus je ke resepinya. Membebel banyak-banyak pun tak ada guna, bukan boleh 'ngap' pon gambar kek coklat tersebut. Konon-konon sambil bebel sambil ngap. Adalah elok kiranya dicuba resepi yang bakal diberi ini. Sumpah tak tipu, senang dan sedap.

Bahan-Bahan: (Wah, dah pandai guna garis dalam entry :p)
Bahan A:
6 biji telur - Saya guna telur ayam bersaiz besar
2 1/2 cawan gula
2 sudu teh* esen vanila
2 sudu teh* garam

Bahan B:
1 tin susu cair
2 cawan minyak masak
1 cawan air suam

Bahan C:
3 1/2 cawan tepung gandum
2 cawan serbuk koko
2 sudu teh* baking powder
2 sudu teh* soda bikarbonat

*Kerana alasan bujang, saya guna sudu makan sebab tiada sudu teh. OK, alasan takleh blah. Cepat-cepat scroll ke bawah untuk cara-caranya.

Cara-cara:
1. Gaulkan kesemua benda yang terkandung dalam bahan C. Ayak mereka bersama-sama sehingga membentuk mixture seperti dalam gambar

Bahan C yang telah diayak dan digaul bersama
 

2.Pukul semua bahan A sehingga kembang. Saksikan persembahan bergambar di bawah:


6 biji telur ayam bersaiz besar

Vanilla essence out of stock di KR Rahmath. Maka i rembat perisa pandan.



Setelah dimasukkan 2 1/2 cawan gula, 1 sudu makan perisa pandan dan 1 sudu makan garam. Kita pukul sama dia!!! dush dush dush!


Maka akhirnya bahan-bahan A selamat dipukul sehingga kembang.



3. Masukkan sedikit demi sedikit bahan B sambil dipukul lagi sehingga lembik sampai sebati. 

4. Masukkan bahan C sedikit demi sedikit.

 






5. Setelah adunan sebati, masukkan ke dalam loyang/bekas yang sesuai. Kukus sehingga masak

Saya guna multipurpose cooker. Kecik je haa boleh muat.



6. Sedia untuk dihidang :)

Hendaklah dimakan pada waktu yang dibenarkan sahaja. (Berbuka/bersahur - bulan Ramadhan. Lain-lain bulan anytime boleh makan, macam tak biasa pulak dia~)


Note: Bekas yg saya guna kecik je, so kena kukus 3 kali. Jenuh jugak lah nak tunggu 3 batch kek masak. Sambil-sambil tunggu, sebijik dah selamat dimakan bersama kawan-kawan :p

Announcement: Kepada kawan-kawan yang nak rasa, anda sangat-sangat dialu-alukan. Roger me okayh! Stock terhad harap maklum :p

Selamat mencuba kawan-kawan! Mana tahu nanti kawen tak yah tempah kek, bake sendiri jek. haha gurau sahaja :P


Lupa nak bagi kredit, resepi diambil dari sini



Baca selanjutnya...

Thursday, August 26, 2010

Objek Aneh





Nak tahu apakah objek aneh tersebut?
Nantikan kemunculan entry seterusnya yang tak tahu bila..

Time-time bz duk pulun progress report FYP ni la banyak idea nak update blog
Harap-harap habit ini akan berakhir sekarang juga T_T
Baca selanjutnya...

Tuesday, August 24, 2010

Jalan Slow Slow

Berperasaan seperti mahu berlari
Tapi apakan daya, tak cukup kaki tangan
Jangan diikutkan sangat mainan hormon tuh -_-"
Ah, tidur sahaja lah sudah lewat malam

Selamat malam UTP
Jangan bermimpi, nanti lambat bangun esok kelas pukul 8! T_T
Baca selanjutnya...

Saturday, August 21, 2010

Run baby run

Rasa macam nak lari
Tapi tak apalah, jalan slow-slow je..


Have a nice weekend people! :)
Baca selanjutnya...

Tuesday, August 17, 2010

Hari ini 17 Ogos

Kawan-kawan tahu tak hari ni dah 17 Ogos?
Dah 17 hari masuk bulan 8, dah lebih separuh bulan
Mak aiii cepatnya masa berlalu, tak terkejar dibuatnya
Walaupun dengan sedarnya tahu tak ada masa untuk dibuang tapi still, buang masa tu hobi feveret haeh haeh sila tuka hobi sekarang -_-"

Masa terlalu cepat ke aku teramat lembap macam siput si snail mail? (Haha tak ada kaitan snail mail jugak diseret masuk ke dalam entry)

Everytime klas Polymer Process Engineering mesti lecturer terkial-kial bagi lecture sambil kejar masa.. walaupun kejar masa, lecturer tidak berlari dalam kelas ye kawan-kawan, sebab dia sangat behave :p

Jarang sangat dia sempat habiskan slides presentation dia tuh sbb banyak sangat benda nak disharekan. End up, "you baca sendiri lah ye mana yang tak sempat habes tu, you kena baca ni jangan tak baca pulak, BACA!" pesan lecturer (sambil memberi amaran i guess)

Yang kita tak tahu sekarang ni "you" yang sedang menaep untuk publish entry baru ni ikut ke tak pesan lecturer yang berbau amaran itu? Biarlah rahsia Datuk Siti tolong jawabkan :p

Oh ya pagi tadi on the way nak ke kelas polymer tersebut i terserempak dengan seorang mamat berkaki panjang yang luar biasa. Pada mulanya i ingatkan dia pakai kaki palsu sebab nampak tinggi semacam je, 75 degree i kena dongak nak tengok muka dia. Tapi selepas tunduk 75 degree, i notice kaki dia tu bukan kaki palsu. Wah, misterinya lelaki itu..

Rupa-rupanya dia pakai sejenis alat yang i pun tak sure apa dia tapi dengan bantuan alat yang memanjangkan kedua-dua kakinya itu, dia mampu melangkah luas dan berjalan laju lah of course meninggalkan i tak terkejar di belakang dah la kaki i pendek kejar kejar pon tak dapat sampai penat termengah-mengah exercise pepagi buta kelas pukul 8 uolls! (WOW, satu perenggan satu ayat tapi uolls boleh baca sambil berhenti sekejap-sekejap tarik nafas dalam-dalam, bulan puasa ni cepat mengah i know :p)

Moral story: Panjangkanlah kaki anda supaya cepat sampai ke kelas nanti tak termengah-mengah jalan laju-laju sebab dah lewat :p

I rasa cukuplah setakat ini karangan i buat hari ke-17 bulan Ogos tahun 2010.
Selamat menjalani ibadah puasa pada hari ke-7 kepada semua umat Islam :)

P/S: Kalau nak usha tudung raya lawa2, usha la kat my blogshop (gewcloset) dan my rumet's (muhiboutique). Klik je lah kat link di kotak yang bernama blogshop kat sebelah tu :)

P/S/S: Nak murah datang la bilik :p
Baca selanjutnya...

Thursday, August 12, 2010

Hari satu

Tak sampai isyak dah terbongkang
Pukul 2 baru bangun smayang
Bangun bangun terus jek lapar
Then terus grab a Snickers sebab dekat wrapper tu tertulis "Hungry? Grab a SNICKERS"
Dalam mamai-mamai baru bangun pukul 2 pagi tu i terus lah grab a snickers, semacam menurut perintah sahaja gayanya :p
Dah habis sebijik Snickers, i terus kenyang lalu suka hati dan mula mengupdate blog

Sebenarnya, tak payah update blog pon takpe.
Sebab, sebenarnya, dah kena start buat progress report FYP dan buat assignment segala bagai.
Tapi sebab senang hati kenyang makan Snickers, i update lah blog walaupun tak ada benda sangat pon nak di'sharing-is-caring'kan

Tapi tak apa, i 'sharing-is-caring'kan foto ini buat tatapan umum. Hahaha :p


Ada gaya model tudung tak? :p

 
Bukan main lagi i buat pembedahan plastik dekat gambar i tuh. Nasib baiklah ada Picasa si foto editor. Thanks Picasa! Motip letak gambar ni adalah nak cakap i dah terer buang jerawat di gambar. Kahkahkah :pp Kalaulah semudah itu buang jerawat di muka... T_T

Dah 3.58 am, tapi i takleh tido sebab nanti nak kejut rumet bangun sahur.
Selamat berpuasa pada hari ke-2 kepada semuanya :)


P/S:
Kelebihan Solat Tarawih Malam Kedua: Diampunkan dosa orang-orang yang beriman yang mengerjakan solat Tarawih, serta dosa-dosa kedua ibubapanya. (Taken here)
Baca selanjutnya...

Tuesday, August 10, 2010

Ramadhan datang lagi

Selamat Berpuasa kepada semuanya :)

Perbanyakkan amalan di bulan Ramadhan yang mulia ini
Jangan lupa teraweh! Kalau boleh cukupkan sebulan..
Malam ni tidur awal ye kawan-kawan, pagi esok bangun sahur
Jom berpuasa penuh tahun ini! :)

Esok jangan buat-buat lupa sedang berpuasa sampai terlunch sepinggan nasi dan ayam goreng serta segelas air mangga madu :p

P/S:
Kelebihan Solat Tarawih Malam Pertama: diampuni dosa orang-orang yang beriman sebagaimana keadaannya baru dilahirkan
Baca selanjutnya...

Sunday, August 8, 2010

Second Weekend :)

Futsal  Mania Convo Fair 2010



 

 
 
 

 

 Enjoyed the game so much
Tak sangka I maen futsal
Biasanya tengok je bola tu kena sepak
Kali ni kaki i pulak yang sepak bola
Nice, even lebam kaki
Dan sakit badan sebab urat tegang
Naseb baek tak cramp je


Laen kali sure akan sepak bola lagi
Boleh hilang stress
Imagine sepak orang yang i tak suka instead of sepak bola
Puas hati
Hahaha :p


Thanks double eight (88)!
 We're 22 and we're AFS
Final Sem here we go~ :)

Baca selanjutnya...

Tak loser dah :p

Cepatnya dah seminggu!

Lenguh-lenguh badan caving di Gua Tempurung pun tak hilang lagik ni
Asal tengok gambar-gambar di GT mesti rasa lenguh (hahaha)

Masih terasa lagi makanan shabu-shabu tempoh hari. Nasib baek lah orang belanja, kalau pergi sendiri confirm tak sampai. Sebenarnya, tak berbaloi pun bawak aku pergi shabu-shabu sebab aku jenis perut sempit

Seperti ramai yang dah tahu, shabu-shabu itu nama sebuah restoran yang letaknya tidak dekat dari UTP, dekat-dekat Lumut jugaklah letaknya (aku tak tahu nama exact tempat tu - buta jalan T_T). Nasib baik jugaklah orang lain yang drive, kalau tak confirm tak sampai shabu-shabu

Kalau tak pernah sampai shabu-shabu memang rasa loser gilalah. So sekali dah sampai shabu-shabu terus rasa tak loser, terus rasa macam winner yang dapat pingat emas setelah penat terkinja-kinja lari dalam guni.

Budak-budak UTP pakat duk cerita pasal makan kat shabu-shabu best, boleh makan banyak-banyak sampai pecah perut, memang berbaloi gila duduk lama-lama dalam tu asek suap je mulut dengan makanan sampai kau rasa nak muntah (OK, over)

Oh ya, korang haruslah pandai masak kalau nak makan kat restoran ni sebab dia akan bagi sebijik periuk dan induction cooker untuk korang masak sendiri. Lauk-pauk haruslah pilih sendiri kan, so masak pon sendiri. Tapi bagi yang tak tahu masak, jangan risau, ko campak je semua lauk yang dipilih dalam periuk tu dan tunggu sampai masak. Don't worry babe, rasa tetap ada. Keskes :p

Tapi betul lah, boleh makan banyak-banyak sebab tauke restoran tu kira kepala, bukan kira makanan. Kalau tak habes kena denda so tips di sini adalah hancurkan makanan yang tak habis tu seperti dalam gambar. Kalau tak nak rugi, ambik je lauk mahal-mahal macam seafood seperti udang dan ketam dan daging dan lembu dan ayam dan sebagainya :p






Perut kenyang suka hati. Thanks Syuwari! :)
Baca selanjutnya...

Tuesday, August 3, 2010

The first weekend


 

       
 
     

 Photos from FB Norma & Naddy
  

*Sebesar-besar DAK, 2 orang je ahli. Kami berdua macam berdating saja, tapi kami straight of cos lah :p


Gua Tempurung best, lagi-lagi bagi manusia yang suka keindahan alam (macam i of cos).
Serius, amazing sangat batu-batu dalam gua tuh.
Caving makes me "WOW!" (of course dengan mulut melopong - dalam hati)
I must say the trip was soooo enjoyable :)

I thought I akan pancit lalu pengsan tapi I managed to handle myself (mentally+physically) till the end.
Korang imagine, berjalan dalam gua for more than 4 hours.
Daki tangga, merangkak, 'berenang', sume ada..
Penat memang penat tapi berbaloi-baloi
Tiket RM22 per person
Akan ada sorang tour guide yang kerjanya caving je hari-hari bawak korang tour dalam gua tu..

Sangat Nice lah i tell u
So I recommend korang pegi caving di Gua Tempurung sekarang!
Hahaha
Tapi ini serius; pegilah caving pasti tak menyesal :)

 
Baca selanjutnya...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...